top of page

Belangrijke mijlpaal voor Apple

In het kort:

  • Apple werd in 2023 de grootste smartphoneverkoper in China met een marktaandeel van 17,3%, ondanks een daling van de smartphonezendingen met 2,2%.

  • Huawei maakte een opmerkelijke comeback door terug te keren in de top 5 van smartphoneverkopers in China, met een groei van 36% in het laatste kwartaal en een marktaandeel van 13,9%.

  • De totale smartphoneverkopen in China daalden met 5%, het laagste niveau in tien jaar, mede door een zwak economisch herstel en laag consumentenvertrouwen.


Apple Neemt de Leiding in Chinese Smartphone Markt

In een opmerkelijke wending in de Chinese smartphonemarkt heeft Apple voor het eerst de toppositie veroverd als grootste verkoper van smartphones in 2023. Dit ondanks de uitdagingen van een krimpende markt en sterke lokale concurrentie. Apple's succes, met een marktaandeel van 17,3%, weerspiegelt een strategisch inzicht in de dynamische markt en een effectief reactie op concurrentie.



Huawei's Verrassende Terugkeer

Een ander significant verhaal van 2023 is de opvallende comeback van Huawei. Na meer dan twee jaar buiten de top 5, maakte Huawei een indrukwekkende sprong terug in de ranglijst. Met een groei van 36% in het laatste kwartaal en een marktaandeel van 13,9%, getuigt dit van Huawei's veerkracht en innovatievermogen, ondanks de uitdagingen van Amerikaanse sancties.


De Afkoelende Chinese Smartphonemarkt

De totale smartphoneverkopen in China daalden in 2023 met 5%, wat het laagste niveau in tien jaar markeert. Dit weerspiegelt het kwakkelende herstel van de Chinese economie en het lage consumentenvertrouwen. Ondanks deze uitdagende omstandigheden, wist Apple minder hard geraakt te worden dan concurrenten, met een relatief kleine verkoopdaling van 2,2% in vergelijking met de dubbele cijfers bij andere merken.


Apple's succes in China in 2023 kan worden toegeschreven aan een slimme mix van tijdige kortingen en promoties, waardoor het bedrijf zich kon onderscheiden in een verzadigde markt. Dit toont aan hoe het bedrijf zijn benadering aanpaste om te blijven concurreren tegen lokale giganten zoals Huawei en Honor.


Groeiverwachtingen en Marktwaarde

Het afgelopen fiscale jaar was uitdagend voor Apple. Met een zwakke macro-economische omgeving zag het bedrijf zijn totale omzet dalen. De iPhone-maker, met een huidige koers-winstverhouding van 32, zal meer moeten doen dan alleen omzetbehoud om zijn marktwaarde te rechtvaardigen. De verwachting is dat Apple in het eerste fiscale kwartaal van 2024 een terugkeer naar groei zal rapporteren, met analisten die een omzetstijging van 1% voorspellen.


Management Richting en Productvraag

Een belangrijk element in de financiële rapportage van volgende week zal Apple's begeleiding zijn voor het fiscale tweede kwartaal. Beleggers en analisten zullen nauwlettend letten op indicaties voor versnelde groei. De huidige consensus onder analisten is een omzetgroei van 1,6% jaar-op-jaar voor fiscaal Q2. Interessant zal zijn of Apple's management rond de 2% jaar-op-jaar omzetgroei of beter zal sturen.


Naast financiële richtlijnen is de vraag naar nieuwe producten, zoals de iPhone en Apple Vision, cruciaal. Ook zal er gekeken worden naar de verkoopdynamiek van Macs, vooral na een teleurstellend jaar voor persoonlijke computers en beperkte grote nieuwe productvernieuwingen in Apple's Mac-segment. Recent vernieuwde MacBook Pro-apparaten kunnen een impuls geven aan dit segment.


Hoewel analisten voorzichtig blijven met hun voorspellingen voor het hele jaar, verwachten ze gemiddeld een omzetgroei van 3,5% en een winst per aandeel groei van 7,4% voor fiscaal 2024. Gezien de huidige waardering van het aandeel, hopen beleggers waarschijnlijk dat de daadwerkelijke resultaten deze voorspellingen zullen overtreffen.



Conclusie

Ondanks de huidige uitdagingen, verwacht men in 2024 een lichte groei in de Chinese smartphonemarkt. Dit zou het eerste jaar van groei zijn sinds 2018. Bedrijven als Apple en Huawei zullen waarschijnlijk blijven innoveren en strategieën aanpassen om hun positie te handhaven of te verbeteren in deze steeds veranderende markt.


De Chinese smartphonemarkt blijft een fascinerend landschap van concurrentie en innovatie. Met Apple's onverwachte leiderschap en Huawei's sterke terugkeer, zullen de komende jaren ongetwijfeld boeiend zijn om te volgen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page