Belangrijke kwartaalcijfers van NVIDIA
Bijgewerkt op: 22 feb 2024
In het kort:
Nvidia verbaast iedereen met een kwartaalomzet van maar liefst $22,1 miljard - een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar.
De kwartaalcijfers benadrukken de explosieve vraag naar Nvidia's AI-chips voor servers, met name de indrukwekkende groei van hun datacenter-segment.
Ondanks uitdagingen zoals chiptekorten en geopolitieke beperkingen, blijft Nvidia's toekomstperspectief enorm positief.
We hebben er de laatste dagen enorm naar uitgekeken en nu zijn ze eindelijk hier: de kwartaalcijfers van NVIDIA. En wat was het het wachten waard. NVIDIA laat geweldige cijfers zien en trekt vrijwel heel de beurs met zich mee omhoog. De aandelen van NVIDIA zelf stijgen met bijna 10% in de nabeurs en bedrijven zoals SMCI tikken zelfs kort de 15% aan. In dit artikel duiken we wat dieper in de geweldige kwartaalcijfers van NVIDIA.
De kwartaalomzet bedraagt $22,1 miljard wat een verdrievoudiging is ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een bizarre groei, vooral voor dit soort grote bedragen. Analisten hadden gerekend op $20,6 miljard omzet, maar NVIDIA gaat er fors overheen. Ook wat betreft de winst per aandeel verslaat het bedrijf de verwachtingen van analisten. Zij hadden gerekend op een winst per aandeel van $4,63, maar NVIDIA rapporteerde in dit kwartaal een winst van $5,16 per aandeel.
De aankondiging van Nvidia's indrukwekkende kwartaalresultaten komt op een moment dat het bedrijf al drie kwartalen achter elkaar record na record rapporteert, waarbij eigenlijk iedere aankondiging de verwachtingen van beleggers en analisten zwaar overtreft. CEO Jensen Huang benadrukt dat Artificial Intelligence het belangrijke kantelpunt heeft bereikt, met een vraag nar die gigantisch hoog blijft. Hierdoor is NVIDIA in korte tijd de belangrijkste speler in de AI-markt geworden.
In drie jaar is Nvidia enorm veranderd. Vroeger waren ze vooral bekend door hun invloed in gaming, maar hun transformatie naar AI begon eigenlijk al lange tijd geleden, dankzij een fantastische beslissing van Jensen Huang zo'n twintig jaar geleden. Hij besloot dat Nvidia's grafische chips ook voor andere dingen dan alleen games gebruikt konden worden. Door deze beslissing wonnen onderzoekers in 2012 vervolgens een belangrijke wedstrijd met het gebruik van Nvidia’s chips, wat een katalysator was voor de eerste AI-ontwikkelingen.
In het recente kwartaal heeft Nvidia een omzetgroei van 265%(YoY) laten zien, een prestatie die vooral te danken is aan de explosieve vraag naar hun AI-chips voor servers. En een van de meest opvallende ontwikkelingen bij Nvidia is de bizarre groei van hun datacenter-segment, dat nu de ruggengraat vormt van het bedrijf. Met een verbazingwekkende omzetstijging van 409% naar $18.40 miljard, heeft dit segment zich snel ontwikkeld tot het zwaartepunt binnen Nvidia. Opvallend is dat meer dan de helft van de omzet uit de datacenters gericht was op grote cloudproviders, wat laat zien hoe belangrijk Nvidia's hardware is geworden voor de wereldwijde cloud-infrastructuur .
En dit wordt nog eens extra versterkt door de aanhoudende vraag naar Nvidia's chips, ondanks de recente beperkingen van de VS op de export van chips naar China. Deze geopolitieke uitdagingen hebben Nvidia's vermogen om te leveren aan de Chinese markt weliswaar beperkt, maar de algehele vraag naar chips van Nvidia blijft enorm groot. Het feit dat NVIDIA ondanks deze beperkingen toch nog zulke fantastische cijfers weet te realiseren, is maar weer eens een bewijs van de kracht van het bedrijf.
Ondanks de enorme vraag naar AI-chips, verwacht Nvidia wel dat deze chips, met name de nieuwste B100 chips, erg schaars zullen blijven. CFO Colette Kress merkte op dat, hoewel het aanbod van producten met de Hopper-architectuur (zoals de bekende H100) is verbetert, de vraag naar Hopper te sterk blijft en het aanbod daarom waarschijnlijk te beperkt zal zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat de vraag simpelweg veel groter is dan het huidige aanbod dat NVIDIA kan leveren.
En tot slot hebben we nog het gaming segment van NVIDIA. Dit segment, inclusief bijvoorbeeld de grafische kaarten voor laptops en pc's, steeg met maar liefst 56% (YoY) naar ruim $2.87 miljard. Hoewel grafische kaarten voor gaming ooit Nvidia's belangrijkste segment waren, hebben de AI-chips van Nvidia de afgelopen jaren de overhand gekregen. De kleinere bedrijfstakken van Nvidia lieten niet dezelfde explosieve groei zien; de automotive business daalde zelfs met 4% naar $281 miljoen aan verkopen, terwijl het OEM-segment, bijvoorbeeld crypto chips, met een bescheiden 7% steeg naar $90 miljoen.
Terwijl Nvidia momenteel te maken heeft met grote uitdagingen zoals het chiptekorten (beperkt aanbod) en geopolitieke beperkingen (China), blijft het bedrijf enorm optimistisch over zijn toekomst. Dit is natuurlijk ook vrij terecht door de grote rol die NVIDIA speelt in de AI- en datacentermarkten. NVIDIA lijkt enorm goed gepositioneerd om deze groei voort te zetten en misschien wel het grootste (en belangrijkste) bedrijf ter wereld te worden.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl
Comments