top of page

Als dit gebeurt stijgt de S&P 500 gemiddeld met 18% binnen 1 Jaar

In het kort:

  • De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de rente met 0,5% verlaagd, wat aanvankelijk zorgde voor onzekerheid op de markten, maar later positief werd ontvangen door beleggers.

  • Historische data toont aan dat renteverlagingen vaak leiden tot sterke aandelenrendementen, met gemiddeld 18,6% winst op de S&P 500 binnen een jaar (als een recessie wordt vermeden!)

  • Ondanks zorgen over waarderingen, suggereren analisten zoals Tom Essaye dat de markt kan blijven stijgen door gunstige economische omstandigheden en solide bedrijfsresultaten.


De renteverlaging door de Federal Reserve, een onverwachte daling van 0,5 procentpunt, zorgde aanvankelijk voor wat nervositeit op de aandelenmarkten. Beleggers waren bezorgd dat de centrale bank mogelijk een signaal afgaf dat de Amerikaanse economie kwetsbaarder was dan verwacht. Dit leidde tot een lichte daling van de grote aandelenindices, waaronder de Dow Jones en de S&P 500, aan het einde van de vorige handelsdag.


De rentestand in de VS:

Bron: The New York Times

De markten hadden een renteverlaging van 0,25 procentpunt verwacht, waardoor de agressievere stap van de Fed voor enige verwarring zorgde. De angst was dat de Fed mogelijk iets wist over de gezondheid van de economie wat beleggers nog niet wisten. Maar vandaag kwam er overduidelijk een ommekeer in dit sentiment.



Een dag na deze beslissing van de FED, reageren beleggers vandaag luid en duidelijk met optimisme. De futures op de Dow Jones stegen met maar liefst 500 punten (een stijging van 1,18%), en de futures op de S&P 500 en Nasdaq-100 lieten ook sterke stijgingen zien, aangedreven door hoge winsten in tech-aandelen.


Beleggers begonnen in te zien dat de renteverlaging niet zozeer een teken was van dreigende economische zwakte, maar eerder een erkenning van de Fed dat hun eerdere beleid mogelijk te restrictief was geworden, gezien de huidige stand van de inflatie. Met andere woorden, de centrale bank had misschien het juiste evenwicht gevonden om de economische groei te ondersteunen zonder een recessie uit te lokken.


Volgens een analyse van Canaccord Genuity, die de laatste 10 renteverlaging-cycli sinds 1970 onderzocht, steeg de S&P 500 in 70% van de gevallen drie en zes maanden na de eerste renteverlaging, en in 80% van de gevallen was de index hoger één jaar later. Gemiddeld behaalde de S&P 500 een rendement van 5,5% in de eerste drie maanden na de eerste renteverlaging, 10,6% na zes maanden en 11,3% na één jaar.


De prestaties van de aandelenmarkt zijn echter nog beter wanneer een recessie wordt vermeden. In periodes waarin de economie geen recessie doormaakte binnen 12 maanden na de eerste renteverlaging – zoals in 1984, 1989, 1995 en 1998 – steeg de S&P 500 in alle gevallen (100%) na drie, zes en twaalf maanden. Tijdens deze "soft landing"-scenario’s steeg de index gemiddeld met 10,2% na drie maanden, 14,7% na zes maanden en maar liefst 18,6% na één jaar. Echter is het beeld niet zo rooskleurig als je nu misschien denkt, de kans op een recessie is namelijk nog zeker niet verdwenen. De laatste paar rente cyclussen volgde er namelijk wel degelijk een recessie na de renteverlagingen door de FED.

Bron: Canaccord Genuity/CNBC

Dit is echter wel scenario waar veel beleggers en analisten momenteel op hopen, wat logisch is gezien de forse rendementen die hieruit voortvloeien uiteraard. Als de economie een recessie kan vermijden, wat door de recente solide economische data en bedrijfswinsten nu in principe aannemelijk/mogelijk lijkt, kunnen de aandelenmarkten sterke rendementen laten zien in de komende periode.


Bovendien bevond de S&P 500 zich op het moment van de renteverlaging al in de buurt van recordhoogtes. Historisch gezien blijkt dit een gunstig scenario te zijn. Over de afgelopen 40 jaar heeft de Fed 12 keer de rente verlaagd terwijl de S&P 500 binnen 1% van een recordniveau handelde. In alle 12 gevallen was de markt een jaar later hoger, met een gemiddelde stijging van ongeveer 15%, als we kijken naar het rapport van JPMorgan.


Hoewel er zorgen zijn over de waarderingen van aandelen die mogelijk de grenzen van het redelijke overschrijden en zich dus wellicht in overwaarderingsgebied bevinden, blijft de algemene stemming onder analisten positief. Tom Essaye van The Sevens Report schreef: “De vooruitzichten voor aandelen op korte termijn blijven over het algemeen constructief.” Hij wijst op een combinatie van factoren die deze optimistische houding ondersteunen: een versoepelende Fed, matige maar nog steeds gezonde economische cijfers, solide bedrijfswinsten en positieve markt momentum.


Dit suggereert dat verdere stijgingen op de aandelenmarkt waarschijnlijk zijn, zelfs als sommige beleggers vraagtekens blijven zetten bij de waarderingen.


De positieve reactie op de renteverlaging door de Fed was niet beperkt tot de aandelenmarkten. Ook de cryptomarkt liet een sterke stijging zien. Bitcoin, de grootste cryptomunt, steeg met ruim 4% naar $63.360 en bouwde daarmee voort op de rally die al gaande was voor de Fed-beslissing. Net als bij aandelen zagen beleggers de verlaging als een signaal dat er meer liquiditeit beschikbaar zal gaan komen, wat doorgaans gunstig is voor risicovolle activa zoals cryptocurrencies.


De prijs van 1 Bitcoin het afgelopen jaar:

Bron: CoinGecko

Andere cryptovaluta, zoals Ether en Solana, volgden een vergelijkbaar pad. Deze stijgingen benadrukken dat de cryptomarkt zich steeds meer in lijn beweegt met risicovolle activa zoals tech-aandelen, die ook sterk presteerden na het rentebesluit.


Bovendien profiteerden aan cryptovaluta gerelateerde aandelen sterk van het positieve sentiment. Coinbase, een van de grootste crypto-exchanges, zag zijn aandelen met 6% stijgen, terwijl MicroStrategy, een bedrijf dat bekend staat om zijn grote Bitcoin-posities, een winst van 9% noteerde.


Hoewel de cryptomarkt optimistisch reageerde, blijft er enige voorzichtigheid. Analisten waarschuwen dat externe factoren, zoals het rentebesluit van de Bank of Japan, de cryptomarkt nog onder druk zouden kunnen zetten. Desondanks lijkt de renteverlaging van de Fed op de korte termijn een katalysator te zijn voor verdere prijsstijgingen in de cryptomarkt.


Kortom, ondanks aanvankelijke onzekerheden rond de renteverlaging, lijken beleggers zich nu comfortabel te voelen met de richting die de Fed inslaat. Als de economie blijft groeien en een recessie uitblijft, kunnen de komende maanden zeker positieve rendementen voor de aandelenmarkt opleveren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page