top of page

Dit is waarom Arm aandelen crashen na sterke kwartaalcijfers

In het kort:

  • Arm Holdings overtrof de verwachtingen met een winst van $0,40 per aandeel en een omzet van $939 miljoen.

  • De vooruitzichten voor Q2 zijn lager dan verwacht, met een geschatte winst van $0,25 per aandeel en een omzet van $805 miljoen.

  • Ondanks positieve Q1-resultaten daalde het aandeel van Arm met dik 13% in de nabeurs handel vanwege de lagere vooruitzichten.


Arm Holdings, een recent op de beurs genoteerde chipontwerper gevestigd in Cambridge, Engeland, heeft indrukwekkende cijfers gepresenteerd voor het fiscale eerste kwartaal dat eindigde op 30 juni. De resultaten overtroffen de verwachtingen van analisten met een aangepaste winst van $0,40 per aandeel en een omzet van $939 miljoen.


Dit was significant hoger dan de (gemiddeld) verwachte $0,34 per aandeel en $906 miljoen omzet van analisten. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg de winst met maar liefst 67%, terwijl de omzet met 39% toenam.


De aandelenkoers van Arm sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Hoewel de prestaties van Q1 sterk waren, stelde Arm teleur met hun vooruitzichten voor het huidige kwartaal en het volledige fiscale jaar. Voor Q2 voorspelt Arm een aangepaste winst van $0,25 per aandeel en een omzet van $805 miljoen, wat onder de verwachtingen van analisten ligt die mikten op $0,27 per aandeel en $802 miljoen omzet. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar behaalde Arm een aangepaste winst van $0,36 per aandeel op een omzet van $806 miljoen.


De vooruitzichten voor FY 2025 blijven ongewijzigd met een voorspelde aangepaste winst van $1,55 per aandeel en een omzet van $3,95 miljard. Analisten hadden hier echter gehoopt op een iets hogere winst van $1,57 per aandeel en een omzet van $3,99 miljard.


De vooruitzichten voor FY2025:

Bron: Arm Shareholder Letter


De teleurstellende vooruitzichten voor het komende kwartaal en het fiscale jaar hadden overduidelijk een negatieve impact op de aandelenkoers van Arm. In de nabeurs handel daalde de koers met dik 13% tot $124,62, ondanks een stijging van 8,4% tijdens de reguliere handel eerder op de dag, wat deels te danken was aan een bredere rally in de halfgeleidersector door nieuwe soepelere regelgeving vanuit de VS omtrent de handel met China.


In een brief aan de aandeelhouders benadrukte CEO Rene Haas dat de toenemende vraag naar AI-technologie een belangrijke drijfveer is voor de groei van Arm. Hij stelde dat de energiebehoeften van AI leiden tot een grotere vraag naar Arm's high-performance, energie-efficiënte compute-platformen. Haas lichtte verder toe dat Arm zich richt op hogere waarde, lagere volume markten zoals datacenter servers, AI accelerators en smartphone application processors. Dit verschuift de focus weg van het rapporteren van het aantal geleverde chips, een maatstaf die minder representatief is voor Arm's huidige prestaties.


De jaar-op-jaar groei in royalty-inkomsten was sterk, mede dankzij de toenemende adoptie van Armv9-technologie die de royalty-inkomsten per apparaat verhoogt. AI-enabled apparaten vereisen aanzienlijk hogere prestaties en energie-efficiëntie, wat de vraag naar Arm compute-platformen aandrijft. Momenteel dragen chips op basis van Armv9-technologie ongeveer 25% bij aan Arm’s royalty-inkomsten, een stijging van 5% ten opzichte van het vorige kwartaal. In het mobiele segment stegen de royalty-inkomsten uit smartphones met 50% op jaarbasis, wat de toenemende adoptie van Armv9-technologie in deze markt weerspiegelt.


De inkomsten uit royalty's stegen in totaal met 17% tot $467 miljoen, wat echter wel lager was dan de consensusverwachting van $486,6 miljoen. Daarentegen overtroffen de inkomsten uit licenties en andere bronnen de verwachtingen met een totaal van $472 miljoen, een stijging van 72%.


Om in te spelen op de marktbehoefte investeert Arm steeds meer in Arm Compute Subsystems (CSS). Deze geïntegreerde en geverifieerde configuraties van Arm-technologie versnellen de tijd die klanten nodig hebben om producten op de markt te brengen en verlagen de ontwikkelingskosten. Tijdens het eerste kwartaal breidde Arm zijn CSS-aanbod uit en kondigde het de nieuwste CSS voor Client aan, die AI-mogelijkheden in de volgende generatie smartphones en pc's zal verbeteren. Deze oplossing combineert de voordelen van Armv9-versnelling met productieklare implementaties van nieuwe Arm CPU’s en GPU’s op een geavanceerd 3 nanometer fabricageproces.



Hoewel Arm Holdings sterke resultaten heeft neergezet in het eerste kwartaal, zorgen de lagere verwachtingen voor het volgende kwartaal en het fiscale jaar voor onzekerheid onder beleggers. Arm's langetermijnstrategie richt zich op meerdere groeimotoren. Het bedrijf verwacht dat de migratie van AI van de cloud naar randapparaten de vraag naar rekenkracht per apparaat zal verhogen. De unieke positie van Arm in diverse eindmarkten betekent dat het bedrijf bijzonder goed geplaatst is om te profiteren van deze verschuiving, wat zal leiden tot hogere royalty-inkomsten per chip. Bovendien ondersteunt Arm een ecosysteem van meer dan 20 miljoen softwareontwikkelaars, wat een vicieuze cirkel van vraag naar nieuwe compute-platformoplossingen en softwareontwikkeling creëert.


Arm's focus op energie-efficiënte oplossingen en strategische verschuivingen naar markten met een hogere waarde en lagere volumes, zoals datacenters en AI-versnellers, zal naar verwachting duurzame groei opleveren voor de komende jaren en decennia. De marktreactie laat zien dat beleggers gevoelig blijven voor kortetermijnvooruitzichten, ondanks de onderliggende sterke prestatie en strategische verschuivingen van het bedrijf.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page