top of page

Analyse: Een onmisbaar AI-aandeel

Broadcom is een bekend bedrijf met een totale beurswaarde van maar liefst $730 miljard, maar toch wordt het zelden genoemd als een van de grootste AI-winnaars. Overal om ons heen horen we de namen Nvidia, AMD, Super Micro Computers, maar er zijn weinig beleggers die praten over Broadcom. Toch is de verwachting dat dit bedrijf enorm zal gaan profiteren van de groeiende vraag naar chips.


Broadcom's expertise in het ontwerpen en produceren van application-specific integrated circuits (ASICs) plaatst het bedrijf in een uitstekende positie om te profiteren van de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI). Deze ASICs zijn op maat gemaakte chips die speciaal zijn ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van klanten en kunnen worden aangepast voor specifieke toepassingen die essentieel zijn voor AI.


AI-toepassingen vereisen aanzienlijke rekenkracht voor complexe taken zoals gegevensanalyse, patroonherkenning en het trainen van machine learning-modellen. De ASICs van Broadcom kunnen voor deze doeleinden worden geoptimaliseerd door het integreren van gespecialiseerde architectuur en functionaliteiten die niet alleen de verwerkingssnelheid verbeteren, maar ook de energie-efficiëntie verhogen. Dit is cruciaal omdat datacenters, die de kern vormen van AI-infrastructuur, enorme hoeveelheden energie verbruiken. Door efficiëntere chips te leveren, helpt Broadcom klanten om de operationele kosten te verlagen en de ecologische voetafdruk te minimaliseren.


De groeiende integratie van AI heeft daarnaast geleid tot een aanzienlijke toename in de hoeveelheid data. AI-systemen verwerken en analyseren enorme hoeveelheden data om patronen te herkennen, beslissingen te nemen en te leren van interacties. Deze data-intensieve processen vereisen niet alleen krachtige verwerkingscapaciteit maar ook geavanceerde netwerkinfrastructuur die deze grote datavolumes snel en efficiënt kan overdragen.


Broadcom speelt hierop in met zijn netwerkchips, die cruciaal zijn voor het versnellen van de datatransmissie binnen en tussen datacenters. Deze chips helpen de netwerkcapaciteit uit te breiden en zorgen voor een snellere en betrouwbaardere dataoverdracht, wat essentieel is om aan de hoge eisen van moderne AI-toepassingen te voldoen. Door de latency te minimaliseren en de bandbreedte te optimaliseren, kunnen Broadcom's netwerkchips effectief de communicatie tussen verschillende onderdelen van een AI-systeem — zoals dataopslag, verwerkingseenheden en servers — ondersteunen.

Broadcom's verwachting dat de AI-omzet dit jaar de $10 miljard zal overstijgen, vergeleken met een eerdere schatting van $8 miljard, is een bewijs van de significante groei in dit segment. De bijdrage van de AI-gerelateerde omzet aan Broadcom's totale halfgeleideromzet zal naar verwachting stijgen van 25% naar 35% in 2024. Dit geeft aan dat AI een steeds groter deel van Broadcom's omzet zal gaan uitmaken, wat de afhankelijkheid van andere, minder snel groeiende segmenten vermindert.

Aangezien AI een steeds groter deel (van de omzet) van Broadcom wordt, kunnen we de waardering van dit bedrijf enigszins proberen te vergelijken met die van bedrijven als Nvidia en AMD. Wanneer we dit doen, zien we dat Broadcom duidelijk de goedkoopste multiples heeft op het moment.

En dan zul je misschien zeggen: deze vergelijking is te kort door de bocht - en dat klopt. Er spelen andere zaken mee, zoals de toekomstige groei en natuurlijk de marges. Maar als we even gaan kijken naar de marges, zien we dat Broadcom vooral ver voor loopt op AMD en het alleen aflegt tegen Nvidia. Maar dan moeten we natuurlijk wel onthouden dat de PE-ratio van Nvidia 1.5 keer zo hoog ligt als die van AMD.

Op basis hiervan lijkt Broadcom dus niet extreem duur - in vergelijking met andere bedrijven. Dit verschil in waardering kan voor beleggers een kans bieden. Broadcom is kortom goed gepositioneerd binnen de groeiende AI-markt en lijkt relatief goedkoper te zijn vooral in vergelijking met AMD. Met een forward P/E van 36,12 tegenover AMD's 50,67, lijkt Broadcom misschien wel de interessantste keuze hier.



Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page