top of page

Ajax onder vuur: VEB eist inzicht

In het kort:

  • De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eist dat Ajax alle transfers van Mislintat controleert op mogelijke belangenverstrengeling.

  • Deze twijfels zijn vooral ontstaan rondom de transfer van Borna Sosa.

  • Deskundigen benadrukken het belang van transparantie en een betere rol voor UEFA en FIFA in transfers.


De druk op voetbalclub Ajax neemt toe na de oproep van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De club wordt gevraagd om een grondig onderzoek in te stellen naar alle spelerstransfers waarbij directielid Sven Mislintat betrokken is geweest. Volgens Gerben Everts, directeur van VEB, overschrijdt het huidige handelen van Ajax alle grenzen. "Wat er nu bij Ajax gebeurt, is zelfs een amateurclub onwaardig", merkt Everts op.


Centraal in dit drama staat de transfer van de Kroatische verdediger, Borna Sosa. Er gaan geruchten dat er tijdens deze transfer mogelijk sprake was van belangenverstrengeling tussen Mislintat en zijn zakenpartner, Arthur Beck. Dit roept natuurlijk veel vragen op: niet alleen over de integriteit van de betrokkenen, maar ook over de naleving van regels die beursgenoteerde bedrijven moeten volgen.


Everts schetst het grotere plaatje en legt uit waarom dit zo'n belangrijke kwestie is: "We hebben het hier niet over kleingeld. Transfers in de voetbalwereld betreffen vaak gigantische sommen. En elke beslissing, elke mogelijke onregelmatigheid, kan een directe impact hebben op de koers van het aandeel Ajax. Het is cruciaal voor beursgenoteerde bedrijven zoals Ajax om transparant te zijn in hun handelen en elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden."


Maar wie is er echt aan de macht bij Ajax? Het lijkt erop dat de lijnen op dit moment wat wazig zijn. Oud-speler Jan van Halst is weliswaar tijdelijk aan het roer, maar velen wachten op de komst van de nieuwe algemeen directeur, Alex Kroes. Everts vermoedt dat Mislintat mogelijk gebruik heeft gemaakt van deze bestuurlijke chaos.


Sportmarketeer Frank van den Wall Bake, met jarenlange ervaring in de sportwereld en een goed inzicht in de marketingkant van voetbal, bevestigt de groeiende zorgen rond Ajax. Hij wijst op een reeks misstappen die de club de laatste tijd heeft gemaakt. Als je kijkt naar het bestuurlijke landschap van Ajax, merk je dat er een leegte is aan de top van het management. "Het ontbreken van een vaste algemeen directeur in zo'n cruciale periode kan tot verwarring leiden en dat is nu precies wat we zien." Hij benadrukt ook de unieke positie van Ajax op de beurs: "Ajax is niet zomaar een club, het is een beursgenoteerd bedrijf. En dat brengt extra verantwoordelijkheden met zich mee. Elke beslissing, elk gerucht, elke transfer kan invloed hebben op de aandelenkoers. Daar moet men uiterst voorzichtig mee zijn."


Jan Maarten Slagter, een expert op het gebied van corporate governance, heeft echter een ietwat andere kijk op de situatie. Hoewel hij de zorgen begrijpt, denkt hij dat er misschien te veel wordt gelezen in de hele kwestie rond Mislintat. "Ja, transparantie is cruciaal, zeker voor een beursgenoteerd bedrijf", zegt Slagter. "Maar naar mijn inzicht heeft Mislintat niet financieel geprofiteerd van de transfer van Sosa. De verdenkingen, hoewel begrijpelijk, kunnen een beetje overdreven zijn."



Rob Westerhof, die zowel de zakenwereld als de voetbalwereld van binnenuit kent, biedt een mogelijke oplossing voor dit soort problemen. Hij herinnert zich de tijden dat hij betrokken was bij voetbaltransfers en gelooft dat er een betere manier is. "Waarom laten we transfers niet meer via instanties als de UEFA en FIFA lopen?", stelt Westerhof voor. "Tijdens mijn tijd bij PSV hebben we de transfer van DaMarcus Beasley via de Amerikaanse voetbalbond laten verlopen, en dat zorgde voor veel meer duidelijkheid en minder speculatie." Westerhof is van mening dat een dergelijke benadering veel van de onduidelijkheid kan wegnemen over wie werkelijk achter bepaalde transfers zit en welke belangen er mogelijk spelen.


Begin met beleggen via DEGIRO (#ad)

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page