top of page

Basic-Fit boekt recordomzet en zet Koers op verdere groei

In het kort:

  • Basic-Fit boekt in de eerste drie kwartalen van 2023 een indrukwekkende omzetstijging van 36 procent, resulterend in 765 miljoen euro.

  • Groeiende ledenaantallen, prijsstijgingen voor basisabonnementen en de promotie van premium lidmaatschappen dragen bij aan de stijgende opbrengsten per lid.

  • De fitnessketen mikt op verdere groei, met de opening van 216 nieuwe clubs in de eerste negen maanden en ambitieuze doelen voor de toekomst, waaronder een gemiddelde omzet van 24,50 euro per lid in 2024.

Basic-Fit, heeft in de eerste drie kwartalen van 2023 indrukwekkende resultaten geboekt. De omzet steeg met maar liefst 36 procent tot 765 miljoen euro, dankzij een groeiend klantenbestand en een slimme strategie om de keuze voor premium abonnementen te bevorderen.


Nieuwe leden stimuleren groei

Een opvallende factor in de stijgende omzet van Basic-Fit is de toestroom van nieuwe leden. Gedurende de eerste negen maanden van dit jaar verwelkomde de fitnessketen 560 duizend nieuwe sporters, wat het totale ledenbestand op 3,7 miljoen bracht. Deze toename wordt deels toegeschreven aan de uitbreiding van de keten, met 176 nieuwe vestigingen in onder andere Spanje, Duitsland en Frankrijk.


Deze nieuwe leden dragen niet alleen bij aan de omzetgroei, maar ook aan de winstgevendheid van Basic-Fit. CEO René Moos verwacht dat de gemiddelde maandelijkse omzet per lid verder zal stijgen tot 23,50 euro per lid aan het einde van het jaar. Een ambitieus doel, aangezien de gemiddelde omzet per lid al gestegen is van 22,50 naar 23,28 euro gedurende de eerste drie kwartalen. Voor de toekomst stelt Moos als doel om in 2024 een gemiddelde omzet van 24,50 euro per lid te bereiken.

Dit zou moeten bijdragen aan de verdere verbetering van de winstmarges, hoewel er geen specifieke cijfers over de winstgevendheid zijn vrijgegeven.


Premium abonnementen en prijsstijgingen

Een sleutelfactor achter de stijgende opbrengsten per lid is het succesvolle promoten van premium abonnementen. Ongeveer 44 procent van de leden heeft ervoor gekozen om een 'premium' of 'all-in' lidmaatschap af te sluiten, waarmee ze toegang krijgen tot extra faciliteiten zoals massagestoelen en virtuele groepslessen. Dit heeft geresulteerd in een groei van de opbrengst per sporter.


Bovendien verhoogde Basic-Fit eerder dit jaar de prijs voor het basisabonnement met 5 euro per maand. Hoewel deze prijsstijging initieel bij sommige leden niet goed werd opgevangen, lijkt het merendeel bereid te zijn om iets extra te betalen voor de uitgebreide diensten en faciliteiten die de fitnessketen biedt.


Een revival na de pandemie

Basic-Fit beleefde sinds 2022 een indrukwekkende revival, die deels te danken is aan de veranderde fitnessgewoonten tijdens de COVID-19-pandemie. Met name jonge teamsporters, die hun clublidmaatschap opzegden, ontdekten de voordelen van individueel sporten. Deze trend heeft Basic-Fit goed uitgebuit, aangezien jongeren tussen 18 en 35 jaar nu 70 procent van het ledenbestand uitmaken.


Verdere groei en ambities

Basic-Fit is vastbesloten om de groeistrategie voort te zetten. De fitnessketen opende in de eerste negen maanden van dit jaar 216 nieuwe clubs, waarmee het doel om minstens 200 clubs te openen in 2023 al is behaald. Het totale clubnetwerk van Basic-Fit is nu uitgebreid tot 1.376 clubs.


CEO René Moos heeft hoge verwachtingen voor de toekomst en stelt als doel om in 2024 een gemiddelde omzet van 24,50 euro per lid te bereiken. Dit zou moeten bijdragen aan de verdere verbetering van de winstmarges, hoewel er geen specifieke cijfers over de winstgevendheid zijn vrijgegeven.


Een blik op de toekomst

Basic-Fit streeft ernaar om dit jaar een omzet van minstens 1 miljard euro te behalen, met een consensusverwachting die iets hoger ligt, op 1.073,4 miljoen euro. Het bedrijf hoopt ook het ledenbestand verder uit te breiden naar minstens 3,8 miljoen leden.

Kortom, Basic-Fit heeft indrukwekkende cijfers laten zien en lijkt goed gepositioneerd om de groei voort te zetten.


De focus op premium abonnementen en de aanhoudende interesse van jonge sporters bieden een solide basis voor verdere expansie. Het zal interessant zijn om te zien hoe de fitnessketen de rest van 2023 en de komende jaren zal presteren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Komentarai


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page