top of page

Alles wat je nu moet weten over Tesla

In het kort:

  • Belangrijke aandachtspunten voor de kwartaalcijfers van Tesla zijn de bruto winstmarges en updates over de strategieën rondom autonoom rijden en het nieuwe instapmodel.

  • Ondanks sterke concurrentie en toenemende prijs druk blijft Tesla investeren in technologische ontwikkeling en capaciteits uitbreidingen

  • Het bedrijf heeft nogsteeds een sterke financiële buffer om de huidige klappen in de markt aan te kunnen.


Tesla wordt ondersteund door een solide financiële basis en een management wat nogsteeds de goede keuzes lijkt te maken. Echter, als beleggers moeten we ons bewust zijn van de risico’s op dit moment, die komen kijken bij het investeren in een bedrijf dat zich in het hart van de EV-markt bevind. Aangezien spelers in deze markt op het moment middenin een hevige prijzenoorlog zitten, en we de laatste maanden verschillend negatieve ontwikkelingen bij Tesla hebben gezien als gevolg hiervan.


Tesla onderscheidt zich door een robuuste financiële positie, waarbij de beschikbare cash en investeringen eind 2023 $29,1 miljard bedroegen, ruimschoots meer dan de totale schuld van $4,6 miljard. Dit sterke financiële plaatje geeft Tesla de ruimte om te blijven investeren in groeiplannen en technologische vooruitgang, zonder de noodzaak van externe financiering. De focus van het management om schulden af te betalen is een blijk van financiële prudentie en stabiliteit.


Toch geeft het feit dat 18 analisten afgelopen maand hun koers doelen verlaagd hebben, en geen enkele er een heeft verhoogd, een minder positief beeld voor de toekomst van Tesla. De vraag die overblijft is nu, met de kwartaalcijfers die gepland staan om op 23 april bekend gemaakt te worden, wat we van Tesla moeten verwachten.


De aandelenkoers van Tesla sinds de beursgang:


Ryan Brinkman, analist bij JPMorgan, stelt dat de recente personeels ontslagen verstrekkende implicaties hebben voor het verhaal van hyper groei dat nog steeds in de aandelen prijs van Tesla verwerkt zit, wat wijst op een aanzienlijk neerwaarts risico voor het aandeel volgens hem. Deze analyses belichten de noodzaak voor Tesla om tijdens de aanstaande earnings call een overtuigend en coherent antwoord te bieden op deze uitdagingen.



Ondanks Tesla’s sterke marktpositie, is de onzekerheid volgens veel analisten nu dus hoog. De automarkt is cyclisch en gevoelig voor economische schommelingen. Tesla ziet zich geconfronteerd met toenemende concurrentie van traditionele autofabrikanten en nieuwe spelers in de EV markt, wat druk zet op prijzen en marges. De intensieve concurrentie in China, waar Tesla ongeveer 22% van zijn totale omzet genereert, blijft een kritieke factor die de groei vooruitzichten van het bedrijf op dit moment beïnvloedt.


Daarnaast zijn er risico's verbonden aan Tesla’s zware investeringen in capaciteit uitbreidingen en R&D voor technologische vooruitgang, die uiteraard niet gegarandeerd rendement opleveren.


Tesla's resultaten

Tesla rapporteerde teleurstellende leverings cijfers voor het eerste kwartaal met een totaal van 368,810 voertuigen, wat een daling van 8,5% betekent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze terugval is gedeeltelijk te wijten aan een tijdelijke sluiting van de fabriek in Duitsland en verstoringen in de verzending vanwege het conflict in de Rode Zee. Dit heeft directe gevolgen gehad voor de productiecijfers en de voorraadbeheersing van Tesla.


Leveringen Tesla:


In het vierde kwartaal van 2023 zag Tesla een bescheiden omzetgroei van slechts 3% op jaarbasis, terwijl de nettowinst sterk steeg dankzij een eenmalig fiscaal voordeel. Zonder dit voordeel zou de winst per aandeel echter met 39% zijn gedaald. Voor het eerste kwartaal van 2024 worden verdere dalingen in zowel omzetgroei als netto-inkomen verwacht. Analisten voorspellen dan ook een sterke daling van 34% in de winst per aandeel.


Analisten en investeerders zullen ook nauwlettend kijken of de winstmarges zich zullen stabiliseren rond de 19% zoals in het vierde kwartaal van 2023, of dat er sprake zal zijn van een significante daling door aanhoudende prijs druk en concurrentie.



Bovendien is er onzekerheid over Tesla's plannen voor het produceren van een betaalbaar basismodel, waarvan berichten suggereren dat deze mogelijk geannuleerd wordt ten gunste van de ontwikkeling van autonome rij-software en robo-taxi's. Deze onduidelijkheid rondom strategische richtingen kan impact hebben op investeerders vertrouwen en marktverwachtingen.


Daarnaast blijft de focus op de ontwikkeling van het Full Self-Driving (FSD) software een sleutel aspect van Tesla’s langetermijn strategie. Met de voortdurende verbeteringen in deze technologie en de belofte van toekomstige abonnement inkomsten, positioneert Tesla zich als een voorloper in de transitie naar autonoom rijden, wat kan bijdragen aan een nieuwe inkomstenstroom, echter is de recente prijsdaling van 50% op de maandelijkse kosten voor FSD voor nu een duidelijk teken dat het op dit moment nog niet over de balk vliegt met deze FSD abonnementen.



Tesla blijft innoveren met plannen om de productiekosten per voertuig verder te verlagen, waardoor de bruto winstmarges naar verwachting herstellen tot midden-20% tegen het eind van het decennium, van 19% in Q4 2023. Dit, gecombineerd met Tesla’s technologie, waarin ze absoluut voorop lopen, en unieke supercharger-netwerk, plaatst het bedrijf in een sterke positie om zijn markt leiderschap te behouden als de adoptie van elektrische voertuigen weer toeneemt. Het enorme potentieel van Tesla als data- en AI bedrijf blijft een groot voordeel voor het bedrijf, hopelijk zal het bedrijf 23 april meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de richting van het bedrijf.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

コメント


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page