top of page
Rens Boukema

Analyse: Dit is waarom SoFi 60% gestegen is

In het kort:

  • SoFi Technologies heeft zijn aandelenkoers met meer dan 60% zien stijgen sinds het dieptepunt, mede dankzij sterke kwartaalresultaten en diversificatie van inkomstenbronnen.

  • De leningsovereenkomst van $2 miljard met Fortress Investment Group versterkt SoFi's leenactiviteiten en zorgde voor een extra koersstijging van 10% gisteren.

  • Ondanks de sterke stijging blijft er groeipotentieel voor het aandeel.


SoFi heeft een indrukwekkende comeback gemaakt sinds het dieptepunt van eerder dit jaar. Sinds het laagste punt afgelopen augustus is de koers met meer dan 60% gestegen, wat SoFi tot een van de snelst groeiende fintech-bedrijven op de markt maakt. Ondanks deze aanzienlijke stijging zien analisten nog steeds ruimte voor verdere groei. Het aandeel wordt momenteel beschouwd als ondergewaardeerd en heeft nog steeds de potentie om verder te stijgen.


Ook heeft SoFi recent een belangrijke stap gezet door een leningsovereenkomst van $2 miljard te sluiten met Fortress Investment Group. Deze deal, aangekondigd op 14 oktober 2024, biedt SoFi de mogelijkheid om zijn leenactiviteiten verder uit te breiden en diverser te worden. Het nieuws werd goed ontvangen op de beurs, met een stijging van SoFi's aandeel met ruim 10% naar $10,04, het hoogste punt van het jaar.

Wat zit er verder achter deze forse koersstijging? In dit artikel kijk ik naar de belangrijkste redenen waarom SoFi zo sterk is hersteld en waarom het aandeel ondanks de recente stijging nog steeds aantrekkelijk lijkt voor beleggers.


De aandelenkoers van SoFi sinds het afgelopen jaar:

Bron: CNBC

SoFi (SOFI) heeft in de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, vooral aangedreven door de uitbreiding van het ledenbestand en haar vermogen om verschillende financiële producten aan haar klanten te verkopen. In 2023 zag het bedrijf een groei van meer dan 40% op jaarbasis, een erg solide prestatie ondanks de bredere economische uitdagingen.


De ledengroei als percentage YoY:

Bron: Yiazou

Het succes van SoFi’s strategie ligt in het benutten van cross-selling mogelijkheden: leden nemen niet alleen leningen af, maar gebruiken ook steeds meer van SoFi's andere financiële producten zoals SoFi Money, SoFi Invest en kredietkaarten.


De verhouding van financiële diensten tot leningen geeft een goed beeld van de groei van de productportefeuille van SoFi. In 2021 was deze ratio 2,7x, wat betekent dat elke klant gemiddeld bijna drie financiële producten had voor elk leningproduct. Deze ratio groeide aanzienlijk naar 6,2x in 2024. Deze stijging weerspiegelt SoFi's vermogen om haar klanten langer aan zich te binden door meer diensten aan te bieden, wat leidt tot een hogere levenslange klantwaarde.


Verhouding van financiële diensten tot leningen:

Bron: SoFi

De constante verbetering van SoFi's winstcijfers is opmerkelijk. In de afgelopen anderhalve maand heeft het bedrijf elf keer haar winstverwachtingen naar boven bijgesteld, waarbij voor 2024 een verwachte winst per aandeel (EPS) van $0,11 wordt geraamd. Het feit dat het bedrijf pas net winst maakt zorgt voor een hoge P/E, de mate waarin de winst verhoogd kan worden zal uit gaan maken in hoeverre deze P/E (wellicht in rap tempo) kan normaliseren:


De FWD P/E ratio van SoFi:

Bron: Finbox

Dit laat wel weinig ruimte voor fouten: als SoFi deze verwachtingen niet waarmaakt, kan dit leiden tot forse koersschommelingen zoals we eerder ook al gezien hebben. De omzetprognose voor 2024 ligt op een verwachte groei van +18% op jaarbasis, terwijl voor 2025 een iets tragere groei van +14,9% wordt verwacht. Deze cijfers tonen aan dat SoFi goed gepositioneerd is om haar inkomsten te blijven verhogen, maar het tempo van de groei zal waarschijnlijk stabiliseren naarmate het bedrijf groter wordt.


FY 2024 Guidance:

Bron: SoFi

Ondanks de positieve cijfers blijft er onzekerheid rond SoFi’s hypotheekactiviteiten. In 2024 varieerde de kans op financiering van leningen sterk tussen 50% en 89%, wat wijst op een toenemende volatiliteit in de hypotheekmarkt. Bovendien is er een lichte daling zichtbaar in de gemiddelde FICO-score (de kredietscore van klanten) voor zowel studentenleningen als hypotheken, wat kan wijzen op een verhoogd kredietrisico. Zo daalde de FICO-score voor studentenleningen van 768 in 2023 naar 764 in 2024, wat lijkt op een kleine verandering, maar op grote schaal kan dit wel een impact hebben op de kredietkwaliteit en de winstgevendheid. Echter zie ik hier nu nog geen zorgwekkende ontwikkelingen.



Ook het wanbetalingspercentage (delinquency rate) nam geleidelijk toe, van 0,03% in 2021 naar 0,14% in 2023. Hoewel dit percentage relatief nog steeds laag blijft, duidt de stijgende trend op een verslechtering van de prestaties van de leningenportefeuille.


Wanbetalingspercentage (delinquency rate):

Bron: Yiazou

Met de recente renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve is er echter weer meer optimisme over de toekomst van SoFi’s leningenportefeuille. Lagere rentes kunnen de vraag naar leningen stimuleren en de druk op wanbetalingen verlichten. Dit biedt ruimte voor verdere groei, zeker nu SoFi zijn inkomsten uit persoonlijke leningen ziet stijgen en tegelijkertijd de wanbetalingen op deze leningen voor het eerst sinds 2022 ziet dalen.



SoFi's sterke groei in het aantal leden en haar succes in het verkopen van meerdere financiële producten zijn de belangrijkste drijfveren achter de positieve vooruitzichten. Het bedrijf blijft consequent winstverwachtingen overtreffen, maar de hoge waardering van het aandeel betekent dat beleggers scherp zullen letten op eventuele tekenen van vertraging in de groei. Ondertussen kunnen onzekerheden in de hypotheekmarkt en een lichte daling van de kredietkwaliteit voor uitdagingen zorgen in de toekomst.

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page