top of page

Adyen daalt met 25%! Wat is er aan de hand?

In het kort:

  • Europese betaalreus Adyen neemt 551 nieuwe werknemers aan, wat leidt tot een scherpe winstdaling in de eerste helft van het jaar.

  • Het bedrijf rapporteert een EBITDA van €320 miljoen, lager dan de verwachte €365 miljoen.

  • In tegenstelling tot concurrenten zoals Stripe, blijft Adyen talent rekruteren ondanks uitdagingen in de fintech-sector.

De Europese betaalgigant Adyen zag zijn aandelen donderdag met meer dan 25% dalen na de publicatie van de winstcijfers voor de eerste helft van het jaar. De winst was ver onder de verwachtingen, voornamelijk te wijten aan het grootschalig rekruteren van meer personeel.

In de eerste zes maanden van 2023 nam het in Amsterdam gevestigde bedrijf 551 werknemers aan, wat het totale personeelsbestand op 3,883 bracht. Het blijvend aantrekken van meer personeel gaan in tegen de bredere fintech-trend, waarbij bedrijven als het Amerikaanse Stripe juist het personeelsbestand inkrimpen.

Terwijl het rekruteren van nieuw talent de winst van Adyen drukte, blijft CFO Ethan Tandowsky standvastig. "We hadden aangekondigd dat we in 2023 evenveel mensen zouden aannemen als in 2022. We zijn van plan ons aan die aanwervingen te houden."


De cijfers van vandaag tonen een EBITDA van €320 miljoen, aanzienlijk lager dan de verwachte €365 miljoen. Hoewel Adyen vorig jaar meer dan 1.000 personeelsleden heeft aangenomen, wordt verwacht dat dit tempo in 2024 wel zal vertragen.

Toch blijft Adyen een cruciale speler in de betaalsector en onderhoudt het partnerschappen met grote klanten zoals Spotify, Uber, Booking.com en Microsoft. De omzet voor de eerste helft van 2023 steeg met 21% tot €739.1 miljoen, iets onder de schattingen van analisten.

CEO Pieter van der Does gaf toe dat Adyen enige uitdagingen ervaart, vooral van Amerikaanse online retailers. "Het is niet zo dat we krimpen; we groeien gewoon in een langzamer tempo," merkte hij op.

De lagere groei in de VS werd bevestigd door analist Hannes Leitner, die zei: "De groei in de VS is minder dan de helft van de groei in 2022, wat duidt op aanzienlijke concurrentiedruk, met name van spelers zoals Braintree van PayPal."


De aandelen van Adyen zijn het afgelopen jaar met 36% gedaald, wat de bredere uitdagingen in de fintech-sector weerspiegelt, te midden van hogere inflatie en de gevolgen van de pandemie op consumentenuitgaven. De waarderingen van niet beurs genoteerde rivalen zijn ook drastisch verminderd. Stripe, ooit gewaardeerd op $50 miljard, zag zijn waardering dalen naar de helft, en het in Londen gevestigde Checkout.com verlaagde zijn interne waardering van $40 miljard naar ongeveer $11 miljard.

Deze financiële verschuivingen, samen met de recente personeelsuitbreiding van Adyen, leidden tot een scherpe daling van Adyen's aandelen. Zulke bewegingen zorgen voor onrust onder beleggers, vooral gezien de hoge verwachtingen rond het bedrijf. Arend-Jan Kamp, marktcommentator bij IEX.nl, verwoordde het treffend: "Adyen's cijfers zijn gewoonweg teleurstellend. Wanneer je zo'n hoog gewaardeerd aandeel hebt, moet alles perfect zijn. Een klein struikelblok en beleggers raken in paniek."


Toch moet wel worden opgemerkt dat Adyen's lange termijn visie lijkt te verschillen van de korte termijn focus van de beurs. Het bedrijf benadrukt de noodzaak om in het personeel te investeren, vooral in een concurrerende markt. Een lagere winst was dus eigenlijk onvermijdelijk.

In een commentaar op de kritiek van beleggers concludeerde Kamp: "De winst- en omzetcijfers tonen aan dat Adyen streeft naar duurzame groei. Het bedrijf is duidelijk gericht op de lange termijn, wat soms botst met de korte termijn verwachtingen van de beurs." Terwijl Adyen doorgaat met zijn uitbreidingen, blijft de vraag hoe de markt zal reageren op verdere ontwikkelingen. Het is in ieder geval belangrijker om de ontwikkelingen van het bedrijf in de gaten te houden en niet teveel naar de korte termijn koersen te kijken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

1 opmerking

1 Comment


Vincent Saelen
Vincent Saelen
Aug 17, 2023

Ik ben dan maar ingestapt

Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page