top of page

Alibaba kwartaalcijfers: dit moet je weten

In het kort:

  • Alibaba's omzet groeide met 4% in het tweede kwartaal van 2024, maar bleef achter bij de verwachtingen van analisten.

  • De clouddivisie van Alibaba liet sterke winstgroei zien met een stijging van 155% in EBITA.

  • Alibaba richt zich op groei in internationale markten en cloud computing om uitdagingen in de Chinese markt te compenseren.


Alibaba stijgt vandaag met ruim 5% na het publiceren van de kwartaalcijfers. Op het eerste oog leken deze cijfers redelijk teleurstellend, maar beleggers lijken er toch tevreden over te zijn. In dit artikel gaan we wat dieper in op de cijfers die Alibaba heeft laten zien en ook waarom beleggers toch positief zijn en goede vooruitzichten zien voor dit bedrijf.


Voor het tweede kwartaal rapporteerde Alibaba een totale omzet van 243,24 miljard Chinese yuan (ongeveer $34 miljard), wat een stijging van 4% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze groei bleef echter achter bij de verwachte 249,05 miljard yuan. Ook de winst daalde aanzienlijk met 29% tot 24,27 miljard yuan, vergeleken met 26,91 miljard yuan die analisten hadden voorspeld. Deze daling werd voornamelijk toegeschreven aan een afname van de operationele inkomsten en een toename van afschrijvingen op investeringen.


Alibaba ondervindt momenteel aanzienlijke uitdagingen in zijn thuisland China. De belangrijkste inkomstenbronnen voor Alibaba zijn de online verkoopplatformen Taobao en Tmall. Deze platforms zijn enorm populair in China en hebben miljoenen gebruikers die dagelijks online winkelen. Toch heeft Alibaba gemerkt dat de groei in de omzet van deze platforms begint af te nemen.


In het afgelopen kwartaal zag Alibaba dat de inkomsten van Taobao en Tmall met 1% daalden ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit lijkt misschien een klein percentage, maar voor een gigant als Alibaba, die gewend is aan constante groei, is dit een teken dat er problemen zijn. Een van de redenen hiervoor is dat Chinese consumenten de laatste tijd voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Ze geven minder geld uit, mogelijk vanwege zorgen over de economie en hun persoonlijke financiën.

Daarnaast heeft Alibaba te maken met steeds meer concurrentie van andere grote spelers in de Chinese e-commercemarkt, zoals JD.com en PDD, het moederbedrijf van Temu. Deze bedrijven bieden vergelijkbare diensten aan en zijn erin geslaagd om een deel van de markt over te nemen, wat betekent dat er minder klanten zijn die hun aankopen bij Alibaba doen.


Eddie Wu, de nieuwe CEO van Alibaba die in september 2023 aantrad, probeert deze trend te keren door enkele veranderingen door te voeren. Een van zijn strategieën is om meer nadruk te leggen op externe verkopers die hun producten via Taobao en Tmall verkopen, in plaats van dat Alibaba zelf producten verkoopt. Dit zou het platform aantrekkelijker moeten maken voor zowel verkopers als klanten, omdat er een breder scala aan producten beschikbaar is.


Deze strategische verschuiving is echter nog maar net begonnen, en het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat we de volledige effecten hiervan kunnen zien. Het is een gok van Alibaba om hun bedrijfsmodel aan te passen in een poging om de omzet weer te laten groeien, maar het succes hiervan is nog onzeker.


Hoewel Alibaba dus zeker te maken heeft met uitdagingen in zijn thuismarkt, presteert het bedrijf toch bijzonder goed op internationaal vlak. De internationale e-commerce-divisie van Alibaba, die platforms zoals Lazada en AliExpress omvat, liet een indrukwekkende groei zien van 32% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit betekent dat steeds meer mensen buiten China gebruik maken van Alibaba's online webshops, vooral in opkomende markten zoals Zuidoost-Azië.

Een ander opvallend succes in de kwartaalresultaten van Alibaba is de groei in zijn cloud computing-divisie. Cloud computing is een technologie waarmee bedrijven hun gegevens en applicaties op externe servers kunnen opslaan en beheren, in plaats van op hun eigen computers. Alibaba's clouddivisie is een van de snelst groeiende segmenten van het bedrijf, en in het afgelopen kwartaal steeg de omzet in deze sector met 6% tot 26,5 miljard yuan en de EBITA steeg zelfs met maar liefst 155%. Een enorme groei in de winstgevendheid dus. Deze cijfers geven aan dat Alibaba erin slaagt om zijn cloudactiviteiten efficiënter te maken en hogere marges te realiseren.

Deze groei in de clouddivisie is de snelste sinds het tweede kwartaal van 2022, wat aangeeft dat dit segment weer aan kracht wint. Steeds meer bedrijven, zowel groot als klein, verplaatsen hun IT-infrastructuur naar de cloud. Dit betekent dat ze hun gegevens en software niet langer op eigen servers opslaan, maar gebruik maken van externe servers die worden beheerd door bedrijven zoals Alibaba. Dit biedt tal van voordelen, zoals lagere kosten, grotere flexibiliteit en schaalbaarheid, en betere beveiliging. Naarmate meer bedrijven deze overstap maken, zal de vraag naar cloud computing-diensten ook waarschijnlijk alleen maar blijven groeien.


Maar wat vertellen deze kwartaalcijfers ons precies over de huidige situatie van Alibaba? Alibaba staat momenteel voor een belangrijke uitdaging: het bedrijf moet ervoor zorgen dat zijn belangrijkste activiteiten in China weer stabiel worden, terwijl het ook blijft investeren in groeimogelijkheden zoals cloud computing en internationale e-commerce. Dit betekent dat Alibaba zowel zijn traditionele markt moet beschermen als nieuwe kansen moet benutten om te groeien.


Een van de manieren waarop Alibaba wil groeien, is door meer te leunen op externe verkopers. Dit betekent dat in plaats van dat Alibaba zelf producten verkoopt, andere bedrijven en individuen hun producten kunnen verkopen via de Alibaba-platforms. Dit model is gunstig omdat het Alibaba in staat stelt om inkomsten te genereren uit een breder scala aan producten, zonder dat het bedrijf zelf de voorraad hoeft te beheren. Dit verlaagt de risico's en verhoogt de winstgevendheid.


Naast de focus op China, richt Alibaba zich ook steeds meer op opkomende markten zoals Zuidoost-Azië. Deze regio's bieden enorme groeimogelijkheden omdat de economieën er snel groeien en steeds meer mensen toegang krijgen tot internet en smartphones. Dit betekent dat meer consumenten in deze markten klaar zijn om online te winkelen, wat een kans biedt voor Alibaba om zijn aanwezigheid in deze gebieden uit te breiden.


Een andere belangrijke pijler van Alibaba's toekomst is de clouddivisie. Zoals eerder besproken, helpt cloud computing bedrijven om hun IT-behoeften te beheren via internet, in plaats van dat ze hun eigen servers en software moeten hebben. De vraag naar deze diensten groeit snel, en Alibaba is goed gepositioneerd om te profiteren van deze trend. De clouddivisie kan in de toekomst een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Alibaba worden, vooral als het bedrijf erin slaagt om nieuwe klanten aan te trekken en zijn aanbod te blijven verbeteren. Beleggers zien al deze mogelijkheden en zien daarom toch positiviteit in de relatief teleurstellende cijfers.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page