top of page

Analyse: Wordt AMD de nieuwe NVIDIA?

Wat doet AMD?

AMD, ofwel Advanced Micro Devices, is een van de belangrijkste bedrijven als het gaat om het ontwerpen en produceren van processors (CPU's) en grafische kaarten (GPU'S). De CPU's fungeren als het brein van computers, servers en werkstations en voeren instructies uit van computerprogramma's. Deze zijn dus essentieel voor computers om te functioneren.


Naast de productie van CPU's, produceert AMD ook GPU's die essentieel zijn in de wereld van videogames, professionele grafische toepassingen en videobewerking. Deze GPU's spelen een hele belangrijke rol in het uitvoeren van zogenoemde parallelle taken *, wat ze uitermate geschikt maakt voor AI-berekeningen. AMD ontwikkelt bovendien diverse chipsets die de communicatie faciliteren tussen de processor en andere systeemcomponenten zoals geheugen, opslag en randapparatuur.


*Parallelle taken verwijzen naar het proces waarbij meerdere berekeningen of taken gelijktijdig worden uitgevoerd. In plaats van één taak na de andere af te werken, kunnen GPU's veel berekeningen tegelijk aan, wat ze bijzonder efficiënt maakt voor complexe en rekenintensieve taken zoals die in AI-modellering en data-analyse voorkomen.


In de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) levert AMD belangrijke hardware die nodig is om complexe berekeningen uit te voeren. Hun grafische kaarten en processors zijn erg populair en worden veel gebruikt in grote computersystemen, zoals datacenters en servers. Deze systemen voeren speciale AI-taken uit, zoals machine learning en diepe neurale netwerken, waarbij grote hoeveelheden data snel verwerkt moeten worden om patronen te leren en beslissingen te nemen.


Als het gaat om AI-ontwikkelingen, is NVIDIA op het moment echter zonder twijfel de marktleider, vooral vanwege hun dominante positie in AI-gerichte GPU's en hun uitgebreide ecosysteem specifiek voor AI-onderzoek en -ontwikkeling. Hoewel AMD ook actief is in deze sector, zijn hun chips over het algemeen nog niet zo ver als die van NVIDIA. Toch zien we voor AMD wel mogelijkheden voor forse groei in de toekomst.


Waarom kan AMD gaan groeien in de toekomst?

In de afgelopen tien jaar heeft AMD een indrukwekkende groei laten zien ten opzichte van Intel in de markt voor datacenter-CPU's, die voornamelijk gebaseerd zijn op de x86 CPU-architectuur. Dit betekent dat AMD en Intel chips maken die kunnen communiceren en werken volgens een specifieke set van instructies die al lang door de industrie wordt gebruikt.


Tijdens deze periode heeft AMD zijn financiële structuur aangepast om beter inzicht te geven in verschillende groeiende delen van het bedrijf, zoals inkomsten uit datacenters. Deze herindeling vond plaats in het fiscale jaar 2021 en was bedoeld om de financiële verslaglegging van het bedrijf te verbeteren en een duidelijker beeld te geven van waar hun inkomsten vandaan kwamen.


De chips van AMD, zoals de Ryzen-serie die vooral bedoeld is voor persoonlijke computers en de EPYC-serie voor servers en ingebouwde systemen, hebben het bedrijf geholpen om gestaag marktaandeel van Intel af te nemen. Dit succes is duidelijk te zien in verschillende rapporten die het marktaandeel van AMD tonen.


Dit veranderde echter toen OpenAI eind 2022 ChatGPT lanceerde. Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat bedrijven hun datacenters wilden upgraden om te voldoen aan de groeiende vraag naar machine learning-toepassingen die snelle en efficiënte verwerking vereisen. In deze periode van snelle investeringen en een soort AI-wedloop nemen hyperscalers het voortouw.


Ondanks de successen van AMD, bleek dat hun chips niet konden concurreren met de efficiëntie van Nvidia's GPU's bij het verwerken van grote hoeveelheden data en het trainen van complexe AI-modellen. Dit werd pijnlijk duidelijk toen AMD een onverwachte daling in de cijfers rapporteerde in 2022, een zeldzaam moment voor het bedrijf dat tot dan toe altijd groei liet zien.


Maar waarom kan AMD dan nog nog gaan groeien in de toekomst? Nou, het bedrijf heeft natuurlijk ook niet stilgezeten. Analisten verwachten dat AMD vanaf 2024 weer marktaandeel gaan terugwinnen van Nvidia. Analisten voorspellen een toename in het marktaandeel voor AMD van ongeveer 3%. Dit optimisme komt mede door de recente introductie van AMD's MI300-serie, die ontwikkeld is om de concurrentie aan te gaan met Nvidia's Hopper-platform GPU's. Deze nieuwe serie van AMD is een grote stap vooruit en is ontworpen om beter te presteren in AI-toepassingen.

En die paar procent lijkt misschien niet veel, maar de markt is natuurlijk enorm. Tijdens de meest recente earnings call benoemde het management van AMD dat ze hun TAM hebben verhoogd naar 400 miljard dollar, wat aanzienlijk hoger is dan de eerdere schatting van 200 miljard dollar. De CEO van AMD gaf aan dat ze een sterke groei verwachten, onder meer door een toename in het aantal verkochte eenheden en verbeteringen in de technologie, zoals grotere geheugencapaciteit.


