top of page

Apple in zwaar weer: Dit bedrijf neem de kroon over

In het kort:

  • Microsoft is opnieuw het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld, met een marktwaarde van $2,64 biljoen, na een forse koersdaling bij concurrent Apple.

  • Apple verloor in vier dagen 23% aan waarde, deels door Trump’s nieuwe importtarieven die de kwetsbaarheid van Apple's supply chain blootleggen.

  • Microsoft blijft relatief stabiel ondanks een premium waardering, met een omzetgroei van 12,3% en winstgroei van 10,24% in het laatste kwartaal.


Microsoft (MSFT) heeft zich opnieuw gekroond tot het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld, met een beurswaarde van $2.640 miljard als we kijken naar de slotkoers van dinsdag 8 april. Daarmee laat het Apple (AAPL) achter zich, dat inmiddels is weggezakt naar een beurswaarde van $2.590 miljard.


De koers van Apple aandelen:

Bron: Macrotrends
Bron: Macrotrends

De aanleiding: een spectaculaire koersval bij Apple van -23% in slechts vier handelsdagen, tegenover een beperktere daling van -7% bij Microsoft. De bredere techmarkt, vertegenwoordigd door de Nasdaq Composite, verloor in dezelfde periode 13%, getriggerd door de importheffingen van president Trump op Chinese goederen en de tegenmaatregelen vanuit Beijing.


Met de nieuwe 104% importheffing op Chinese goederen dreigt de iPhone van populaire tech-gadget naar luxeproduct te evolueren. Een iPhone 16 Pro Max, momenteel nog $1.199, kan door de tarieven tot wel $1.549 kosten – een stijging van 29% zonder enige upgrade. Voor een toestel dat grotendeels in China wordt geproduceerd, is dit een directe dreun voor zowel Apple als de consument.


Productie naar de VS verplaatsen klinkt politiek lekker, maar economisch is het onrealistisch: een iPhone ‘Made in America’ zou volgens analisten tot $3.500 kunnen kosten. Daarom versnelt Apple nu zijn productie in India, waar de tariefdruk een stuk lager ligt. De smartphone-industrie zit klem tussen politieke spierballentaal en keiharde marges – en de consument betaalt de prijs.


​Apple heeft in drie dagen tijd, vlak voor de importheffingen, vijf vliegtuigen vol iPhones en andere producten van India naar de VS gevlogen om de nieuwe 10% tarieven van de Amerikaanse overheid te omzeilen. Door deze zet kan Apple de prijzen nog even stabiel houden en consumenten beschermen tegen prijsstijgingen. Deze voorraadopbouw biedt Apple tijdelijk respijt, maar roept natuurlijk veel vragen op over de langetermijnstrategie in een steeds complexer handelslandschap. 


De verschuiving van productie naar India benadrukt de zoektocht naar stabielere productiehubs te midden van geopolitieke spanningen. De handelsstrijd tussen de VS en China dwingt techgiganten tot snelle en innovatieve aanpassingen om competitief te blijven.


De onderliggende reden voor het verschil in koersdaling ligt dus overduidelijk in de supply chain van Apple, die extreem afhankelijk is van China, India, Vietnam en Brazilië. Juist landen die nu geraakt worden door de verhoogde tarieven. Apple’s zware productiebelangen in deze regio’s maken het bijzonder gevoelig voor geopolitieke spanningen.


Microsoft is hier beter tegen bestand. Volgens analisten van Jefferies is het bedrijf “meer geïsoleerd tegen macro-economische druk” dankzij zijn focus op software en clouddiensten, die minder fysieke productie vereisen. Die digitale focus maakt het aantrekkelijker voor beleggers in onzekere tijden.


