top of page

Analisten zijn enthousiast over dit aandeel, maar er is een risico

In het kort:

  • Sterke financiële resultaten Q1 FY25: Cirrus Logic rapporteert een omzet van $374 miljoen, ver boven de hoogste schatting van het management.

  • Winstgevendheid: GAAP winst per aandeel (EPS) van $0,76 en non-GAAP EPS van $1,12, significant hoger dan de verwachtingen.

  • Analisten optimisme: Analisten blijven positief over Cirrus Logic vanwege de sterke relatie met Apple en diverse groeikansen, ondanks de risico's van afhankelijkheid van één klant.


Cirrus Logic (NASDAQ: CRUS), een belangrijke leverancier van geïntegreerde circuits voor audio- en energieapplicaties, heeft opmerkelijke resultaten behaald in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2025 (Q1 FY25). Het bedrijf overtrof de verwachtingen met een omzet van $374 miljoen, aangedreven door hogere dan verwachte smartphone componentverzendingen. Deze sterke financiële prestaties, gecombineerd met optimistische toekomstverwachtingen, maken Cirrus Logic tot een interessant aandeel om verder te onderzoeken.


De aandelenkoers van Cirrus Logic sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Cirrus Logic boekte in Q1 FY25 een omzet van $374 miljoen, een stijging van 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de omzet $317 miljoen bedroeg. Deze indrukwekkende groei werd voornamelijk gedreven door sterke verkopen van smartphonecomponenten. De GAAP winst per aandeel (EPS) kwam uit op $0,76, terwijl de non-GAAP EPS $1,12 bedroeg, beide aanzienlijk hoger dan de verwachte cijfers.


De belangrijkste punten uit het laatste kwartaalrapport:

Bron: kwartaalcijfers Q1 Cirrus Logic


"Cirrus Logic leverde een omzet die boven de bovenkant van onze richtlijn lag in het juni-kwartaal, gedreven door sterker dan verwachte verzendingen naar smartphones," zei John Forsyth, CEO van Cirrus Logic. "Naast deze sterke resultaten, zijn we tijdens het kwartaal begonnen met de productie van onze aangepaste versterker en de eerste 22-nanometer slimme codec ter voorbereiding op nieuwe smartphonelanceringen die later dit jaar worden verwacht."


Apple (AAPL) blijft de belangrijkste klant van Cirrus Logic, goed voor ongeveer 80% van de omzet van het bedrijf. Apple maakt zich op voor de lancering van de iPhone 16 in september.

"We hebben ook uitvoering gegeven aan onze groeistrategie om product- en eindmarktdiversificatie te stimuleren, aangezien we sterke ontwerpactiviteit zagen in laptops en de nieuwste producten introduceerden in een reeks data converters gericht op professionele audio-, consumenten- en industriële toepassingen," voegde Forsyth eraan toe.


De brutomarge volgens de algemeen aanvaarde boekhoudprincipes (GAAP) was 50.5%, wat aan de bovenkant van het verwachte bereik van 49% tot 51% lag. De operationele kosten volgens GAAP bedroegen $142,1 miljoen, wat in lijn was met de verwachtingen van het management. Deze cijfers tonen aan dat Cirrus Logic effectief kostenbeheer heeft toegepast, ondanks de uitdagingen in de toeleveringsketen en de bredere marktomstandigheden.



Verschillende analisten, en niet de minsten, zijn optimistisch over de toekomst van Cirrus Logic. Barclays' analist Tom O’Malley heeft de winstverwachtingen voor 2024 en 2025 naar boven bijgesteld vanwege de sterke relatie met Apple. KeyBanc’s John Vinh en Stifel’s Tore Svanberg hebben ook hun koopadviezen gehandhaafd, waarbij Svanberg een koersdoel van $165 handhaaft, wat een fors opwaarts potentieel zou betekenen. Zelf zie ik de nauwe verbintenis met Apple echter ook een groot risico voor dit bedrijf, als de hoge verwachtingen rondom de Iphone 15 en vooral 16- verkoop niet uitpakken zoals verwacht kan dit bedrijf enorm hard geraakt gaan worden.


Cirrus Logic ziet echter diverse groeikansen buiten de traditionele audioproducten, zoals batterij-opladingsmogelijkheden in laptops en diversificatie in audio- en stroomtoepassingen. Het bedrijf richt zich ook op de uitbreiding van zijn High-Performance Mixed-Signal (HPMS) productlijn en de penetratie in nieuwe markten zoals laptops en AI-gedreven apparaten. Deze strategieën moeten helpen om de afhankelijkheid van Apple te verminderen en de totale marktpenetratie te vergroten. Tot die tijd blijft het bedrijf echter zeer afhankelijk van tech-reus Apple.


