top of page

AMD´s strategie om Nvidia onder druk te zetten

In het kort:

  • AMD's nieuwste GPU's zijn op bepaalde vlakken competitief te noemen met Nvidia's Blackwell-chips, ondanks dat Nvidia koploper blijft.

  • Nvidia behoudt een prestatieniveau dat 1,9 keer hoger is dan AMD's nieuwe MI325x GPU, maar AMD heeft onder andere mogelijkheden om Nvidia's prijzen te onderbieden door lagere marges te hanteren.

  • AMD's marktwaarde is minder dan 10% van Nvidia's, wat het een interessante investering maakt vanwege de groeikansen als het bedrijf verder weet te innoveren.


De concurrentie tussen AMD en Nvidia op het gebied van GPU's is enorm aangescherpt met de lancering van AMD's nieuwste GPU, de MI325x. Nvidia blijft de marktleider met zijn aankomende Blackwell GPU's, maar AMD heeft een aantal strategische voordelen die de dominantie van Nvidia kunnen bedreigen, met name in termen van prijsstelling en om sommige vlakken prestatie-optimalisatie.


De kracht van NVIDIA’s platform strategie vertaalt zich niet alleen in omzetgroei, maar ook in financiële efficiëntie. Door de reikwijdte van hun platform en het gebruik van standaardmodules in meerdere markten, heeft NVIDIA aanzienlijke schaalvoordelen weten te realiseren. Dit blijkt duidelijk uit de efficiënte besteding van R&D-middelen. Ondanks een toename van de R&D-uitgaven met $1 miljard in het tweede kwartaal van 2024, daalde de R&D-kosten als percentage van de omzet van 14,8% naar 10%.


De omzet(groei) van de chipgiganten Nvidia, AMD en Intel:

Bron: Finchat

Dit toont aan hoe het bedrijf de technologische investeringen die het doet optimaliseert om maximale waarde te genereren uit een groeiende omzetbasis. Dit is iets waar Nvidia simpelweg gewoon een voorsprong heeft, waardoor ze betere producten op de markt kunnen zetten puur kijkend naar prestaties. In dit artikel wil ik echter verder in gaan op hoe AMD via andere wegen weldegelijk druk kan uitoefenen op Nvidia met zijn nieuwe producten.


AMD voorspelt dat de totale adresserbare markt (TAM) voor AI-accelerators in de komende vier jaar (gerekend vanaf de TAM in 2023) met een samengestelde jaarlijkse groei van 60% zal toenemen tot $500 miljard in 2028. Dit zou een enorme groeikans zijn, gezien AMD's groeiende aanwezigheid in de AI-infrastructuur, zowel op hardware- als softwaregebied.


AMD ceo Lisa Su tijdens het AI event van AMD afgelopen week:

Bron: AMD

Een van AMD’s belangrijkste innovaties die de weg vrijmaakt voor deze groei is de chiplet-architectuur. Traditionele processors (SoC's) zijn vaak wat men noemt monolithisch, wat betekent dat ze uit één groot blok bestaan. De chiplet-benadering verdeelt deze SoC's in meerdere kleinere chips. Dit biedt AMD de flexibiliteit om verschillende configuraties samen te stellen, waardoor er sneller nieuwe, krachtigere producten op de markt kunnen komen.


Deze chiplet-architectuur speelt een cruciale rol in het versnellen van prestatieverbeteringen en het verlagen van kosten. Het stelt AMD in staat om zijn producten sneller te vernieuwen en met elk nieuw model substantiële prestatiewinst te behalen, zonder de kosten op te drijven. Deze technologische voorsprong heeft AMD’s nieuwste EPYC-processors voorzien van een veel betere prijs-prestatieverhouding in vergelijking met de concurrentie.



1. Prestaties en efficiëntie

Allereerst gaan we terug naar de harde feiten: de prestatie vergelijking tussen AMD’s MI325x en Nvidia's Blackwell GPU's. Nvidia introduceert de Blackwell GB200 als een dual-package GPU, wat resulteert in een indrukwekkende 5 PFLOPS (petaflops) aan FP16-prestaties. Dit betekent dat elke Blackwell GPU ongeveer 2,5 PFLOPS levert, wat 1,9 keer zo hoog is als de 1,3 PFLOPS van AMD's MI325x GPU.


Ondanks deze prestatie voorsprong van Nvidia, heeft AMD een voordeel op het gebied van energieverbruik. Nvidia's Blackwell trekt 1200 watt per GPU, terwijl AMD’s MI325x 1000 watt verbruikt. Dit betekent dat Nvidia 1,6 keer meer prestaties per watt levert dan AMD. Echter, AMD kan Nvidia onder druk zetten door goedkopere alternatieven te bieden, wat vooral aantrekkelijk is voor bedrijven die op zoek zijn naar kostenefficiënte oplossingen.


2. Marktmarges en prijsstrategie

Nvidia staat bekend om zijn extreem hoge marges, vooral in de datacenter-GPU-markt waar marges tot 75% kunnen oplopen. AMD heeft hier een belangrijke kans om Nvidia's marktaandeel aan te vallen door zijn GPU's tegen lagere prijzen aan te bieden. Hoewel AMD de pure prestatie wedloop misschien niet wint, kan het door marges te verkleinen toch een groot deel van Nvidia's klantenbestand aantrekken, vooral in sectoren waar prijs gevoeligheid een rol speelt.


