top of page
Rens Boukema

AMD koersdoel flink verlaagd: Dit is er aan de hand

In het kort:

  • Bank of America verlaagt het koersdoel van AMD van $180 naar $155 door toenemende concurrentiedruk in de AI-markt, vooral van Nvidia (NVDA).

  • Beperkte groeimogelijkheden voor AMD in de AI-markt door de voorkeur van cloudklanten zoals Amazon voor op maat gemaakte chips en Nvidia-producten.

  • AMD's marktaandeel blijft hangen rond 4% in AI-GPU's, terwijl Nvidia de markt domineert met een aandeel van meer dan 80%.


De nieuwe analyse van Bank of America

Analist Vivek Arya van Bank of America heeft het aandeel AMD gedegradeerd van 'buy' naar 'neutral' en het koersdoel verlaagd van $180 naar $155, een daling in het koersdoel van 13,9%. Hoewel het nieuwe koersdoel nog steeds boven de slotkoers van gisteren ligt met ruim 15%, weerspiegelt de aanpassing de groeiende zorgen over AMD’s marktpositie in de snelgroeiende AI-markt.


De belangrijkste reden voor de downgrade als we luisteren naar BoA analist Arya: AMD’s beperkte mogelijkheden om marktaandeel te winnen in de AI-sector, waar Nvidia een dominante speler blijft met meer dan 80% marktaandeel.


Concurrentiedruk in de AI-markt

Volgens Arya heeft AMD moeite om te concurreren met Nvidia’s premiumproducten, zoals de Blackwell-GPU die binnenkort volop geleverd zal gaan worden. Daarnaast hebben grote cloudklanten zoals Amazon een duidelijke voorkeur uitgesproken voor alternatieve oplossingen zoals de Trainium-chip (Amazon's eigen ontwikkeling) en producten van Marvell (MRVL) en Nvidia. Dit laatste is ook duidelijk terug te zien aan de resultaten van Marvell vorige week, dat een zeer sterk kwartaal neer heeft gezet, waarna het beloont werd door beleggers met een enorme rally van de aandelenkoers.


Arya schreef hierover het volgende in de analyse van AMD:


"AMD heeft een sterke positie bij bedrijven zoals Microsoft, Meta en Oracle, maar de kapitaalinvesteringen van deze klanten in Nvidia's premiumproducten beperken de marktkansen voor AMD’s MI (Machine Intelligence) producten."

De schatting van AMD’s AI-GPU-omzet in 2025 is door Arya verlaagd van $8,9 miljard naar $8 miljard, wat suggereert dat het marktaandeel van AMD op slechts 4% blijft hangen. Ter vergelijking: Nvidia’s omzet groeit explosief, aangedreven door de vraag naar geavanceerde AI-oplossingen, iets wat deze Bank of America analist dus (nog) niet ziet gebeuren voor AMD.


Marktprestatie in 2024

Het aandeel AMD is in 2024 met 6% gedaald, terwijl Nvidia een indrukwekkende stijging van 187% heeft geboekt. Dit benadrukt het contrast in de marktacceptatie van beide bedrijven. Ondanks de negatieve cijfers, blijven veel analisten optimistisch over AMD. Van de 54 analisten die AMD volgen, hebben er 44 een 'buy'- of 'strong buy'-advies, volgens gegevens van LSEG (de Londen Stock Exchange).


De aandelenkoers van AMD dit jaar:

Bron: Macrotrends

Gemiddeld, als we kijken naar de analist verwachtingen, wordt verwacht dat het aandeel AMD nog steeds 32% kan stijgen vanaf de huidige niveaus, maar Bank of America’s analyse roept vragen op over hoe AMD die groei kan realiseren in een steeds competitievere markt.


Belangrijk om te onthouden is wel dat AMD niet alleen moet concurreren met Nvidia’s technologische voorsprong, maar ook met cloudklanten die eigen oplossingen ontwikkelen. Tegelijkertijd blijft de vraag naar AI-oplossingen stijgen, wat AMD’s kansen theoretisch vergroot, mits zij in staat zijn hun productaanbod concurrerender te maken.


Waarom er toch aanzienlijke kansen liggen voor AMD

AMD heeft ondanks recente uitdagingen nog steeds aanzienlijke kansen in de snelgroeiende markten voor kunstmatige intelligentie (AI) en datacenters. De markt voor AI-acceleratoren groeit explosief, met een totale adresseerbare markt (TAM) die naar verwachting jaarlijks met 60% zal toenemen tot een waarde van $500 miljard in 2028. De kerncijfers vanuit het datacenter-segment van AMD het afgelopen kwartaal:

Bron: AMD IR

AMD heeft zichzelf in mijn ogen al deels (2025 wordt hiervoor een belangrijk jaar) bewezen als een serieuze opkomende concurrent in deze markt, met belangrijke samenwerkingen die dit onderstrepen. Meta gebruikt bijvoorbeeld de MI300X-acceleratoren van AMD om live verkeer voor hun Llama 3.1 AI-modellen te verwerken, terwijl Microsoft dezelfde acceleratoren inzet voor diverse AI-diensten, waaronder Copilot. Deze samenwerkingen valideren AMD’s technologie en laten zien dat het bedrijf in staat is om marktaandeel te winnen, zelfs in een competitieve markt.