De aanpassingen die het management na het 'rampjaar' 2022 heeft doorgevoerd, lijken nu eindelijk hun vruchten af te gaan werpen. Dit wordt al geïllustreerd door het succes van de MI300 chips, die na hun lancering in december vorig jaar, binnen twee kwartalen al 1 miljard dollar aan omzet genereerden. Door dit succes heeft AMD hun verkoopverwachtingen voor de MI300 chips in 2024 opgehoogd van 3,5 naar 4 miljard dollar. Dit laat wel zien dat AMD ambitieuze plannen heeft en zich steeds sterker positioneert in de snel veranderende AI-markt.


AMD's meest recente kwartaalcijfers

Sinds het eerste kwartaal van 2023 heeft AMD gemengde resultaten geleverd. In het eerste kwartaal (Q1) rapporteerde het bedrijf een omzet van 5,5 miljard dollar, een groei van 2% vergeleken met Q1 2021, toen het bedrijf 5,9 miljard dollar rapporteerde na de overname van Xilinx. AMD heeft sindsdien de piekomzet van 6,5 miljard dollar, behaald één kwartaal na de overname, niet meer overtroffen. Ondanks deze stagnatie in groei bleef de aandelenkoers van AMD wel stijgen tot laat in 2021, en is sindsdien op een vergelijkbaar niveau gebleven.


De omzet uit datacenters bereikten dit kwartaal wel een recordhoogte van $2,3 miljard, een indrukwekkende jaar-op-jaar stijging van 80%, voornamelijk gedreven door de Ryzen- en Instinct-productlijnen. Deze groei was echter gematigd met een kwartaal-op-kwartaal toename van slechts 2% door de afname in de verkoop van Epyc-chips, die seizoensgebonden is. Aan de andere kant vertoonde de 'Client'-divisie een opmerkelijk herstel van een dieptepunt waarbij de omzet ooit met ongeveer 50% was gedaald, en toonde nu een indrukwekkende toename van 85% op jaarbasis.


De prestaties van AMD in andere segmenten waren minder positief. De Gaming-divisie zag een daling van 48% in omzet tot $900 miljoen, terwijl de inkomsten uit de Embedded-sectie met 46% daalden tot $800 miljoen op jaarbasis, met een extra daling van 20% op kwartaalbasis.


Op het vlak van winstgevendheid rapporteerde AMD een winst per aandeel van $0,62, met een brutowinstmarge van 52% en een operationele marge van 21%. De GAAP cijfers waren echter minder rooskleurig, met een brutowinstmarge van 47% en een operationele marge van slechts 1%, wat resulteerde in een GAAP winst per aandeel van slechts $0,07.


Zoals je merkt was afgelopen kwartaal weer een gemengd kwartaal voor AMD - met goede punten, maar ook mindere ontwikkelingen. Onder aan de streep was het niet goed genoeg voor een bedrijf als AMD. Maar, zoals we al zeiden, lijkt het er op dat AMD bezig is met een herstel. Voor het tweede kwartaal verwacht AMD een omzet van $5,7 miljard, wat een verbetering zou zijn met een jaar-op-jaar groei van 6%. Net als Intel lijkt AMD de meeste groei te verwachten in de tweede helft van het jaar.


En na een initiële prognose van $2 miljard aan AI-inkomsten voor 2024, heeft AMD deze verwachting inmiddels al verhoogd naar $3,5 miljard. Deze significante verhoging leidde tot speculaties over de werkelijke resultaten, die uiteenlopen van magertjes tot zeer optimistisch. Met een recente update heeft AMD aangegeven dat de AI-inkomsten waarschijnlijk rond de $4 miljard zullen uitkomen, maar het kan zijn dat dit nog (flink) hoger kan uitvallen. De meeste groei (in het winnen van marktaandeel) zal naar verwachting overigens pas vanaf 2025 gebeuren.


Is AMD een interessant aandeel?

Ondanks de uitdagingen en gemengde resultaten van de afgelopen jaren, staat AMD nu op een interessant kruispunt met veelbelovende vooruitzichten. De ambitieuze plannen van het bedrijf om zijn aanwezigheid in de snelgroeiende AI-markt uit te breiden, getuigen van een strategische visie die het potentieel heeft om aanzienlijke groei te stimuleren. De introductie van de MI300-serie, ontworpen om te concurreren met Nvidia's geavanceerde GPU's, markeert ook een belangrijke stap vooruit in AMD’s streven naar technologische superioriteit in AI-toepassingen.


De aanzienlijke verhoging van de omzetprognose voor AI van $2 miljard naar $3,5 miljard, en mogelijk zelfs $4 miljard, weerspiegelt een groeiend vertrouwen in het vermogen van AMD om belangrijke marktsegmenten te veroveren. Daarnaast lijkt het bedrijf goed gepositioneerd om vanaf 2025 aanzienlijke winsten te boeken in marktaandeel.


Met een herstel in de Client-divisie, solide prestaties in datacenters, en strategische investeringen in AI, lijkt het er op dat AMD bezig is met een herstel die hen niet alleen helpt om huidige marktuitdagingen te overwinnen, maar hen ook goed positioneert voor toekomstige successen. Als AMD zijn technologische ontwikkelingen en marktstrategieën blijft verbeteren, lijkt het bedrijf goed op weg naar een mooie toekomst.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page