top of page
  • Rabi Safi

Koers Alfen keldert met 40% na winst en omzet verlaging voor 2024

In het kort:

  • Omzet- en winstwaarschuwing: Alfen heeft zijn omzetverwachting verlaagd naar €485-520 miljoen voor 2023, wat aanzienlijk lager is dan de eerdere prognose van €590-660 miljoen. De verwachte EBITA-marge is bijgesteld van minimaal 11,3% naar ongeveer 5%.

  • Voorzieningen: Het bedrijf heeft twee voorzieningen moeten nemen van in totaal €11,1 miljoen, onder andere vanwege vochtproblemen in transformatorstations en afschrijving van verouderde laadpalen.

  • Marktreactie en koersdaling: De koers van Alfen daalde na deze aankondigingen direct met meer dan 35%, mede door uitgestelde orders en vertraagde projecten in Nederland en Zweden.


Omzet- en winstprognose bijgesteld

Alfen, een fabrikant van laadpalen en andere duurzame energietoepassingen, heeft een winstwaarschuwing afgegeven en de omzetverwachting voor 2023 aanzienlijk verlaagd. Waar eerder een omzet van €590 tot €660 miljoen werd voorspeld, ligt deze nu tussen de €485 en €520 miljoen. Ook de verwachte EBITA-marge is fors bijgesteld, van minimaal 11,3% naar ongeveer 5%. Deze herziening resulteerde in een directe koersdaling van ruim 35% na opening van de beurs, waarbij de aandelenwaarde zakte naar €19,76. De reden dat het zo hard daalt is omdat ze nog een maand geleden hadden benadrukt dat de verwachtingen van dit jaar niet zouden worden bijgesteld en dus een vertrouwensbreuk voor beleggers met het management.


Voorzieningen en vertraagde projecten

Alfen heeft aangekondigd dat het twee voorzieningen heeft moeten nemen van in totaal €11,1 miljoen. Dit is deels te wijten aan vochtproblemen in de installaties van hun transformatorstations, wat leidde tot stillegging van de productie in het eerste kwartaal. Hoewel de productie inmiddels is herstart, kampt de toeleverancier van Alfen met anticipatieproblemen en heeft deze zomer onderhoudswerkzaamheden gepland. Daarnaast is een deel van de voorziening gereserveerd voor de afschrijving van €3,6 miljoen op verouderde laadpalen voor elektrische auto's.


De omzetdaling wordt verder versterkt door uitgestelde orders voor batterijsystemen. De prijsdalingen in deze sector zorgen ervoor dat klanten hun aankopen uitstellen, terwijl grote batterijprojecten in Nederland en Zweden vertraging oplopen door een volgelopen stroomnet, waar geen nieuwe aansluitingen mogelijk zijn. Voor deze divisie wordt in 2024 een omzetdaling van 20% verwacht, met een flink deel van de inkomsten pas in 2025.


Toeleveringsketen en lagere autoverkoop

Problemen in de toeleveringsketen hebben eveneens invloed op Alfens prestaties. De productie van transformatorstations, stilgelegd door vochtproblemen, is weliswaar herstart, maar de toeleverancier van Alfen heeft moeite deze herstart bij te houden. Dit heeft geleid tot geplande onderhoudswerkzaamheden voor de zomer. Desondanks verwacht Alfen een groei van 5% in deze divisie.


In de divisie waar Alfen het meest bekend om staat, namelijk de productie van laadpalen, zijn de omzetverwachtingen ook naar beneden bijgesteld. Dit komt doordat de verkoop van elektrische auto's in Europa minder snel groeit dan verwacht.


Marktreactie en communicatieproblemen

De koers van Alfen heeft de laatste anderhalf jaar grote schommelingen gekend. Analisten wijzen op slechte communicatie vanuit het bedrijf als oorzaak, wat eerder al tot teleurstellende reacties op de kwartaalcijfers leidde. Daarnaast spelen hedgefondsen een rol; deze stappen snel uit als een bedrijf de verwachtingen niet waarmaakt. Bij een onderneming in de duurzame energietransitie, waar tegenvallers vaak zware impact hebben, kan dit leiden tot flinke koersdalingen.


Al met al kampt Alfen met aanzienlijke uitdagingen op diverse fronten, van logistieke problemen tot marktvertragingen, wat een aanzienlijk effect heeft op de financiële prestaties en aandelenkoers van het bedrijf.


1 opmerking

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page