top of page

AMD doet goede zaken & mag omhoog van beleggers

In het kort:

  • Dankzij recordverkopen van processoren voor datacenters, met een omzet van $5,84 miljard en een winst van 69 cent per aandeel overtreft het de verwachtingen van analisten

  • De omzet steeg met 115% tot $2,83 miljard door een sterke vraag naar AI-processoren.

  • Verwachte omzet van $6,7 miljard, wat ook boven de analistenverwachtingen ligt.


Advanced Micro Devices (AMD) heeft in het tweede kwartaal de verwachtingen van analisten overtroffen, voornamelijk dankzij recordverkopen van processoren voor datacenters. Het bedrijf rapporteerde een aangepaste winst van 69 cent per aandeel op een omzet van $5,84 miljard. Dit ligt boven de door analisten voorspelde winst van 68 cent per aandeel op een omzet van $5,72 miljard. Als je op GAAP basis rekent dan kom je uit op een stijging van 881% winst groei.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar steeg de winst met 19% en de omzet met 9% als je op non-gaap basis kijkt. Hierin word er niet vergeleken met het jaar eerder als er bijvoorbeeld eenmalige belasting uitgaven of iets dergelijks waren dat de winst drukte. Sommigen vinden dat een beter beeld geven van de groei. Maar voor de waardering telt enkel de GAAP, even als een reminder!

Uitzonderlijke groei in datacenter segment

De omzet in het datacenter segment sprong met 115% naar $2,83 miljard. Deze stijging werd aangedreven door een sterke toename in de leveringen van AMD Instinct grafische processoren voor AI-toepassingen. Daarnaast zag AMD ook een sterke groei in de verkoop van de 4e generatie AMD Epyc serverprocessoren. AMD's strategie is altijd hoge kwaliteit tegen een zeer lage prijs te leveren en gezien bedrijven gigantische bedragen investeren in AI zijn deze lage prijzen zeer welkom voor kleinere taken tegenover de high-end applicaties van Nvidia.


Volgens Lisa Su, CEO van AMD, zijn de snelle vooruitgangen in generatieve AI een belangrijke aanjager voor de vraag naar meer rekenkracht in elke markt. Dit creëert aanzienlijke groeikansen voor AMD, aangezien het bedrijf toonaangevende AI-oplossingen levert. Overigens is het de AI taart die alsmaar groter wordt dus van markt aandeel afsnoepen van Nvidia kun je nog niet écht spreken.


Groei in de client segmenten

Het client segment van AMD, dat de verkoop van Ryzen PC-processoren omvat, boekte een omzet van $1,49 miljard, een stijging van 49% op jaarbasis. Dit werd gedreven door een herstel in de PC-markt, waar de wereldwijde PC-verzendingen volgens IDC met 3% zijn gestegen in het tweede kwartaal. Deze groei volgt na acht opeenvolgende kwartalen van dalingen, wat wijst op een marktherstel na de pandemie.


Achterblijvende gaming en embedded segmenten

Ondanks de sterke prestaties in datacenter en client segmenten, zagen de gaming en embedded processor segmenten een daling in omzet. De omzet in de gaming sector daalde met 59% naar $648 miljoen, terwijl de omzet in de embedded segment met 41% afnam naar $861 miljoen.


Vooruitzichten en Beursreactie

Voor het huidige kwartaal voorspelt AMD een omzet van $6,7 miljard, een stijging van 16% op basis van het middenpunt van hun verwachtingen. Dit ligt boven de door analisten voorspelde $6,61 miljard. Ook zal de non-gaap bruto marge stijgen naar 53,5% verwachten ze.


Lisa Su benadrukte dat de sterke prestaties in het tweede kwartaal werden gedreven door recordinkomsten in het datacenter segment en dat het bedrijf goed gepositioneerd is voor sterke omzetgroei in de tweede helft van het jaar, gedreven door de vraag naar Instinct, Epyc en Ryzen processoren.

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page