4 Goede All World ETF's uit DEGIRO kernselectie
Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023
Ben je op zoek naar een All World ETF die je maandelijks zonder transactiekosten kunt aankopen bij online broker DEGIRO?
In dit artikel vergelijken we 4 All World ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO en bespreken we factoren die van invloed zijn op het uiteindelijke (lange termijn) rendement.
Dit artikel is informatief van aard en geschreven ter inspiratie. Neem deze informatie dus niet aan als advies, maar maak altijd je eigen doordachte beslissingen aan de hand van je eigen onderzoek en persoonlijke wensen.
Wat is een All World ETF?
All World ETF's zijn populair. Het idee van dit type ETF is dat je in één keer een stukje van alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld koopt. Zo volg je indirect de wereldeconomie, die op lange termijn altijd stijgt.
Gedurende 5 tot 10 jaar is een geannualiseerd rendement van minimaal 5% tot 7% reëel bij deze ETF. De beheerkosten zijn daarnaast laag. Om deze redenen is het een interessant alternatief op sparen bij de bank.
Ook vermogensbeheerders en passieve beleggers maken gebruik van deze ETF. Er zijn meerdere All World ETF's. Wat zijn de verschillen en welke kun je het beste kiezen?
4 Interessante All World ETF’s
Omdat ik bij DEGIRO beleg, heb ik voor dit artikel de focus gelegd op ETF’s die je bij DEGIRO kunt aankopen. Met name ETF’s uit de kernselectie. Deze kun je onder fair policy één maal per maand zonder transactiekosten aankopen.
De volgende 4 All World ETF’s lijken me interessant:
Bron: justetf.com
iShares en HSBC volgen de MSCI indexen (wiki) en Vanguard de FTSE (wiki). Hoewel je ze zonder transactiekosten kunt aanschaffen bij DEGIRO zijn er meerdere factoren van invloed op het (lange termijn) rendement.
Hieronder bespreek ik deze factoren waarna ik de genoemde ETF’s zal vergelijken in een tabel.
Portfolio
Welke All World ETF je het beste kunt kiezen is o.a. afhankelijk van jouw gewenste portfolio-spreiding. Niet iedere All World ETF spreid zijn vermogen namelijk hetzelfde over alle continenten, landen en bedrijven. Wil je zo veel mogelijk spreiding en bijvoorbeeld ook opkomende landen in de ETF hebben, let hier dan op wanneer je de ETF analyseert.
Broker
De broker die je gebruikt, heeft invloed op de aankoop van de All World ETF. Zo kun je via DEGIRO zonder transactiekosten ETF’s kopen uit hun zogenaamde kernselectie. Hier zit een handje vol All World ETF’s in. Zit je bij DEGIRO en leg je iedere maand in, dan is het de moeite waard om een van die ETF’s te selecteren.
Beheerkosten
Hoewel de beheerkosten van een All World ETF laag zijn, is het de moeite waard om ook deze kosten te vergelijken. Deze kosten liggen meestal rond de 0,20% per jaar van je ingelegde vermogen. Vind je een All World ETF die richting de 0,50% gaat, dan moet je kijken of deze hogere kosten gerechtvaardigd worden door een bepaalde meerwaarde.
Valuta
Als Nederlander (of Europeaan) wil je een ETF het liefste in Euro’s aan kunnen kopen. Zo vermijdt je een wisselkoers en een eventuele waardedaling hierdoor wanneer de verhouding tussen de Dollar en Euro onrustig is. De hier vergeleken ETF's zijn in Euro's te verkrijgen.
Dividend
All World ETF’s keren dividend uit. Er staat dan ‘Distribution’ bij het ETF. Dividend wordt ieder kwartaal (of eens per jaar) uitgekeerd in Euro’s. Sommige All World ETF’s keren het dividend niet uit, maar steken dit in de ETF zelf om het sneller te laten groeien. Er staat dan ‘Accumulating’ bij het dividend. Het gemiddelde dividend van All World ETF's schommelt rond de 2%.
