top of page

Alfen kwartaalcijfers, dit zijn de belangrijkste punten

In het kort:

  • Alfen noteerde in de tweede helft van 2023 een omzetgroei van 20%, met een totale jaaromzet van 504,5 miljoen euro, wat 15% meer is dan het jaar ervoor.

  • Het aangepaste EBITDA-resultaat over 2023 was 57,1 miljoen euro met een marge van 11,3%, iets hoger dan analisten hadden verwacht.

  • Voor 2024 verwacht Alfen een omzet tussen 590 miljoen en 660 miljoen euro te behalen, terwijl het streeft naar een verbetering van de EBITDA-marge en een positieve vrije kasstroom.


In een wereld waar de groene transitie sneller lijkt te gaan dan het licht, laat Alfen zien dat het niet alleen meekomt, maar ook vooroploopt in de race. Met een spectaculaire omzetstijging en een positieve blik op de toekomst. In dit artikel zet ik de belangrijkste punten uit dit kwartaalrapport dat zojuist naar buiten is gebracht, op een rijtje.


De koers van Afen aandelen sinds de beursgang:


Veel groei, met energie-opslag als koploper

In de tweede helft van 2023 sloeg Alfen een homerun met een omzetgroei van 20%, resulterend in een jaarlijkse omzet die uitkwam op 504,5 miljoen euro. Deze groei werd met name aangejaagd door de energie-opslagsystemen, die niet alleen de markt veroverden maar ook de omzet deden verdriedubbelen. Ondanks de uitdagingen in de markt voor oplaadpalen, waar voorraadafbouw bij klanten een tijdelijke dip veroorzaakte, wist Alfen toch de wind in de zeilen te houden.



Alfen's omzetgroei van 15% tot €504,5 miljoen in 2023, tegenover €439,9 miljoen in 2022, werd gedreven door evenwichtige bijdragen van de drie bedrijfsonderdelen: Smart Grid Solutions (37%), Energy Storage Systems (32%) en EV Charging Equipment (31%). Deze gebalanceerde mix onderstreept Alfen's veelzijdigheid en zijn vermogen om in te spelen op verschillende aspecten van de energietransitie.


De ondertekening van een meerjarige leveringsovereenkomst met CATL voor batterijvoorziening en de voortdurende internationalisering benadrukken Alfen's ambitie om zijn marktaandeel in Europa uit te breiden. Met ongeveer 60% van de EV Charging omzet gegenereerd buiten Nederland in 2023, blijft Alfen zijn aanwezigheid op de Europese markt versterken.


Financiële Prestaties: Een Analyse

Hoewel de aangepaste EBITDA iets daalde in de tweede helft van het jaar, kwam het totale resultaat over 2023 uit op 57,1 miljoen euro, met een marge die de analistenverwachtingen licht overtrof. Echter is dit wel een daling van €79,4 miljoen als we kijken naar het volledige jaar van 2022.


Echter toont Alfen hiermee nog steeds financiële veerkracht, waarbij het in deze bredere moeilijkere markt (met name in laadpalen) in 2023 niet alleen focust op groei in omzet maar ook op efficiëntie en winstgevendheid. De marge van 11,3% is een testament van het bedrijfsmodel dat zowel duurzaam als winstgevend is.


Duurzaamheid aan de Voorgrond

Alfen's inzet voor duurzaamheid wordt verder benadrukt door hun bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot, met in 2023 een vermijding van 6,2 Mton CO2-equivalent dankzij hun geïnstalleerde laadpunten. Daarnaast faciliteerde Alfen de levering van hernieuwbare energie aan circa 374.000 huishoudens door middel van zijn smart grid-oplossingen.


Kijkend naar de Toekomst

Met een optimistische blik op 2024 projecteert Alfen een omzetgroei naar 590 tot 660 miljoen euro. Dit ambitieuze doel is gebaseerd op verwachte groei in alle segmenten, met bijzondere aandacht voor oplaadpalen, Smart Grid Solutions, en natuurlijk de ster van de show, energie-opslagsystemen. De strategie om de EBITDA-marge verder te verbeteren en een positieve vrije kasstroom te realiseren, onderstreept Alfen's commitment aan zowel groei als financiële gezondheid.



Conclusie: Alfen als Voorbeeld van Duurzame Groei

Alfen bewijst dat het mogelijk is om in de huidige economische en ecologische klimaat zowel financieel succesvol te zijn als een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Door slim in te spelen op de vraag naar duurzame energie-oplossingen, heeft Alfen een mooi groeipad uitgestippeld. Terwijl we vooruitkijken naar 2024, lijkt Alfen klaar om zijn leiderschapspositie in de energietransitie te consolideren en uit te bouwen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page