Amerikaanse politici zijn woedend op Europa
- Rabi Safi
- 18 apr 2023
- 3 minuten om te lezen
Dinsdag riepen EU functionarissen op tot een nieuwe en gezamenlijke benadering richting China, na de controversiële opmerkingen van de Franse president Emmanuel Macron over Taiwan eerder deze maand. De nieuwe strategie van de EU zal de Verenigde Staten waarschijnlijk echter niet tevreden stellen.

De Biden heeft tot nu toe een bijzonder kritische houding aangenomen tegenover Beijing en maatregelen voorgesteld om de invloed van China te beperken, waaronder exportbeperkingen op bepaalde technologieën. Het heeft Europese landen aangespoord om hetzelfde te doen.
Lees ook: China is kwaad op ASML & Nederland
Europese landen hebben momenteel verschillende standpunten over hoe ze met Beijing moeten omgaan. Sommige hoofdsteden geven de voorkeur aan een nauwere relatie met de VS, gezien de cruciale rol die het speelt op het gebied van veiligheid en defensie. Andere landen zijn bang om China tegen de haren in te strijken en diepgaande economische banden in gevaar te brengen. Dit heeft geresulteerd in een verdeelde aanpak ten aanzien van China. "Ik geloof dat we onze eigen Europese benadering kunnen en moeten uitzetten, die ook ruimte laat om met andere partners samen te werken," zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, dinsdag tijdens een toespraak.
Ze betoogde dat de relatie met China "te belangrijk is om niet onze eigen Europese strategie en principes te bepalen."
Rabi sprak persoonlijk met Queeny Rajkowski, VVD kamerlid over dit onderwerp - Zie video
China was in 2022 de grootste bron van EU-import en de op twee na grootste koper van EU-goederen, volgens Eurostat. Dit benadrukt het economische belang van Beijing voor Europa. Dit is vooral relevant nu de economische groei in de EU kwetsbaar is door de voortdurende oorlog in Oekraïne.
Europese leiders hebben ook geprobeerd nauwere banden met Beijing aan te knopen, zodat het zich onthoudt van het steunen van Rusland in de oorlog met Oekraïne. Amerikaanse inlichtingendiensten suggereerden dat China overwoog om wapens en andere munitie naar Rusland te sturen, aldus NBC News.
Ook klimaatverandering is een vraagstuk waarbij veel EU-leiders een dialoog met China essentieel vinden voor substantiële vooruitgang in het terugdringen van de CO2-uitstoot. "Het punt dat ik in Beijing naar voren bracht, is dat we de economische, maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke banden niet willen verbreken," zei von der Leyen in het Europees Parlement in Straatsburg.
"Maar er is dringend behoefte om onze relatie te herijken op basis van transparantie, voorspelbaarheid en wederkerigheid," benadrukte ze, eraan toevoegend dat "het centrale onderdeel van onze toekomstige China-strategie economische risicobeperking moet zijn." Dit is een duidelijk verschil met het Amerikaanse perspectief, aangezien Amerikaanse functionarissen van mening zijn dat een volledige loskoppeling van Beijing - ook wel bekend als 'de-coupling' - de beste aanpak is.
Voor Europa is het de bedoeling om risico's te verminderen en te vermijden, in plaats van een volledige loskoppeling van China. "We zitten in rivaliteitsmodus, maar we moeten blijven praten met China," zei Josep Borrell, de EU's hoogste diplomaat.
Maar er is geen twijfel dat dit een lastig proces is.
Na een bezoek aan China eerder deze maand, zei Macron dat de EU een eigen beleid ten aanzien van Taiwan moet hebben en niet het Amerikaanse beleid moet volgen. Hij voegde eraan toe dat bondgenoten zijn niet betekent dat je vazallen bent, wat het idee van een onafhankelijk EU-beleid versterkt.
Zijn opmerkingen werden met kritiek ontvangen in de VS tot woede van sommige Amerikaanse politici, maar ook in Duitsland en andere Europese landen.
"We blijven fundamenteel toegewijd aan het Eén-China-beleid van de EU. We zien geen reden om het in twijfel te trekken. We moeten de spanningen verminderen; verbale uitspattingen of provocaties vermijden die alleen maar wantrouwen kunnen voeden. Elke poging om de status quo met geweld te veranderen, zou echter onaanvaardbaar zijn," zei Josep Borrell, de EU's hoogste diplomaat, in een verklaring. Hij annuleerde eerder deze maand een reis naar China na een positieve Covid-19 test.
Dinsdag voegde hij eraan toe dat de EU haar strategie richting China moet herijken. "We zitten in rivaliteitsmodus, maar we moeten blijven praten met China," zei Borrell in Straatsburg.
Wat vind jij?
China is vijandig tegenover het westen
China is vriendelijk
We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die beleggen ook interessant vinden!
Comments