Dividendlek
Dividendlekkage is nogal een ding bij ETF's. Het kan de kosten namelijk opdrijven. Een dividendlek is misgelopen (potentiële) belastingteruggave die een ETF als dividendbelasting heeft moeten afdragen in het vestigingsland.
De hoogte van het dividendlek is afhankelijk van de investeringen van de ETF in verschillende landen én het vestigingsland van de ETF zelf.
Een dividendlek ligt veelal tussen de 5 en 15%. Dit percentage 'lekt dus weg' uit het dividend dat je zou krijgen. Uitgaande van een dividendlek van 10% en een dividend van 2% per jaar heb je een lek van 0,20% (10% x 0,02). Deze kun je dus bijvoorbeeld optellen bij de beheerkosten van de ETF. De totale kosten kunnen hierdoor dus verdubbelen.
Dividendlek berekenen
Je kunt het dividendlek berekenen door het jaarverslag (annual report) te zoeken van de desbetreffende ETF (zie iShares voorbeeld hieronder - klik om te vergroten).
Zoek daarin hoeveel dividendbelasting er is afgedragen van het totaal uitgekeerde dividend. Bereken hoeveel procent dit is. Dat is de dividendlekkage.
Vermenigvuldig dat percentage met bijvoorbeeld met 0,02 wanneer er jaarlijks 2% dividend is uitgekeerd.
In het geval van de 4 ETF's die we bekijken:
iShares
Totaal dividend inkomen 2019: $ 435.291.000
Ingehouden belasting 2019: $ 51.767.000
Dividendlek:
(51.767.000 / 435.291.000) x 100 = 11,89%
Totale kosten uitgaande van 2% jaarlijks dividend:
(11,89 x 0,02) + 0,20% beheerkosten = 0,438% jaarlijkse kosten
Zie hier een screenshot van de pagina die je
HSBC
Totaal dividend inkomen 2018: $ 14.001.437
Ingehouden belasting 2018: $ 1.640.759
Dividendlek: (1.640.759 / 14.001.437) x 100 = 11,72%
Totale kosten uitgaande van 2% jaarlijks dividend:
(11,72 x 0,02) + 0,15% beheerkosten = 0,384% jaarlijkse kosten
Bron: HSBC Annual report 2018 (ik kon 2019 niet vinden...)
Vanguard Totaal dividend inkomen 2019: $ 64,119,281
Ingehouden belasting 2019: $ 7,444,601
Dividendlek: (7,444,601 / 64,119,281) x 100 = 11,61%
Totale kosten uitgaande van 2% jaarlijks dividend:
(11,61 x 0,02) + 0,22% beheerkosten = 0,452% jaarlijkse kosten
Bron: Vanguard Annual report 2019 (pagina 61)
Ter info: de annual reports van Lyxor waren zo groot en digitaal traag dat ze nagenoeg onmogelijk te analyseren waren. Na 30min heb ik het opgegeven. Ik verwacht ook daar een lek van 12% wat + de 0,30% beheerkosten op ruim 0,50% totale kosten zal uitkomen.
Dividendlek vermijden
Wil je een dividendlek vermijden? Google dan eens op VTI (van Vanguard) en Northern Trust fondsen. Deze hebben hier namelijk geen last van. VTI is momenteel alleen als opties te verkrijgen, en de NT fondsen zijn te verkrijgen via de ABN en Meesman. Beide helaas dus niet bij DEGIRO. Let wel, voor beleggen via de ABN of Meesman worden ook kosten gerekend. Deze kunnen het voordeel eventueel weer opheffen.
4 All World ETF’s (uit kernselectie) vergelijken
Alle 4 ETF’s die we hier vergelijken kun je in Euro’s kopen. De sectorverdeling (industrieën waarin geïnvesteerd is) was tijdens het schrijven van dit artikel ongeveer gelijk.
