top of page
Rens Boukema

Belangrijke kwartaalcijfers AMD: Alles wat je moet weten

In het kort:

  • Analisten verwachten dat de nettowinst van AMD in het derde kwartaal 2024 verdubbelt jaar-op-jaar door de groei in AMD´s datacenter tak.

  • De verwachte kwartaalomzet bedraagt $6,71 miljard, een stijging van 16% op jaarbasis, terwijl de winst per aandeel wordt geschat op $0,41 (ruim twee keer zoveel YoY).

  • Belangrijke focus gaat liggen op AMD's vooruitzichten voor AI-chips na de recente productlanceringen, ook al heeft AMD weinig specifieke nieuwtjes gegeven afgelopen maand.


Advanced Micro Devices (AMD) staat op het punt om op 29 oktober 2024 na het openen van de Amerikaanse beurs zijn financiële resultaten van het derde kwartaal van 2024 bekend te gaan maken. Dit zijn cijfers waar veel mensen in onze community (waaronder ikzelf) erg benieuwd naar zijn, vooral omdat AMD de grootste kanshebber is om marktaandeel van Nvidia te gaan pakken.


Analisten voorspellen een mooie groei voor dit chipbedrijf, vooral gedreven door sterke vraag naar datacentertechnologie. Na een wisselden kwartalen voor andere grote chipfabrikanten, zoals ASML die het af liet weten maar TSMC die met sterke cijfers kwam, ligt de nadruk nu op de vraag of AMD zijn hoge groeiverwachtingen kan waarmaken. Eerst wil ik ingaan op de verwachtingen voor Q3, dan de strijd tussen AMD en Nvidia op het gebied van rekenkracht en aan het einde van het artikel laat ik je nog even zien hoe ADM gewaardeert is ten opzichte van de grootste concurrenten.


De EPS verwachting en resultaat van AMD de afgelopen en komende kwartalen:

Bron: Nasdaq

Als we kijken naar de schattingen van analisten (Nasdaq) wordt verwacht dat AMD een omzet van $6,71 miljard rapporteert, wat neerkomt op een stijging van 15,72% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de omzet van $5,8 miljard in Q3 2023 en toont de groeiende impact van AMD’s AI- en datacentersegmenten. Bovendien wordt de nettowinst van AMD geschat op $815,76 miljoen, een behoorlijke stijging vergeleken met de $299 miljoen winst in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Datum

Genormaliseerde winst per aandeel (EPS) werkelijk/verwacht

GAAP winst per Aandeel (EPS) werkelijk/verwacht

Omzet werkelijk/verwacht

30-07-2024 (Werkelijk)

$0,69 (Beter dan verwacht met $0,01)

$0,16 (Gemist met -$0,03)

$5,84 miljard

29-10-2024 (Na beurs)

$0,92

$0,41

$6,71 miljard


Deze cijfers weerspiegelen AMD’s robuuste prestatie ondanks uitdagingen in de bredere halfgeleiderindustrie, zoals we recent zagen bij ASML, wiens winstprognose tegenviel door verminderde vraag en exportbeperkingen. Vooral na de neerwaartse bijstelling van de consensus voor de winst per aandeel (EPS) met 0,2% de afgelopen maand zullen veel ogen hierop gefocust zijn.


De bijstelling van de winstverwachtingen van AMD:

Bron: Seeking Alpha

AMD's datacentersegment blijft een belangrijke inkomstenmotor. In het vorige kwartaal meldde het bedrijf een recordomzet van $2,8 miljard in dit segment (een 115% stijging YoY), grotendeels door de stijgende vraag naar AI-chips zoals de Instinct- en EPYC-processors. Voor Q3 wordt verwacht dat de datacenteromzet opnieuw stijgt naar een nieuw hoogtepunt van $3,52 miljard. AMD heeft zich stevig gepositioneerd in de AI-markt, hoewel ik dit kwartaal wel meer details verwacht over specifieke klanten en groeidoelen na de Advancing AI-conferentie, waar concrete updates toch wat uitbleven.


Het belang van het datacenter-segment in de totale omzet van AMD:

Bron: More Than Moore

AMD’s voorraden zijn gestegen tot $5 miljard, wat 21% van de TTM-omzet vertegenwoordigt. In vergelijking met Nvidia, die een voorraad/omzetratio van slechts 7% heeft, benadrukt dit AMD’s probleem. Een hoog voorraadniveau kan niet alleen leiden tot veroudering van producten maar ook tot het noodgedwongen aanbieden van kortingen om deze inventaris af te zetten. Dit kan AMD’s marges onder druk zetten, vooral gezien de constante uitrol van nieuwe productlijnen zoals de Ryzen AI PRO-serie en Instinct MI325x, waardoor oudere producten snel verouderen.


De (bruto)marge van AMD:

Bron: Macrotrends

Nvidia’s Blackwell-GPU’s zijn al voor 12 maanden uitverkocht, wat de sterke vraag naar AI-hardware bevestigt. Terwijl veel bedrijven de aankomende Blackwell-producten van Nvidia niet kunnen bemachtigen, kan dit tekort in Nvidia’s aanbod AMD wellicht gaan helpen om zijn GPU-verkoop op te drijven.


Tijdens het recente AI-event van AMD op 10 oktober onthulde AMD de nieuwe Instinct MI325x AI-accelerator en Turin EPYC-CPU’s, gericht op (de zeer belangrijke) datacenterklanten. Hoewel deze producten AI-toepassingen ondersteunen en AMD’s concurrentiepositie versterken, reageerden beleggers lauw op deze nieuwe informatie.


