top of page

Alphabet in gevaar? Russische boete bereikt recordhoogte

In het kort:

  • Een Russische rechtbank heeft Google een absurde boete opgelegd van $20 deciljoen vanwege het blokkeren van Russische media.

  • Deze boete is onbetaalbaar en hoger dan de wereldwijde economische output, maar het vormt voor Google geen bedreiging.

  • Google, dat zich in 2022 uit Rusland heeft teruggetrokken, blijft zich verweren in internationale rechtszaken.


Een Russische rechtbank heeft Google een boete opgelegd van een onvoorstelbare $20 deciljoen, een bedrag dat de totale waarde van de wereldwijde economie vele malen overschrijdt. Ter vergelijking: de Wereldbank schat het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP) op ongeveer $100 biljoen. Deze boete, die voortkomt uit het blokkeren van Russische media op YouTube, zou betekenen dat Google in theorie het tienvoudige van de wereldwijde financiële middelen zou moeten ophoesten.


De boete vloeit voort uit een vier jaar durende juridische strijd, die begon toen YouTube in 2020 de ultra-nationalistische Russische zender Tsargrad blokkeerde als reactie op Amerikaanse sancties tegen de eigenaar. Na de Russische invasie van Oekraïne in 2022 breidde de lijst van geblokkeerde kanalen zich uit, en nu hebben 17 Russische media, waaronder het door het Russische Ministerie van Defensie beheerde Zvezda, zich bij de rechtszaak gevoegd. Volgens advocaat Ivan Morozov heeft de Russische rechtbank bepaald dat Google deze kanalen moet herstellen, op straffe van boetes die exponentieel groeien.


Hoe kan deze boete zo hoog zijn?

De rechtbank legde een dagelijkse boete op van 100 duizend roebel (ongeveer $1.025), die elke week verdubbelt. Deze exponentiële groei leidt tot astronomische bedragen door het effect van samengestelde rente, die volgens Einstein de “achtste wereldwonder” wordt genoemd. Door deze compounding is de boete inmiddels gestegen naar het absurd hoge bedrag van $20 deciljoen. Het totale bedrag is zó groot dat het niet alleen onbetaalbaar is, maar ook feitelijk onhaalbaar.


De ontwikkeling van de schuld in het eerste halfjaar als voorbeeld:

Bron: debelegger

Hoewel Rusland actief probeert Google’s bezittingen te confisqueren, heeft het techbedrijf weinig last van de uitspraak. Google trok zich in 2022 vrijwel geheel terug uit Rusland nadat de Russische autoriteiten hun bankrekeningen hadden bevroren. Google Rusland werd officieel failliet verklaard, waardoor een daadwerkelijke inning van de boete onmogelijk is.


Alphabet, het moederbedrijf van Google, blijft zich verweren in internationale rechtszaken, maar verwacht volgens hun laatste financiële rapport geen “materieel nadelige effecten” als gevolg van deze geschillen. In datzelfde kwartaalrapport meldde Alphabet een wereldwijde omzet van $88 miljard, hoewel dat indrukwekkend is, staat het in geen verhouding tot de geëiste boete van $20 deciljoen.


Dit verhaal onderstreept het conflict tussen Rusland en grote techbedrijven, die steeds vaker te maken krijgen met juridische en politieke druk. Ondanks de juridische druk en mogelijke inbeslagnames, blijft het onwaarschijnlijk dat deze boete een significante impact zal hebben op Google’s bedrijfsvoering buiten Rusland. De compounding penalties zijn misschien indrukwekkend op papier, maar de werkelijke gevolgen lijken voorlopig beperkt, zeker gezien Google’s afwezigheid in de Russische markt.



Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page