De gegevens die je in de tabel ziet, komen van Morningstar.nl (mei/juni 2020) en de websites/factsheets van de individuele ETF’s.
De PE- en P/Book ratio fluctueren uiteraard constant en zijn een grove indicatie. De dividend yield ligt bij alle ETF’s rond de 2% per jaar.
Eigenschappen vergelijken
Hoe je deze tabel moet lezen is afhankelijk van jouw investeringswensen. Wil je bijvoorbeeld beginnen met het inleggen van een klein bedrag per maand, dan kan een goedkopere ETF interessanter zijn dan een duurdere.
Dat gezegd hebbende, de jaarlijkse kosten van de ETF spelen op lange termijn een cruciale factor. Hoe lager, hoe beter. Let wel, hier moet je het dividendlek bij optellen.
Bron: Morningstar.nl / ETF factsheets
Regio-verdeling vergelijken
Het verschil in de resultaten zit voor een belangrijk deel in het portfolio. Om die reden is het ook goed om te kijken naar de verschillen. Iedere ETF doet meestal iedere 6 maanden een herbalancering van het portfolio.
Bron: Morningstar.nl / ETF factsheets
Wat direct opvalt is dat VWRL wereldwijd het meeste spreiding toepast. Zo zijn opkomende landen sterker vertegenwoordigd (Latijns Amerika, Afrika, Midden-Oosten, Azië).
Het iets lager behaalde rendement t.o.v. de rest heeft hier de afgelopen 5 jaar waarschijnlijk wat invloed van gehad.
Wil je liever geen invloed van opkomende landen, of wil je op een andere manier investeren in opkomende landen (bv. een eigen ETF), dan zijn iShares en HSBC betere opties.
Totale rendement (over de afgelopen 5 jaar)
Kijken we naar het totale rendement ('compounded interest') over de afgelopen 5 jaar (2015 t/m 2019) dan zien we dat VWRL iets achter blijft t.o.v. de rest. Let wel, in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.
Conclusie
Uitgaande van een jaarlijks dividend van 2% is HSBC MSCI World UCITS ETF de voordeligste All World ETF met in totaal 0,384% jaarlijkse kosten. Hierbij is de wereldwijde spreiding niet maximaal.
Wil je een maximale spreiding (incl. opkomende landen), dan is Vanguard FTSE All-World UCITS ETF met 0,452% jaarlijkse kosten de voordeligste keuze.
Wil je per se dat het dividend opnieuw in de ETF wordt gestoken (accumulerend) excl. opkomende landen, dan is iShares Core MSCI World UCITS ETF een goede optie met 0,438% jaarlijkse kosten.
https://debtadvices.co.uk/
Staan de IWDA EUNL en SWDA voor de beurzen? Is er daar nog reden voor een bepaalde voorkeur? Maakt dit bijvoorbeeld uit in de kernselectie?
Mooi artikel, precies wat ik zocht! Dank voor het schrijven! Wordt het dividend wel bij het rendement opgeteld aangezien het uitgekeerd (ipv geïnvesteerd) wordt bij 3 van de 4 etfs? In dat geval is het toch niet eerlijk om wel de kosten van dividendlekkage te meten, maar het dividend niet op te tellen bij het rendement?
VWCE is waarschijnlijk vooral interessanter voor Belgen, aangezien wij belastingen moeten betalen op dividenden
@pecunia: Ja, de VanEck ETF heb ik gezien. Met een gemiddeld jaarlijks rendement over 5 jaar van 4,70% vondt ik deze minder interessant t.o.v. de rest die rond de 6% balanceren. Qua wereldwijde spreiding is de ETF wel interessant, maar blijkt het portfolio onder de streep het toch minder goed te doen. Wellicht kunnen we deze er over een jaar bij pakken, indien de performance verbeterd is.