De aandelenkoers van AMD daalde na de aankondiging, ondanks een stijging van de S&P 500. De beperkte impact van deze productlanceringen weerspiegelt mogelijk de enorme dominantie op dit moment van Nvidia’s nieuwe Blackwell-GPU’s, die tot eind 2025 zijn uitverkocht, wat de vraag naar AMD’s alternatieven kan beperken.


De aandelenkoers van AMD het afgelopen jaar:

Bron: Macrotrends


AMD’s MI325x-accelerators gaan naar verwachting in productie in het vierde kwartaal van 2024 en zullen vanaf het eerste kwartaal van 2025 breed beschikbaar zijn. Met aanzienlijke verbeteringen in rekenkracht en geheugencapaciteit ten opzichte van Nvidia’s H200-chips, boekt AMD vooruitgang in de datacentercomputing en verbetert het zijn positie. Dit maakt het bedrijf aantrekkelijker voor bedrijven die moeite hebben om Nvidia-producten te bemachtigen vanwege hun beperkte beschikbaarheid.


Toch blijft Nvidia’s Blackwell-architectuur vooralsnog een stap vooruit. Hoewel de MI325x sterke verbeteringen biedt ten opzichte van oudere Nvidia-producten zoals de H200, overtreft de Blackwell-serie AMD op het gebied van rekenkracht en efficiëntie. AMD probeert deze technologische kloof te dichten met de geplande lancering van de MI350-serie in de tweede helft van 2025, die volgens het bedrijf een 35-voudige verbetering in AI-inferentieprestaties zal leveren ten opzichte van de huidige MI300X-generatie.


De MI325x, gebaseerd op de CDNA 3-architectuur (ook gebruikt in de oudere MI300X-GPU’s), levert weliswaar prestatieverbeteringen, maar blijft daarmee nog geen directe concurrent voor de Blackwell. Nvidia’s Blackwell-architectuur biedt op dit moment superieure reken- en geheugencapaciteiten, wat Nvidia een solide voorsprong geeft op AMD.


De vraag blijft of Nvidia tegen de tijd dat de MI350 wordt gelanceerd, verwacht in de tweede helft van 2025, alweer een nieuwe generatie innovaties op de markt zal brengen. Nvidia’s snelle innovatiecyclus heeft AMD in het verleden vaker ingehaald, waardoor het voor AMD een uitdaging blijft om Nvidia’s leiderschap in de AI- en datacentersector volledig te evenaren.


Voor nu blijft Nvidia’s Blackwell-serie AMD’s producten overtreffen in pure prestaties en efficiëntie, maar AMD hoopt met de MI350 de kloof te verkleinen en zich steviger te positioneren in de concurrentiestrijd.


De groei van de wereldwijde AI-markt:

Bron: Statista

De wereldwijde AI-markt wordt verwacht te groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 29,4% van 2024 tot 2030, volgens Statista. Deze groei komt niet alleen van hardwareleveranciers zoals AMD en Nvidia, maar wordt ook aangedreven door de toenemende vraag naar AI-gebaseerde tools bij eindgebruikers. Zo meldt Microsoft dat hun AI-gedreven Copilot voor Microsoft 365 steeds vaker wordt gebruikt, met een verdubbeling van het aantal dagelijkse gebruikers in een kwartaal. Deze groeiende afhankelijkheid van AI-oplossingen zoals Copilot bevestigt dat er een stevige onderliggende vraag is naar rekenkracht, iets waar AMD direct van kan profiteren.


Meer dan 80% van de analisten geeft AMD een koopadvies, met een gemiddelde koersdoelstelling van $192,13, wat een opwaarts potentieel van 23% suggereert ten opzichte van de huidige prijs van $156,23. Hoewel de aandelenmarkt in 2024 volatiel is geweest, wordt AMD nog steeds als een aantrekkelijke, relatief goedkope groeimogelijkheid gezien binnen de AI-sector, vooral in vergelijking met concurrenten zoals NVIDIA op de langere termijn. AMD’s geschatte koers-winst-verhouding (P/E) laat zien dat het aandeel aantrekkelijker geprijsd is dan zijn grootste rivalen, wat mogelijk wijst op onderwaardering gezien het sterke groeipotentieel als het bedrijf de verwachtigen kan waarmaken of zelf overtreffen, let hier ook op de PEG onderaan:


AMD t.o.v. van de grootste vergelijkbare concurrenten:

Bron: Seeking Alpha

Vooruitkijkend, wordt verwacht dat de winst per aandeel in Q4 verder zal stijgen, waarbij analisten vooral zullen letten op AMD's winstprognose en margeontwikkelingen. Hoewel de winstvooruitzichten positief zijn, tonen recente neerwaartse bijstellingen in winstverwachtingen aan dat analisten enige voorzichtigheid betrachten ten aanzien van AMD's marges, mogelijk als gevolg van stijgende kosten in de halfgeleidersector en de hoge voorraden van AMD op dit moment.



AMD staat er relatief financieel sterk voor in een snel groeinende markt, en met een gunstige waardering en voortdurende groei in AI en datacenters, blijft het aandeel een interessante langetermijninvestering. Met het rapport van komende week zullen beleggers nauw volgen of AMD in staat is om de hoge verwachtingen waar te maken en verdere groei in de AI-markt te stimuleren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page