top of page

Amerikaanse banken tonen weer meer interesse in Chinese aandelen

In het kort:

  • JPMorgan verwacht dat de CSI300-index eind 2024 de 3.900 punten zal bereiken, ondanks recente verliezen.

  • Chinese autoriteiten nemen maatregelen om de vastgoedmarkt te stabiliseren, wat bijdraagt aan het vertrouwen van beleggers op dit moment.

  • Beijing introduceert stimuleringsmaatregelen om zowel de aandelenmarkt als de vastgoedsector te ondersteunen, zoals lagere aanbetalingseisen voor hypotheken.


JPMorgan heeft recent gezegd een positieve kijk op Chinese aandelen en de vastgoedsector te hebben, nu de op een na grootste economie ter wereld inspanningen levert om haar aandelen- en vastgoedmarkten te ondersteunen.


Wendy Liu, hoofdstrateeg Aziatische en Chinese aandelen bij JPMorgan, verklaarde op de JPMorgan Global China Summit namelijk dat de visie van de bank op Chinese aandelen "positief gekanteld" is. Liu verwacht dat de recente sterke rally in Chinese aandelen op korte termijn zal pauzeren, maar is ervan overtuigd dat de winsten in 2024 zullen verbeteren in vergelijking met 2023. "Winsten drijven de aandelenprestaties. En investeerders zullen geïnteresseerd zijn wanneer ze winstgroei zien," aldus Liu.


De CSI300-index, een benchmark voor Chinese aandelen, bereikte maandag een hoogtepunt van acht maanden en staat dit jaar op een stijging van 6,35% bij een stand van 3.601. Liu verwacht dat de index tegen het einde van het jaar 3.900 zal bereiken. Ondanks de recente verliezen blijft de Chinese markt volgens Liu waarderingswijs "een van de goedkoopste" in de regio Azië-Pacific. Ook Goldman Sachs heeft zijn 12-maanddoel voor de CSI300 verhoogd naar 4.100 punten, terwijl UBS Group Chinese aandelen naar "overgewicht" heeft opgewaardeerd.


De CSI300-index koers de afgelopen tien jaar:

BRON: tradingeconomics


Volgens Liu bevindt ook de vastgoedmarkt in China zich op een "kantelpunt." De Chinese autoriteiten hebben onlangs nieuwe steun beloofd aan staatsbedrijven om onverkochte appartementen te kopen. Dit omvat een voorziening van 300 miljard yuan (ongeveer 42,25 miljard dollar) van de People's Bank of China aan financiële instellingen om leningen te verstrekken aan lokale staatsbedrijven zodat ze onverkochte appartementen kunnen kopen die al zijn gebouwd.



Chinese autoriteiten hebben verschillende maatregelen genomen om de markten te ondersteunen, waaronder het verhogen van de marktliquiditeit en het uitvaardigen van waarschuwingen tegen wanpraktijken. Liu is optimistisch over de marktveranderingen na de benoeming van Wu Qing als voorzitter van de China Securities Regulatory Commission (CSRC). Onder Wu heeft de CSRC strengere regels geïntroduceerd voor de notering en delisting van bedrijven, evenals waarschuwingen aan bedrijven met onvoldoende dividendbeleid. Deze maatregelen maken het gemakkelijker om bedrijven te straffen voor regelgevingsschendingen of problemen met hun financiële rapportage.


Wereldwijde hedgefondsen hebben voor de vierde opeenvolgende week hun belangen in Chinese aandelen uitgebreid, in de hoop te profiteren van dit verwachtte marktherstel in China. Sinds februari zijn de Chinese aandelen aan het stijgen als reactie op de stimuleringsmaatregelen van Beijing en positieve macro-economische data.


Buitenlandse bedrijven tonen ook een toenemend vertrouwen in de Chinese markt. Volgens het ministerie van Handel steeg het aantal nieuw opgerichte buitenlandse bedrijven in het eerste kwartaal van 2024 met 20,7% op jaarbasis. Deze stijging benadrukt het vertrouwen van multinationals in de aanhoudend gezonde ontwikkeling van de Chinese economie.

Verschillende buitenlandse financiële instellingen breiden hun aanwezigheid in China uit. Zo opende het Chinese joint venture van het Amerikaanse betalingsbedrijf Mastercard op 9 mei zijn deuren, en kreeg Allianz Global Investors in april goedkeuring van de Chinese Securities Regulatory Commission om als volledig buitenlands openbaar fondsbeheerbedrijf te opereren op het Chinese vasteland.



Ondanks de aanhoudende uitdagingen op de Chinese aandelen- en vastgoedmarkten, blijven banken als JPMorgan en Goldman Sachs optimistisch over de vooruitzichten van de economie van het land. Met de voortdurende inspanningen van de Chinese autoriteiten om de markten te stabiliseren en te hervormen, zijn er ook zeker redenen te vinden voor investeerders om positief te blijven over de toekomst van Chinese aandelen en vastgoed.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page