top of page

Bank of America ziet deze sector als beste belegging voor 2024

In het kort:

  • Volgens Bank of America zijn utilities (nutsvoorzieningen), het interessantst als investering in 2024 met een rendement van 22% in 2024.

  • Technologieaandelen presteren slechter, ondanks hun stijging van 18% dit jaar, door hoge waarderingen en risico's zoals concentratie in indexfondsen.

  • Lager rentebeleid van de Fed en toenemende marktvolatiliteit maken dividendrijke en inflatiebestendige utility-aandelen aantrekkelijker dan groeiaandelen.


In een onverwachte verschuiving van de marktfocus raadt Bank of America (BofA) beleggers nu aan om te kiezen voor utility-aandelen in plaats van technologieaandelen. Savita Subramanian, hoofdstrateeg voor aandelen en kwantitatieve analyse bij BofA, heeft het advies voor de utilities-sector opgewaardeerd naar overgewicht. Dit houdt in dat beleggers wordt geadviseerd om een groter deel van hun portefeuille aan utilities toe te wijzen. Subramanian's advies is een reactie op de dalende renteverwachtingen van de Federal Reserve en de toenemende marktonzekerheid.


Utility-aandelen worden vaak gezien als "saaie" beleggingen vanwege hun stabiele rendementen en hoge dividenduitkeringen, maar hebben in 2024 een indrukwekkende prestatie neergezet. De S&P 500 Utilities Index staat in 2024 meer dan 19% in de plus, wat het de best presterende sector van het jaar maakt. Deze aandelen hebben ook een totaalrendement van 22% behaald, waarmee ze de technologische zwaargewichten, zoals megacap-aandelen, overtreffen. Subramanian verwacht dat deze trend zich voortzet, zeker nu de volatiliteit op de markten toeneemt en de rente blijft dalen.


De S&P 500 utilities index het afgelopen jaar:

Bron: S&P Global


Een van de belangrijkste redenen waarom utility-aandelen dit jaar zo populair zijn geworden, is het veranderende rentebeleid van de Federal Reserve. Na zwakkere economische gegevens en werkgelegenheidscijfers verwachten economen van BofA dat de Fed de rente tegen 2025 zal laten dalen tot 3,25%. In een dergelijk klimaat zijn aandelen met stabiele dividenden, zoals die in de utilities-sector, bijzonder aantrekkelijk. Utility-aandelen bieden immers dividendrendementen die aantrekkelijk zijn in combinatie met een ingebouwde bescherming tegen inflatie.


Subramanian geeft aan dat beleggers zich moeten richten op "kwaliteit en inkomen" in plaats van op groeiaandelen. In het verleden kwamen winsten vooral uit de waarderingsexpansie van groeiaandelen, zoals tech, maar deze trend zal volgens haar afnemen. Ze voorspelt dat het aandeel van het inkomen (dividenduitkeringen) in het totale rendement van aandelen groter zal worden in de komende jaren.


Ondanks een stijging van 18% dit jaar presteert de technologiesector slechter in het derde kwartaal, met een daling van ongeveer 7%. Subramanian waarschuwt dat tech nog steeds overgewaardeerd is, met recordwaarderingen op basis van EV/Sales (ondernemingswaarde/omzet). Ook ziet ze risico's door de nieuwe indexregels van Standard & Poor's, die kunnen leiden tot meer passieve verkopen van megacap-technologieaandelen. Dit verhoogt de kans op druk op de koersen van deze techgiganten, ook Warren Buffett blijft zijn positie in utilities steeds verder uitbreiden door bijvoorbeeld de positie in dit aandeel uit te breiden.


Naast utilities wijst Subramanian erop dat de vastgoedsector sinds 2008 zijn proportie aan hoogwaardige aandelen in de sector aanzienlijk heeft vergroot. Met meer dan 70% van de marktkapitalisatie van vastgoedbedrijven beoordeeld als B+ of beter, is deze sector nu een aantrekkelijke keuze voor beleggers die op zoek zijn naar duurzame dividenden volgens hem.



Bank of America ziet utilities als de nieuwe groeisector voor beleggers in 2024, met daarnaast de vastgoedsector als veilige en interessante beleggingsoptie. De combinatie van dalende rentes, marktonzekerheid en aantrekkelijke dividendrendementen maken deze sectoren een veilige haven in een volatiele markt. Dit alles terwijl technologie, ondanks zijn recente opmars, te maken krijgt met waarderingsuitdagingen en structurele risico's. Beleggers die hun portefeuille willen beschermen tegen de huidige marktschommelingen doen er volgens Subramanian goed aan om hun focus te verleggen naar deze veiligere utility-aandelen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page