De cijfers: solide kwartaal, maar afkoelende groei

Ondanks alle geopolitieke onrust liet Microsoft in het tweede kwartaal van boekjaar 2025 nog solide cijfers zien:

Cijfer

Waarde

Groei jaar-op-jaar

Omzet

$69,63 miljard

+12,3%

Winst (netto)

$24,11 miljard

+10,24%

Winst per aandeel (EPS)

$3,23

Boven verwachting

AI-omzet

$13 miljard (jaarlijks)

Niet afzonderlijk gerapporteerd in %

Intelligent Cloud

$25,54 miljard

+19%

Azure (subset)

n.n.b.

+31% (t.o.v. 33% in Q1)

Hoewel de resultaten de verwachtingen overtroffen, was het groeitempo van omzet en winst lager dan in voorgaande kwartalen. Vooral de vertraging in Azure-groei van 33% naar 31% baarde sommige beleggers zorgen. De vooruitzichten voor Q3 (verwachte omzet tussen $67,7 - $68,7 miljard) zijn bovendien aan de lage kant, wat duidt op verwachte druk op enterprise spending.


De FWD P/E waarderingen van de MAG-7:

Bron: Ycharts
Bron: Ycharts

Hoewel Microsoft relatief stabiel blijft ten opzichte van concurrenten, is het aandeel niet goedkoop. Zelfs Amazon (28,15x) en Apple (27,79x) noteren net iets lager. Alleen Tesla is nog duurder. De huidige forward P/E-ratio ligt op 28,3x, ook hoger dan andere MAG7-aandelen zoals:


  • Meta (21,02x)

  • Alphabet (17,02x)

  • Nvidia (22,5x)


De aandelenkoers van Microsoft:

Bron: Macrotrends
Bron: Macrotrends

Waarom blijft Microsoft dan toch relatief gezien sterk overeind?


1. Een vlucht naar ´quality in tech´

In een beursklimaat waarin de Nasdaq in een bear market zit en de S&P 500 op het randje van een correctie balanceert, zoeken beleggers naar stabiele, winstgevende techbedrijven. Microsoft – met zijn sterke positie in de enterprise markt, AI-platforms, en clouddiensten – is daarvoor bij uitstek geschikt.


2. Bundeling en platformstrategie

Microsoft’s kracht zit in de bundeling van diensten – zoals Office 365 met Azure en AI-diensten – wat een aantrekkelijke prijs/waarde verhouding oplevert voor bedrijven die hun IT-budget onder druk zien staan. Dit “sticky” platform maakt het moeilijk voor klanten om over te stappen, waardoor de omzet stabiel blijft.


3. Geografische spreiding en flexibiliteit

Met 50% van de omzet buiten de VS is Microsoft wel degelijk gevoelig voor geopolitieke risico’s, maar CEO Satya Nadella heeft alvast besloten om de expansie van datacenters te vertragen. Dit getuigt van strategisch aanpassingsvermogen in tijden van onzekerheid.


De markt prijst Microsoft momenteel nog in als een “veilige haven” in tech, maar de verwachtingen zijn hoog gespannen. Analisten rekenen op een versnelling van de omzetgroei in de tweede helft van 2025, maar dat scenario wordt steeds minder zeker met het risico op een wereldwijde recessie en mogelijke verdere escalatie van de handelsoorlog.


Toch geldt: zolang Microsoft zijn marges behoudt en zijn bundelstrategie weet te handhaven, blijft het een van de weinige mega-caps die de storm redelijk doorstaan. Beleggers moeten wél rekening houden met volatiliteit en mogelijke correcties, zeker als waarderingen verder onder druk komen te staan.


Microsoft’s terugkeer als waardevolste bedrijf ter wereld is een combinatie van relatieve kracht en nog meer de zwakte van Apple. De stevige fundamentele basis van Microsoft, met name in enterprise en cloud, zorgt voor vertrouwen – maar het blijft een aandeel dat je tegen een premium prijs koopt.


Voor beleggers in technologie is Microsoft nu een baken van stabiliteit, maar het risico op koersdalingen blijft reëel als het economische tij verslechtert. Het is daarmee geen koopje, maar wel een kwaliteitsspeler in een onrustige markt.

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page