AMD heeft ook een geheugen voordeel met zijn MI325x GPU, die is uitgerust met 256 GB HBM3E-geheugen, vergeleken met de 192 GB van Nvidia’s Blackwell. Dit maakt AMD’s aanbod bijzonder aantrekkelijk voor applicaties die hoge geheugen vereisten hebben, wat het potentieel vergroot voor niche toepassingen die Nvidia momenteel bedient.


3. Impact van software: CUDA versus AMD's aanbod

Een van de grootste sterke punten van Nvidia is zijn CUDA-softwareplatform. CUDA heeft een bijna monopolie achtige status in GPU-software voor high-performance computing en AI-applicaties. Nvidia heeft weinig te vrezen van kleinere spelers, aangezien veel van zijn grootste klanten eigen software oplossingen hebben ontwikkeld die minder afhankelijk zijn van CUDA. AMD heeft ondertussen zijn MI300X GPU's geïntegreerd met enkele van de grootste spelers in de AI-markt, wat erop wijst dat CUDA geen ondoordringbare barrière meer vormt voor AMD’s opmars in deze sector. Meta's Llama-model draait bijvoorbeeld al exclusief op AMD’s.


4. AMD's sterke CPU aanbod en marktpositie

AMD blijft ook sterk in de CPU-markt, waar het zijn concurrent Intel blijft uitdagen. Dankzij strategische keuzes zoals het gebruik van TSMC's geavanceerde 3nm productieproces, is AMD erin geslaagd om de eerste server-CPU's op de markt te brengen met dit nieuwe knooppunt. Dit geeft AMD een technologisch voordeel ten opzichte van Nvidia's Grace CPU's, die nog steeds op het 4nm-proces zijn gebaseerd.


De nieuwe generatie CPU van AMD ten opzichte van eerdere versies:

Bron: AMD

AMD’s EPYC CPU-lijn heeft in de afgelopen zeven jaar een indrukwekkende groei laten zien, met een zesvoudige stijging van het aantal kernen en een bijna elfvoudige prestatieverbetering. Deze continue innovaties in de CPU-markt hebben AMD in staat gesteld marktaandeel af te snoepen van Intel, een traag maar steeds kansrijk proces in de zeer conservatieve servermarkt.


Hoewel de waardering van AMD een gewaagde is op basis van P/E, biedt AMD nog steeds groeimogelijkheden, zowel door de groeiende AI-markt als door het innemen van marktaandeel van grotere spelers zoals Nvidia. Bovendien heeft AMD geen substantiële schulden, wat zijn financiële positie versterkt en het minder gevoelig maakt voor economische schokken, wat we graag zien bij groeibedrijven.


Wanneer we echter naar de P/S-ratio (Price-to-Sales) kijken, krijgen we een ander beeld als het gaat om de waardering van AMD ten opzichte van Nvidia. Hoewel deze ratio helpt om te beoordelen hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor elke dollar aan omzet, moet je wel realiseren dat Nvidia op dit moment veel winstgevender is dan AMD. De hogere P/S-ratio van Nvidia kan dus deels worden gerechtvaardigd door zijn huidige winstgevendheid en dominante positie in de markt. Daarentegen bevindt AMD zich in een eerdere fase van zijn groeitraject, waar de focus meer ligt op toekomstige groei dan op directe winstgevendheid (met een P/E van over de 80).


De P/S ratio van AMD (2010-2024):

Bron: Macrotrends

De P/S ratio van Nvidia (2010-2024):

Bron: Macrotrends

Een belangrijke risico-factor blijft de mogelijkheid dat grote klanten zoals Google en Microsoft eigen GPU’s en CPU’s gaan ontwikkelen, wat de vraag naar producten van zowel AMD als Nvidia op lange termijn zou kunnen verlagen. Daarnaast blijft de levensvatbaarheid van de kunstmatige intelligentiemarkt als groeimotor een open vraag, wat ook invloed kan hebben op de toekomstige groei van beide bedrijven. Echter zal het nog wel even duren voordat deze nieuwe spelers in de markt in de buurt kunnen gaan komen van zowel Nvidia als AMD.


De komst van AMD's nieuwste GPU's biedt een serieus alternatief voor Nvidia’s Blackwell voor sommige klanten, met name op het gebied van prijs-prestatieverhouding en geheugenoptimalisatie. Nvidia blijft echter overduidelijk de prestatieleider, met een 1,9 keer hogere FPLOPS-output. De echte strijd zal gaan over marges en prijsgevoeligheid, waar AMD in het verleden succes heeft geboekt door Nvidia's hoge marges aan te vallen. Voor nu kunnen we stellen dat AMD net een generatie van ontwikkeling achterloopt op Nvidia als het puur gaat om GPU rekenkracht. De nieuwe chips van AMD presteren namelijk vergelijkbaar met de eerder uitgebrachte H200 van Nvidia.



AMD’s relatief lage waardering, met een marktkapitalisatie die minder dan 10% is van Nvidia’s, maakt het een aantrekkelijker optie voor beleggers die het risico willen nemen in de volatiele AI-markt. Terwijl Nvidia afhankelijk blijft van groei in AI-toepassingen, kan AMD al winstgevend zijn door simpelweg marktaandeel over te gaan nemen van zijn grotere concurrent.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page