top of page

Amazon zet matig kwartaal neer door besparende consument

In het kort:

  • Amazon rapporteerde een omzet van $147,98 miljard in het tweede kwartaal van 2024, iets lager dan de verwachte $148,78 miljard.

  • De winst per aandeel was $1,26, hoger dan de verwachte $1,03 per aandeel, grotendeels door sterke prestaties van Amazon Web Services (AWS).

  • De aandelen van Amazon daalden meer dan 5% in de handel na sluitingstijd vanwege tegenvallende omzetverwachtingen voor het derde kwartaal.


Amazon heeft op donderdag na het sluiten van de beurs de resultaten van het tweede kwartaal van 2024 bekendgemaakt. De cijfers laten zien dat consumenten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven, waarbij ze vaker kiezen voor goedkopere producten. Deze verandering in consumentengedrag heeft een directe invloed gehad op de financiële prestaties van de techgigant.


Amazon's CFO Brian Olsavsky verklaarde tijdens een persgesprek dat consumenten meer op zoek zijn naar deals. "Ze zijn op zoek naar aanbiedingen," zei hij, waarbij hij opmerkte dat goedkopere producten gretig aftrek vonden. De online winkelverkopen van Amazon stegen in het tweede kwartaal met 5% tot $55,4 miljard, vergeleken met een groei van 7% in het eerste kwartaal.


De aandelenkoers van Amazon sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Amazon rapporteerde een omzet van $147,98 miljard voor het tweede kwartaal, iets onder de consensusraming van $148,78 miljard. De winst per aandeel daarentegen overtrof de verwachtingen met $1,26 per aandeel, terwijl analisten hadden gerekend op $1,03 per aandeel. Dit betekent een aanzienlijke stijging ten opzichte van de $0,65 per aandeel in dezelfde periode vorig jaar. Deze winststijging is grotendeels te danken aan de sterke prestaties van de cloud computing-divisie, Amazon Web Services (AWS).



AWS rapporteerde een omzet van $26,3 miljard, een stijging van 18,7% ten opzichte van vorig jaar en iets boven de verwachtingen van analisten die een groei van 17,6% hadden voorspeld. AWS blijft een belangrijke pijler voor de winstgevendheid van Amazon, waarbij het $9,3 miljard bijdroeg aan het bedrijfsresultaat.


Voor het derde kwartaal voorspelt Amazon een omzet van $156,25 miljard, terwijl analisten $158,22 miljard hadden verwacht. Deze lagere prognose, gecombineerd met een verwachte bedrijfswinst van $13,25 miljard, die ook onder de analistenverwachting van $15,3 miljard ligt, zorgde voor een daling van de aandelen met meer dan 5% in de handel na sluitingstijd.


Net als zijn concurrenten verhoogt Amazon de kapitaaluitgaven om te investeren in infrastructuur en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Olsavsky meldde dat de uitgaven in de eerste zes maanden van dit jaar ongeveer $30,5 miljard bedroegen, wat suggereert dat er in het tweede kwartaal ongeveer $16,5 miljard is uitgegeven. Amazon probeert hiermee in te lopen op rivalen zoals Microsoft, die samenwerkt met OpenAI, en Google bij het ontwikkelen van zogenaamde grote taalmodellen die complexe vragen of prompts bijna onmiddellijk kunnen beantwoorden.


Amazon's advertentieafdeling zag een omzetgroei van 20% naar $12,8 miljard, wat onder de verwachting van $13 miljard lag. De inkomsten uit vergoedingen van derde verkopers stegen met 12% tot $36,2 miljard, net iets onder de verwachte $36,5 miljard. De advertentie verkopen zijn een belangrijke maatstaf binnen de concurrentie met rivalen Meta en Google.



Ondanks enkele tegenvallende cijfers blijft Amazon een sterk presterend bedrijf met significante groei in verschillende segmenten, vooral AWS. De voorzichtige consumentengedrag en de lagere verwachtingen voor het komende kwartaal hebben echter duidelijk een negatieve impact gehad op het vertrouwen van beleggers, wat zich vertaalde in de dalende aandelenkoers in de nabeurs. Amazon blijft echter werken aan kostenreducties en winstverbeteringen onder leiding van CEO Andy Jassy, wat hoop geeft voor toekomstige prestaties.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page