top of page

AI in de schaduw: Beleggers investeren miljarden in deze sector

In het kort:

  • De nutssector (utilities) heeft in 2024 een rally gemaakt met een gemiddelde stijging van 27% jaar-op-jaar, wat de beste prestatie is sinds 2000.

  • De sector wordt gezien als de grootste begunstigde van lagere rentes en de groei van kunstmatige intelligentie (AI)-datacenters.

  • Hoewel sommige nutsbedrijven recordwinsten zien, voorspellen analisten een beperkte toekomstige groei door overwaardering en een mogelijke correctie.


De nutssector in de aandelenmarkt, vaak gezien als een veilige haven voor beleggers, heeft dit jaar een ongekende en explosieve opleving meegemaakt. In het derde kwartaal steeg de sector met 18%, waarmee het de best presterende sector is van de 11 sectoren binnen de S&P 500. Deze stijging markeert de grootste kwartaalwinst sinds 2003, en de totale jaar-op-jaarstijging van 27% zou, als deze trend zich voortzet, de hoogste jaarlijkse winst voor de sector betekenen sinds 2003 onder Bush, toen de sector met meer dan 50% steeg.


De Utility Select Sector SPDR Fund (XLU), een ETF die nutsbedrijven binnen de S&P 500 volgt, heeft in september meerdere recordhoogtes bereikt. Volgens gegevens van Bank of America hebben beleggers in één week na het septemberbesluit van de Federal Reserve maar liefst $1,3 miljard in de sector geïnvesteerd. Dit was de grootste instroom sinds Bank of America deze data begon bij te houden in 2008. Deze massale toestroom onderstreept de groeiende populariteit van de sector, die profiteert van de veranderende renteomgeving.


De koers van Utilities Select Sector SPDR Fund

Bron: CNBC

De opmerkelijke rally in de nutssector is vooral te danken aan een combinatie van lagere rentetarieven en nieuwe interesse van beleggers die inspelen op de groei van kunstmatige intelligentie (AI), dus toch weer AI dat om de hoek komt kijken.. Nutsbedrijven staan bekend om hun hoge kapitaalvereisten en bovengemiddelde dividendrendementen, waardoor ze bijzonder gevoelig zijn voor veranderingen in de rentetarieven. Nu de Federal Reserve waarschijnlijk een langdurige periode van renteverlagingen inluidt, zien nutsbedrijven hier direct voordeel van. De lagere rentetarieven verlagen de financieringskosten, wat de winstgevendheid verhoogt.


Daarnaast spelen nutsbedrijven ook een cruciale rol in de energievoorziening voor de nieuwe generatie datacenters, die de rekencapaciteit leveren voor AI-toepassingen. Vooral bedrijven met een sterke focus op kernenergie, zoals Vistra en Constellation Energy, hebben hierdoor aanzienlijke winsten geboekt, met stijgingen van 39% en 29% in het derde kwartaal alleen al.


Savita Subramanian, een aandelenspecialist bij Bank of America, upgrade de nutssector onlangs van 'market weight' naar 'overweight'. Zij benadrukte dat nutsbedrijven, dankzij hun dividenduitkeringen en solide bedrijfsvoering, goed gepositioneerd zijn in een omgeving met lagere rentes. "Kwaliteit en inkomen zijn de nieuwe groeipijlers," schreef Subramanian in een notitie aan klanten, daarbij verwijzend naar het feit dat deze aandelen aantrekkelijker worden naarmate beleggers op zoek zijn naar stabiele inkomstenbronnen.



Ondanks de indrukwekkende groei, waarschuwen sommige analisten dat de sector mogelijk overgewaardeerd is. Christopher Harvey van Wells Fargo heeft de nutssector in september gedowngraded van 'overweight' naar 'neutral', met als reden dat de rally het aantrekkelijke waarderingspunt heeft overschreden. Hij wees erop dat beleggers nu kiezen voor nutsbedrijven als een risicomijdende optie, terwijl de waarderingen aanzienlijk zijn gestegen, zoals je hieronder goed kan zien:


De gemiddelde P/E ratio van de utility aandelen binnen de S&P 500:

Bron: Worldperatio

Vistra, een nutsbedrijf gevestigd in Texas, heeft al helemaal een uitzonderlijke prestatie neergezet met een stijging van 39% in het derde kwartaal en meer dan 200% in het lopende jaar. Dit succes wordt voornamelijk toegeschreven aan de uitbreiding van hun nucleaire energiecapaciteit en de verwachte stijging in elektriciteitsverkopen aan grote AI-datacenters. Ondanks deze indrukwekkende cijfers, verwachten analisten dat Vistra op korte termijn weinig verdere groei zal zien, met een gemiddelde geschatte waardestijging van slechts 1,3% ten opzichte van de aandelenprijs op dit moment.


Andere uitblinkers zijn onder meer Constellation Energy en Entergy, die respectievelijk met 29% en 22,5% stegen. Ook deze bedrijven profiteren van hun nucleaire energievoorziening en de groeiende vraag naar stroom van datacenters.


Aan de andere kant is CenterPoint Energy het enige nutsbedrijf aandeel in de S&P 500 dat in het derde kwartaal een daling liet zien, met een verlies van 6%. Analisten zijn gematigd optimistisch, met een verwachte stijging van slechts 2% op jaarbasis.


Hoewel de nutssector in 2024 een ongekende groei heeft laten zien, met indrukwekkende rendementen en recordinvesteringen, is de toekomst voor nu onzeker. Als belegger moet je rekening houden met mogelijke correcties, zeker gezien de waarderingen die nu op het hoogste punt in jaren staan. Aandelen zoals Vistra en Constellation Energy lijken hun plafond te hebben bereikt volgens analisten, wat kan leiden tot een stabilisatie van de koersen in de komende maanden.



De nutssector blijft echter aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele dividenduitkeringen en bescherming tegen de volatiliteit van andere markten, vooral in een omgeving van dalende rentetarieven.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page