top of page

ASML onder druk: USB ziet donkere wolken boven chipgigant

In het kort:

  • UBS verlaagde het advies voor ASML van "buy" naar "hold" en het koersdoel van €1.050 naar €900 vanwege verwachte stabilisatie van de vraag naar EUV-machines.

  • De vraag naar nieuwe machines daalt doordat chipfabrikanten bestaande apparatuur hergebruiken, en geopolitieke spanningen, zoals Amerikaanse exportrestricties naar China, zetten druk op ASML.

  • Ondanks de korte termijn uitdagingen ziet UBS op lange termijn groeimogelijkheden voor ASML dankzij nieuwe technologieën zoals AI en High NA EUV-machines.


Recent heeft de Zwitserse bank UBS haar advies voor de Nederlandse parel ASML verlaagd van buy naar hold, met een verlaging van het koersdoel van 1.050 euro naar 900 euro. Deze stap kwam als een verrassing voor veel beleggers, aangezien ASML algemeen wordt beschouwd als een van de meest belangrijke bedrijven in de wereldwijde chip-industrie. In dit artikel gaan we kijken naar de redenen die USB noemt voor de verlaging van het koersdoel en wat de bank voor de komende jaren verwacht.


We weten allemaal dat ASML een enorm belangrijk bedrijf is met een speciale focus op het maken van machines die nodig zijn voor het produceren van geavanceerde chips. Deze chips worden gebruikt in allerlei apparaten, van smartphones tot supercomputers. Wat ASML bijzonder maakt, is dat zij de enige zijn ter wereld die een specifieke machine produceren, de EUV-lithografiemachine. Deze machine gebruikt een speciaal soort licht met een extreem korte golflengte om zeer kleine en gedetailleerde ontwerpen op siliciumwafers te etsen. Dit is een cruciale stap in het maken van microchips die steeds krachtiger en efficiënter zijn.


Door deze technologie kunnen bedrijven zoals Samsung, TSMC en SK Hynix (grote spelers in de chipindustrie) chips produceren die essentieel zijn voor de nieuwste technologieën, zoals AI, 5G-netwerken en mining. De vraag naar deze chips is de afgelopen jaren enorm gestegen, waardoor ook de vraag naar ASML’s machines sterk is toegenomen. Dit heeft ASML geholpen om uit te groeien tot een van de belangrijkste bedrijven in Europa, met een flinke omzetgroei dankzij de unieke en geavanceerde technologie die ze leveren.

UBS stelt daarnaast in haar rapport dat de vraag naar ASML’s EUV-machines, die essentieel zijn voor het maken van de meest geavanceerde chips, mogelijk een piek bereikt. In plaats van steeds nieuwe machines aan te schaffen, zoals in de afgelopen jaren vaak gebeurde, zijn veel chipfabrikanten zoals Samsung en SK Hynix begonnen met het hergebruiken van hun bestaande EUV-machines. Dit betekent dat deze bedrijven de machines die ze al hebben, blijven inzetten om nieuwe chips te maken, in plaats van opnieuw te investeren in nieuwe apparatuur. Dit hergebruik zorgt ervoor dat de vraag naar nieuwe machines afneemt, wat direct invloed kan hebben op de omzet van ASML, omdat de verkoop van nieuwe machines een groot deel van hun inkomsten vormt.


Daarnaast spreekt UBS over een verwachte daling van de litho intensity, oftewel het aandeel van de totale kosten voor het maken van chips dat naar lithografietools gaat (zoals die van ASML). Dit aandeel zal naar verwachting zijn hoogtepunt bereiken in 2025, wanneer ongeveer 30% van de kosten voor wafer-fabricage wordt besteed aan lithografische apparatuur. Na dit hoogtepunt zal dit aandeel echter afnemen naar 25% in 2027. Dit betekent dat, hoewel lithografische machines belangrijk blijven, ze in verhouding tot andere chipproductie-apparatuur iets minder dominant zullen worden.


Na 2028 verwacht UBS dat de vraag naar High NA EUV-machines (de volgende generatie EUV-machines) weer zal toenemen. Deze nieuwe machines zullen nog geavanceerder zijn en nodig zijn om nog krachtigere chips te maken. Maar voordat deze nieuwe generatie machines op grote schaal wordt ingezet, zal de groei voor ASML tijdelijk gematigder zijn, omdat chipfabrikanten voorlopig genoeg hebben aan hun bestaande EUV-apparatuur.


Daarnaast wijst UBS op de veranderingen in de productie van DRAM-geheugenchips, een type geheugen dat essentieel is voor de werking van computers en smartphones. DRAM-chips worden ook geproduceerd met behulp van EUV-technologie, maar er is een vertraging in de uitbreiding van EUV-lagen die nodig zijn voor de fabricage van deze chips. Deze vertraging komt doordat de technologie in deze sector zich langzaam ontwikkelt en bedrijven zoals ASML minder snel nieuwe EUV-machines hoeven te leveren, wat tijdelijk kan leiden tot een afname in de vraag naar hun machines.


Hoewel kunstmatige intelligentie een belangrijke groeimotor is voor de chip-industrie, wijst UBS erop dat AI-gerelateerde inkomsten voor ASML in de komende drie tot vijf jaar slechts een relatief klein deel van hun totale omzet zullen uitmaken, namelijk 10% tot 15%. AI vraagt weliswaar om zeer geavanceerde chips, maar het aandeel van AI-toepassingen is momenteel niet groot genoeg om de dalende vraag in andere delen van de chipmarkt volledig te compenseren. Dit betekent dat de groei in vraag naar chips voor AI niet snel genoeg is om de verminderde vraag in de andere segmenten van ASML volledig op te vangen.


Tot slot noemt UBS nog de druk die op ASML wordt uitgeoefend door geopolitieke spanningen en een verzwakkende chipmarkt. De VS leggen strengere exportbeperkingen op aan China, een belangrijke afzetmarkt voor ASML, waardoor het bedrijf mogelijk geen nieuwe machines mag verkopen of onderhoud mag bieden aan reeds verkochte apparatuur. Dit zou de toegang van ASML tot de Chinese markt kunnen beperken, terwijl China investeert in het opbouwen van zijn eigen chipindustrie. Tegelijkertijd zorgt een afname in de vraag naar consumentenelektronica voor een daling in orders voor nieuwe machines, wat ook de toeleveranciers van ASML treft.



Hoewel UBS het advies voor ASML heeft verlaagd en het koersdoel heeft bijgesteld van €1.050 naar €900, blijft dit nieuwe koersdoel opzich nog steeds aantrekkelijk voor beleggers, zeker in vergelijking met de huidige koers van ongeveer €720. Dit betekent dat UBS, ondanks de korte termijn uitdagingen, nog steeds vertrouwen heeft in het lange termijn potentieel van ASML, met een rendement van meer dan 20% ten opzichte van de huidige waardering.


Hoewel de vraag naar EUV-machines mogelijk stabiliseert en geopolitieke spanningen, zoals exportrestricties naar China, het bedrijf onder druk zetten, blijft ASML zonder twijfel een cruciale speler in de chipindustrie. De vraag naar chips voor nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en de aankomende High NA EUV-machines bieden op langere termijn (lees over minimaal 3 jaar) aanzienlijke groeimogelijkheden. Bovendien blijft ASML een belangrijke rol spelen in de wereldwijde chip-productie, en het bedrijf beschikt over de nodige middelen en expertise om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Toch is het goed om veel rekening te houden met de huidige (korte termijn) uitdagingen.

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page