top of page

Adyen en Klarna mikken met dit plan op een deel van de $11 biljoen betaalmarkt

In het kort:

  • Klarna en Adyen hebben een partnerschap aangekondigd om de Buy Now, Pay Later (BNPL)-optie beschikbaar te maken in fysieke winkels via meer dan 450.000 betaalterminals van Adyen.

  • Deze samenwerking versterkt Klarna’s ambitie om ook in fysieke winkels aanwezig te zijn, een markt die nu gedomineerd wordt door online transacties.

  • Adyen, na een zware koersval in 2023, ziet weer groeikansen met een omzetstijging van 24% en een nettowinst die boven verwachting ligt.


De Zweedse fintech Klarna heeft een nieuwe stap gezet in haar groeiambities door een samenwerking aan te gaan met de Nederlandse betalingsgigant Adyen. Het doel? De "Buy Now, Pay Later" (BNPL)-dienst beschikbaar maken in fysieke winkels, wat een uitbreiding is van Klarna's voornamelijk online gefocuste businessmodel. Dit markeert een belangrijke ontwikkeling in de fintech-wereld, omdat BNPL-services, traditioneel geassocieerd met e-commerce, nu ook hun intrede doen op de winkelvloer. Klarna en andere bedrijven werken hard om een deel van de wereldwijde markt voor fysieke betalingen, ter waarde van $11 biljoen, te veroveren.


"We willen dat consumenten met Klarna kunnen betalen bij elke kassa, waar dan ook," aldus David Sykes, Chief Commercial Officer bij Klarna. "Onze sterke samenwerking met Adyen geeft een enorme impuls aan onze ambitie om flexibele betalingen op een nieuwe manier naar de winkelstraten te brengen." Deze technologie biedt retailers niet alleen meer flexibiliteit, maar stelt hen ook in staat om in te spelen op de veranderende wensen van consumenten die gemak en keuzemogelijkheden bij het afrekenen belangrijk vinden.


Marktaandelen in de BNPL markt (cijfers uit Q3 2024):

Bron: Statista

Met dit nieuwe partnerschap zal Klarna’s BNPL-service beschikbaar zijn op meer dan 450.000 Adyen-betaalterminals in fysieke winkels in Europa, Noord-Amerika en Australië. Volgens Klarna zal de dienst uiteindelijk wereldwijd worden uitgerold. Dit partnerschap bouwt voort op een eerdere samenwerking tussen de twee fintech bedrijven, waarbij Klarna al beschikbaar was via Adyen's e-commerce betaalsystemen. Door deze uitbreiding naar fysieke betalingen, speelt Klarna in op de groeiende vraag van consumenten naar meer flexibiliteit bij het afrekenen in winkels.


Volgens cijfers van Klarna beslaat BNPL momenteel ongeveer 5% van de wereldwijde e-commerce markt. Hoewel deze betalingsmethode vooral online populair is, wordt de vraag naar BNPL in fysieke winkels steeds groter. Dit komt omdat consumenten gewend raken aan het gespreid betalen van aankopen zonder rente, en dezelfde flexibiliteit verwachten wanneer ze fysiek winkelen.


David Sykes, Chief Commercial Officer bij Klarna, benadrukt de groeiende ambitie van het bedrijf om overal aanwezig te zijn: "We willen dat consumenten met Klarna kunnen betalen bij elke kassa, waar dan ook." Voor Adyen betekent deze samenwerking een versterking van hun portfolio, waarbij het bedrijf zich niet alleen meer richt op de traditionele betaaloplossingen, maar ook op innovaties zoals BNPL en de digitale betaalmethode Alipay+. "Consumenten hechten veel waarde aan flexibiliteit tijdens het afrekenen, en deze samenwerking speelt daar perfect op in," aldus Alexa von Bismarck, hoofd van Adyen EMEA.


De samenwerking met Klarna komt op een moment dat Adyen zijn weg terugvindt na een tumultueus jaar op de beurs. In 2023 zag het bedrijf een forse koersdaling van 39%, veroorzaakt door zorgen over toenemende concurrentie en dalende marges op het totale betaalvolume. Dit veroorzaakte enige onrust onder beleggers, maar recentelijk heeft Adyen laten zien weer in een opwaartse lijn te zitten.


De aandelenkoers van Adyen de afgelopen 5 jaar:

Bron: Euronext Amsterdam

Adyen rapporteerde in de meest recente periode een omzetgroei van 24%, wat neerkomt op meer dan €900 miljoen, en een nettowinst van ruim €400 miljoen. Deze cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten. Vooral de gunstige rente op Adyen’s kaspositie had een positief effect op de winst. Daarnaast groeit Adyen flink in Noord-Amerika en onder zijn bestaande grote klanten. Ondanks dat de commissiepercentages nog altijd lager liggen dan een jaar geleden, lijkt de weg terug omhoog gevonden te zijn.


Omzet(stijgingen) per regio in Q2 2024:

Bron: Adyen Earnings

De samenwerking tussen Klarna en Adyen is een logische stap in een snel evoluerend landschap van betaaloplossingen. Door BNPL aan te bieden in fysieke winkels, spelen beide bedrijven in op de veranderende consumentenvoorkeuren voor flexibiliteit bij betalingen. Voor Adyen betekent dit een verdere versterking van hun positie in de betalingsmarkt, terwijl Klarna zijn diensten naar een breder publiek kan brengen. Met positieve financiële resultaten en voortdurende innovaties lijkt Adyen zijn koersval van 2023 achter zich te laten, en kijkt het bedrijf met vertrouwen naar nieuwe groeikansen, zowel in bestaande als opkomende markten zoals India.

Komentáře


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page