Ondanks de sterke financiële prestaties en optimistische vooruitzichten, blijven er risico's verbonden aan de sterke afhankelijkheid van Apple, die goed is voor ongeveer 75% tot 90% van de kwartaalomzet van Cirrus Logic over de laatste jaren. Dit creëert een significant risico voor het bedrijf als de relatie met Apple zou veranderen. Analisten benadrukken echter dat het bedrijf goed gepositioneerd is om deze risico's te mitigeren door diversificatie en voortdurende innovatie.


Om hiervan een voorbeeld te geven wil ik even teruggaan naar april 2023 , toen de aandelen van Cirrus Logic (NASDAQ: CRUS) zwaar getroffen werden door geruchten over een mogelijke designwijziging van Apple voor de iPhone 15. Deze geruchten, verspreid door analist Ming-Chi Kuo van TF International Securities, suggereerden dat Apple van plan was om bepaalde fysieke knoppen (volume en aan/uit) te vervangen door solid-state knoppen. Deze knoppen zouden in eerste instantie gebruikmaken van controller chips geleverd door Cirrus Logic.


Op 12 april 2023 daalden de aandelen van Cirrus Logic door dit (onjuiste)nieuws met meer dan 12% na het rapport van Kuo. Dit gerucht veroorzaakte ook een daling van meer dan 10% in de aandelen van AAC Technologies, een Chinese leverancier van haptische technologie aan Apple. De marktreactie weerspiegelde de zorgen van beleggers over het potentiële verlies van een belangrijke en wellicht boord nodige groeikans voor Cirrus Logic.


Ondanks de korte termijn onzekerheden, blijft het lange termijn groeiverhaal van Cirrus Logic intact. Het bedrijf heeft een multiyear groeipotentieel op het gebied van audio, camera, haptische en stroomproducten, niet alleen met Apple, maar ook met Android OEM’s en andere klanten buiten de smartphonemarkt. Naar mijn mening is dit aandeel wellicht te erg gelinkt is aan de performance van Apple´s verkopen, wat het uiterst kwetsbaar maakt naar mijn mening.


De afhankelijkheid van Apple blijft een dubbelzijdig zwaard, maar de kansen voor inhoudsgroei binnen en buiten het Apple-ecosysteem bieden solide vooruitzichten. Als belegger moet je je echter bewust zijn van de risico's die ermee gepaard gaan.



De balans van Cirrus Logic blijft sterk, met een solide liquiditeit van $491,4 miljoen in contanten en kas-equivalenten, iets lager dan de $502,8 miljoen aan het einde van Q4 FY24. De vrije kasstroom steeg tot $77 miljoen in Q1 FY25, een scherpe verbetering ten opzichte van de negatieve kasstroom van -$31,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Deze verbeterde kasstroompositie biedt het bedrijf de nodige flexibiliteit om te investeren in R&D en verdere uitbreidingen. Onder de motorkap lijkt er op dit moment dus niks mis met dit bedrijf, en heeft het weer een erg mooi kwartaal neergezet.


De totale cashpositie van Cirrus Logic (1995-2024):

Bron: Companiesmarketcap


Cirrus Logic heeft optimistische vooruitzichten voor de komende kwartalen, ondersteund door CEO John Forsyth's statement na de kwartaalcijfers: "Met een overtuigend productplan en een uitstekende staat van dienst in uitvoering, geloven we dat we goed gepositioneerd zijn om op lange termijn aandeelhouderswaarde te creëren."


Het bedrijf verwacht een aanhoudende omzetgroei, gedreven door nieuwe productlanceringen en sterkere smartphoneverkopen. Het management voorspelt GAAP operationele kosten van $149 miljoen tot $155 miljoen voor het volgende kwartaal. Beleggers moeten letten op verdere ontwerpwinsten in laptops en de voortdurende prestaties van de relatie van het bedrijf met Apple, gezien het grote belang daarvan.



Cirrus Logic heeft sterke resultaten geboekt in Q1 FY25 en blijft een aantrekkelijke investeringsoptie dankzij de solide financiële prestaties, sterke relatie met Apple en diverse groeikansen. Analisten blijven positief gestemd en verwachten verdere groei in de komende kwartalen, ondanks de risico's van afhankelijkheid van één grote klant. Het bedrijf blijft zich richten op diversificatie en innovatie om langetermijnwaarde voor aandeelhouders te creëren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page