top of page

Alles wat je moet weten over de (aankomende) rentebesluiten

In het kort:

  • De Fed heeft de rentetarieven ongewijzigd gelaten en voorspelt slechts één renteverlaging in 2024.

  • De kerninflatie voor mei was onverwacht laag, maar de Fed blijft bezorgd over de hoge inflatieverwachtingen.

  • De markten anticiperen op economische verzwakking ondanks enige optimistische inflatiedata.


Tijdens de recente FOMC-vergadering besloot de Federal Reserve om de rentetarieven onveranderd te laten. Dit besluit komt ondanks signalen uit econometrische modellen dat er ruimte zou zijn voor renteverlagingen. De Fed verhoogde zelfs de inflatieverwachtingen, wat in contrast staat met een tamelijk gunstige maandelijkse kerninflatiecijfer. De Fed geeft hiermee aan voorzichtig te zijn met renteverlagingen om te voorkomen dat een nieuwe bubbel in activa wordt gestimuleerd.


De Fed hield haar rente ongewijzigd op een niveau tussen 5,25% en 5,5% na de gunstiger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers van woensdag. De dot plot, een visuele weergave van de rentebeslissingen van de Federal Open Market Committee (FOMC), gaf aan dat er dit jaar één renteverlaging zou plaatsvinden en vier in 2025. Ondanks het langzamere dan verwachte pad voor renteverlagingen, bevestigde de centrale bank dat ze op een renteverlagingstraject zit. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, verklaarde: "Er zijn minder renteverlagingen in de mediaan dit jaar, maar er is er één meer volgend jaar".


De rentestand in Amerika de afgelopen tien jaar:

BRON: Trading Economics


Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte tijdens de persconferentie dat verdere renteverhogingen vrijwel uitgesloten zijn, maar dat de huidige monetaire verkrapping zijn effect laat zien in een verzwakkende arbeidsmarkt. Deze verzwakking is ook zichtbaar in andere landen met variabele rentetarieven, zoals Canada en het Verenigd Koninkrijk.



Ondanks dat de kerninflatie in mei lager uitviel dan verwacht, blijft de Fed bezorgd over de hoge inflatieverwachtingen onder consumenten en bedrijven. Zo blijven de inflatieverwachtingen op korte termijn hoog, ondanks de gunstige inflatiecijfers van mei. De Fed lijkt hiermee te willen voorkomen dat de markten het risico verkeerd inschatten door te snel renteverlagingen in te prijzen.


Een ander aspect dat meespeelt in de besluitvorming van de Fed zijn de regionale verschillen in inflatie. Terwijl de inflatie in het noordoosten van de VS en Californië hoger blijft, is deze lager in staten zoals Texas en Florida. Deze regionale verschillen kunnen complicaties veroorzaken wanneer rentetarieven op nationaal niveau worden vastgesteld, wat in eerdere economische cycli al tot problemen heeft geleid.


De aandelenmarkten reageerden aanvankelijk positief op de lage inflatiecijfers van mei, met stijgende koersen voor technologieaandelen zoals Nvidia. Echter, de Fed blijft waarschuwen voor overgewaardeerde activa en benadrukt dat de monetaire verkrapping waarschijnlijk langer zal duren dan de markt verwacht. Hierdoor anticiperen analisten op een mogelijke matige recessie in plaats van een zachte landing van de economie.


Vorige week verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst sinds 2019 de rente. Ondanks een behoudende houding kan deze stap het einde van de huidige renteverhogingscyclus door de ECB betekenen. In dezelfde week verlaagde de Bank of Canada (BOC) ook haar beleidsrente te midden van afkoelende inflatie en zorgen over een economische vertraging. In maart was de Zwitserse Nationale Bank (SNB) de eerste centrale bank die haar rente verlaagde.


De Bank of England (BOE) staat op het punt om volgende week over de rente te beslissen, met verwachtingen dat ze de ECB zal volgen door haar beleidsrente te verlagen van 5,25% naar 5%. Gouverneur Andrew Bailey gaf aan dat een renteverlaging vóór de algemene verkiezingen in mei verzekerd zou kunnen zijn. Echter, de vervroegde verkiezingen op 4 juli, uitgeroepen door premier Rishi Sunak, kunnen ervoor zorgen dat de eerste verlaging al volgende week plaatsvindt.



Hoewel de inflatiecijfers voor mei hoopgevend waren, blijft de Federal Reserve vastberaden in haar voorzichtigheid. De hoge inflatieverwachtingen en de risico's van overgewaardeerde activa maken dat de Fed slechts één renteverlaging voor 2024 voorspelt. Dit signaleert aan de markten dat economische verzwakking onvermijdelijk lijkt, ondanks enkele positieve signalen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page