De productroadmap van AMD ondersteunt deze groeiverwachtingen. De lancering van de MI325X-accelerator in het vierde kwartaal van 2024 en de geplande introducties van de MI350-serie in 2025 en de MI400-serie in 2026 laten zien dat AMD inspeelt op de toenemende vraag naar AI-oplossingen. De MI325X biedt verbeterde geheugenbandbreedte en inferentieprestaties en richt zich specifiek op AI-toepassingen zoals training en inferentie.


Tegelijkertijd versterken de vijfde generatie EPYC-processors, met hun verbeterde prestaties en energie-efficiëntie, AMD’s positie in de datacentermarkt. Dit soort technologische innovaties helpt AMD niet alleen om nieuwe klanten te winnen, maar ook om bestaande samenwerkingen te verdiepen:

Bron: AMD IR

Financieel gezien is AMD sterk gepositioneerd. In het derde kwartaal van 2024 groeide de omzet van de datacenterdivisie, zoals ik je eerder al liet zien, met 122% op jaarbasis tot $3,5 miljard, wat nu meer dan 50% van de totale omzet van het bedrijf vertegenwoordigt. Dit markeert een verschuiving naar producten met hogere marges en een grotere groeipotentie.


De vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn ook sterk, met een verwachte omzet van $7,5 miljard, een groei van 22% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De brutomarges van 54% en de verbeterde operationele hefboomwerking tonen aan dat AMD in staat is om winstgevend te blijven groeien.


De brutomarge-ontwikkeling van AMD:

Bron: Macrotrends

Hoewel de concurrentie van Nvidia zeer hoog is, blijft AMD kansen zien om marktaandeel te winnen. Nvidia heeft met zijn CUDA-platform een sterke positie opgebouwd, maar AMD’s ROCm-softwarestack maakt significante vooruitgang. De recente verbeteringen in inferentie- en trainingsprestaties maken AMD’s producten steeds aantrekkelijker voor hyperscale-klanten, zoals Microsoft en Amazon, die vaak kiezen voor een gediversifieerde leveranciersbasis. Dit biedt AMD ruimte om zich verder te positioneren in een markt die momenteel wordt gedomineerd door Nvidia.


Qua waardering lijkt AMD op het eerste gezicht duur, met een forward P/E van 42,7x. Maar de PEG-ratio van 1,01x, gecombineerd met een verwachte winstgroei van 42% op drie tot vijf jaar, wijst op een aandeel dat prima geprijsd is in vergelijking met zijn groeivooruitzichten. Bovendien beschikt AMD over een sterke balans, met $4,5 miljard aan contanten en een lage schuldpositie, wat het bedrijf de flexibiliteit geeft om te blijven investeren in innovatie en uitbreiding, iets wat een sterke basis geeft voor het bedrijf.


De waardering van AMD ten opzichte van Nvidia:

Bron: Ycharts

Als ik alles zo kan concluderen heeft AMD, ondanks de uitdagingen van concurrentie en opkomende aangepaste chipoplossingen, een sterke positie in opkomende markten zoals AI en datacenters. Het bedrijf combineert technologische innovatie, strategische samenwerkingen en een stevige financiële basis om zijn groeimogelijkheden te maximaliseren. Voor beleggers met een langetermijnvisie blijft AMD zeker een kans om te onderzoeken, met name in het licht van de huidige koerszwakte.



Voor beleggers met een focus op de lange termijn is het van belang om AMD’s vermogen om zich aan te passen aan de snel veranderende markt in de gaten te houden. De komende kwartaalcijfers en eventuele updates over AMD’s AI-strategie zullen cruciaal zijn om het beeld dat ik zelf nu heb van het bedrijf te ondersteunen. Uiteindelijk zal iedereen een andere verwachting hebben van hoe de producten van AMD ontvangen zullen worden, hiervoor kunnen simpelweg enkel de cijfers afwachten om te weten wat er daadwerkelijk speelt en of AMD dichterbij Nvidia weet te komen.


Bank of America’s verlaging van het koersdoel voor AMD benadrukt de uitdagingen die het bedrijf ervaart in de natuurlijk zeer competitieve AI-markt. Hoewel AMD sterke klanten zoals Microsoft en Meta heeft, blijft Nvidia veruit dominant, en cloudklanten zoals Amazon kijken steeds vaker naar eigen oplossingen. Met een dalend marktaandeel in AI en een koersdaling van 6% dit jaar, zal AMD hard moeten werken om investeerders opnieuw te overtuigen van zijn groeipotentieel.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page