top of page

Analyse: Waarom is Salesforce zo succesvol?

Salesforce is een toonaangevend technologiebedrijf dat zich specialiseert in cloudgebaseerde software voor bedrijven. Het bekendste product is hun CRM-platform (Customer Relationship Management), waarmee bedrijven hun klantrelaties kunnen beheren, van marketing en verkoop tot klantenservice. Salesforce biedt ook een scala aan andere diensten zoals data-analyse, applicatieontwikkeling en digitale commerce, waardoor het een integrale oplossing biedt voor bedrijven om hun efficiëntie te verhogen en beter te communiceren met klanten. De software is ontworpen om bedrijven te helpen bij het centraliseren van hun gegevens, het automatiseren van processen en het verbeteren van hun besluitvorming, wat uiteindelijk leidt tot verbeterde klanttevredenheid en bedrijfsprestaties.


Salesforce bezit vandaag de dag een stevige marktpositie dankzij hoge overstapkosten en een 'sticky' bedrijfsmodel, wat betekent dat klanten al snel geneigd zijn om te blijven (en niet over te stappen naar een concurrent). De strategie van Salesforce maakt gebruik van het 'land and expand'-model, waarbij een klein bedrijf dat begint met een basis CRM-product zoals de Sales Cloud, later extra diensten zoals Slack (binnen de Platform Cloud) kan toevoegen voor teamcommunicatie.


Dit model bevordert het klantbehoud aanzienlijk; klanten die eenmaal meerdere producten gebruiken, blijven vaak hangen vanwege de hoge integratie van hun systemen en gegevens. Uit gegevens van de investors day in 2022 blijkt bijvoorbeeld dat klanten van de cohort uit 2007 hun uitgaven bijna 48 keer (!) hebben verhoogd.


Deze hechte integratie resulteert in hoge overstapkosten voor bedrijven, waardoor het lastig wordt om van platform te wisselen nadat alle bedrijfsgegevens naar Salesforce zijn gemigreerd. Een ander element dat bijdraagt aan de groei van hun producten is Einstein Copilot. Deze tool automatiseert werkstromen, creëert content, interpreteert complexe gesprekken en automatiseert taken namens gebruikers, allemaal binnen Salesforce's CRM-applicaties. Deze innovaties versterken niet alleen de positie van Salesforce in de markt, maar maken hun aanbod ook essentieel voor bedrijven die streven naar efficiëntie en geavanceerde data-analyse.


Salesforce wordt om deze reden gezien als een van de beste platformen in veel verticale markten. Hun Sales Cloud-platform was bijvoorbeeld een pionier in de CRM-sector en wordt nog steeds beschouwd als het beste product op dit gebied. De onderneming heeft ook een trackrecord in het overnemen van andere toonaangevende platformen, zoals Slack, wat de positie van Salesforce alleen maar verder versterkt.



Uniek aan Salesforce is overigens ook dat het nog steeds geleid wordt door de oprichter, Marc Benioff, wat bijdraagt aan een consistente visie en strategie binnen het bedrijf. Ondanks de uitdagingen die gepaard gingen met een co-CEO-model (2 CEO's) dat niet werkte, heeft Salesforce toch een aanzienlijke groei in de winst en omzet weten te laten zien. De groeicijfers van Salesforce op lange termijn zij vrij indrukwekkend.


Wat betreft de waardering is Salesforce op het moment niet per se goedkoop, maar gezien het feit dat het nog steeds dubbelcijferige groeipercentages laat zien, kunnen we het beschouwen als een kwalitatief bedrijf dat tegen een vrij redelijke prijs wordt verhandeld, vooral na een recente daling van ongeveer 30% vanaf de pieken eerder dit jaar. Met een verwachte winst per aandeel van $9.90 voor het fiscale jaar 2025, en een huidige koers rond $240, wordt het aandeel verhandeld tegen een P/E-ratio van 24x. Wanneer we echter de verwachte groei van 20% in de EPS meenemen, komt de PEG-ratio uit op slechts 1.30x, wat duidt op een redelijke waardering in verhouding tot de verwachte groei.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page