Alles wat je moet weten over de daling van ASML aandelen na kwartaalcijfers
In het kort:
ASML rapporteert een lagere order instroom van 3,6 miljard euro in Q1 2024, aanzienlijk minder dan de 9,2 miljard euro in Q4 2023.
De omzet daalde tot 5,3 miljard euro met een nettowinst van 1,2 miljard euro; de brutomarge verbeterde echter tot 51%.
Vooruitzichten voor 2024 blijven gelijk met een verwachte omzet gelijk aan 27,6 miljard euro van 2023.
ASML heeft vandaag haar kwartaalcijfers voor het eerste kwartaal van 2024 gepresenteerd. Ondanks een sterke prestatie ten opzichte van de eigen voorspellingen, kon het bedrijf de verwachtingen van de markt niet overtreffen, vooral vanwege een aanzienlijke daling in de order instroom.
De aandelenkoers van ASML sinds de beursgang:
In het eerste kwartaal van 2024 heeft ASML een omzet van 5,3 miljard euro gerealiseerd, wat mooi binnen de eigen gestelde outlook van 5,0 tot 5,5 miljard euro valt. De brutomarge is gestegen naar 51,0 procent, een verbetering ten opzichte van de verwachte 48 tot 49 procent. Deze verbetering is voornamelijk te danken aan een gunstige productmix en enkele eenmalige meevallers. De omzet is 18% lager dan een jaar terug. Het was al een jaar aan het stagneren.
Echter, de order instroom vertoonde een scherpe daling naar 3,6 miljard euro, significant lager dan de 9,2 miljard euro in het voorgaande kwartaal. Een daling van 61%.
Dit wijst op een vertraging in de vraag, die door ASML wordt toegeschreven aan de huidige economische dip in de chip industrie. Hoewel sommige analisten optimistisch waren en een order instroom van rond de 6,0 miljard euro hadden voorspeld, bleef de werkelijkheid dus ver achter bij deze verwachtingen.
Ondanks de geopolitieke spanningen en de export beperkingen opgelegd door de Nederlandse regering in juni vorig jaar, blijft China een belangrijke markt voor ASML. In het eerste kwartaal van 2024 was 49% van de systeem verkopen van ASML gericht op China, een stijging ten opzichte van 39% in het vierde kwartaal van 2023. Hoewel de export restricties naar verwachting 10% tot 15% van de verkopen in China zullen beïnvloeden, blijkt uit de toegenomen verkoop percentages dat ASML nog steeds een sterke positie behoudt in deze kritieke markt.
Ondanks de tegenvallende order instroom blijft ASML optimistisch over de toekomst. Het bedrijf verwacht dat de sector zich in de tweede helft van 2024 zal herstellen en handhaaft zijn omzetprognose voor het hele jaar op 27,6 miljard euro. Voor het tweede kwartaal van 2024 voorspelt ASML een omzet van 5,7 tot 6,2 miljard euro met een brutomarge van 50 tot 51 procent. Op de lange termijn heeft ASML grote en zeer ambitieuze doelen gesteld.
De financieel directeur van ASML, Roger Dassen, verwacht dat tegen 2025 de toegenomen fabriek capaciteiten, sterke sectorale trends en de opgaande industriele cyclus zullen samenvallen. Deze combinatie zal naar verwachting leiden tot een significante groei voor ASML. Het bedrijf bereidt zich voor op deze toekomst door nu al te investeren in de nodige capaciteiten en technologieën.
Tegen 2025 streeft het bedrijf naar een omzet van 30 tot 40 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent, en tegen 2030 een omzet van 44 tot 60 miljard euro met een marge van 56 tot 60 procent.
De kwartaalcijfers van ASML weerspiegelen de uitdagingen binnen de chip industrie maar tonen ook de veerkracht en optimisme van ASML voor de toekomst. De verbetering in brutomarge is goed om te zien en geeft aan dat ASML nogsteeds winstgevender wordt.Terwijl de korte termijn volatiliteit kan aanhouden, liggen de langetermijn vooruitzichten van ASML in lijn met een herstel en groei van de sector.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments