top of page

Adobe daalt na sterke cijfers, maar is het een koopkans?

In het kort:

  • Adobe rapporteerde een recordomzet van 5,41 miljard dollar in Q3 2024, wat neerkomt op een groei van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar.

  • Het bedrijf behaalde een GAAP-winst per aandeel (EPS) van 3,76 dollar en een non-GAAP EPS van 4,65 dollar, beide hoger dan de verwachtingen van analisten.

  • Adobe’s Digital Media ARR groeide met 504 miljoen dollar, waarmee de totale ARR uitkwam op 16,76 miljard dollar, terwijl het bedrijf een sterke cashflow van 2,02 miljard dollar genereerde.


Na de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van 2024, daalden Adobe's aandelen met 9,1% in de nabeurs handel, ondanks dat de financiële resultaten op het eerste gezicht sterk waren. Adobe rapporteerde een omzet van 5,41 miljard dollar, wat niet alleen een record was maar ook de verwachtingen van analisten met 40 miljoen dollar overtrof. Daarnaast was de winst per aandeel (EPS) op non-GAAP basis 4,65 dollar, wat boven de voorspelde 4,54 dollar lag.


Het aandeel Adobe de afgelopen 5 jaar:

Bron: CNBC


De scherpe daling van het aandeel kan worden verklaard door de licht tegenvallende vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2024. Adobe verwacht een omzet tussen 5,50 miljard en 5,55 miljard dollar, iets lager dan de analistenverwachting van 5,6 miljard dollar. Ook de prognose voor de winst per aandeel, geschat tussen 4,63 en 4,68 dollar, ligt marginaal onder de verwachtingen van 4,67 dollar. Hoewel de verschillen klein zijn, reageerde de markt hier heftig op.


Deze vooruitzichten zijn erg belangrijk voor beleggers, aangezien dit een indicatie geeft of de hoge tech waarderingen op dit moment gerechtvaardigd zijn. Een bijstelling als deze wordt dan ook niet goed ontvangen, maar is iets wat we zeker vaker kunnen gaan meemaken, mits de bredere economie toch verder aftakelt ondanks de inspanningen van de FED.



Daarnaast gaf Adobe aan dat de groei van de Digital Media Annualized Recurring Revenue (ARR) iets vertraagd was. Waar in het derde kwartaal een groei van 504 miljoen dollar werd gerealiseerd, verwacht Adobe voor Q4 een ARR-toename van 550 miljoen dollar, wat door analisten als bescheiden en beneden verwachtingen werd beoordeeld.


Ondanks de terughoudende reactie van de markt blijft Adobe financieel gezien zeer solide. Het bedrijf genereerde een sterke operationele cashflow van 2,02 miljard dollar en repatrieerde ongeveer 5,2 miljoen aandelen. De Digital Media-segmenten, met name Creative Cloud en Document Cloud, presteerden goed, met respectievelijk 10% en 18% omzetgroei.


Adobe’s resterende prestatiesverplichtingen (Remaining Performance Obligations, RPO) steeg naar 18,14 miljard dollar, een groei van 15% op jaarbasis, wat wijst op een gezonde pijplijn van toekomstige inkomsten.


De CEO van Adobe (Shantanu Narayen) over het afgelopen kwartaal:

Bron: CNBC/Youtube


Een recent rapport van HSBC-analist Stephen Bersey benadrukt verdere uitdagingen voor Adobe, met name door de toenemende concurrentie in de markt voor AI-gedreven creatieve tools. Adobe bevindt zich in de beginfase van het integreren en commercialiseren van AI-functionaliteiten binnen zijn productportfolio, zoals Creative Cloud en Document Cloud. Hoewel deze innovaties de basis vormen voor toekomstige groei, is er nog onzekerheid over de mate waarin Adobe in staat zal zijn deze AI-innovaties effectief te monetariseren.

Volgens Bersey blijft de concurrentiedruk toenemen, vooral nu meer spelers AI-gebaseerde producten introduceren.


Dit leidt tot zorgen over een mogelijke commoditisering van de markt, waarbij de waarde van AI-functionaliteiten snel zou kunnen afnemen door de overvloed aan concurrenten. De analist adviseert dan ook een voorzichtige houding en pleit voor meer bewijs van Adobe’s succes in het benutten van deze AI-ontwikkelingen voordat een positiever advies kan worden uitgebracht. HSBC verhoogde wel het koersdoel van Adobe naar 536 dollar, maar handhaafde een "Hold"-rating, wat aangeeft dat de huidige waardering voorlopig geen sterke koopkans biedt.


Adobe heeft echter een relatief hoge waardering naar mijn mening, met een koers-winstverhouding (P/E) van 52,75 voor de afgelopen twaalf maanden. Dit weerspiegelt de hoge verwachtingen die beleggers hebben voor de toekomstige winstgroei van Adobe. Ook de Price/Book ratio van 17,52 suggereert dat het aandeel mogelijk op een premie wordt verhandeld, wat zeker bijdraagt aan de recente koersvolatiliteit.


De P/E ratio van Adobe de afgelopen 5 jaar:

Bron: Ycharts



Analisten wijzen erop dat Adobe nog steeds robuuste groeicijfers laat zien in een concurrerende markt, aangedreven door innovaties in AI en cloud oplossingen. Bovendien blijft de Digital Media-segmentgroei consistent en speelt Adobe een sleutelrol in de opkomende AI-markt, met integraties in Creative Cloud, Document Cloud en Experience Cloud. Met een bedrijf als Adobe, geprijsd voor perfectie, zou ik zelf echter nog wat langer wachten tot er echte koopkansen ontstaan, mede doordat andere tech aandelen momenteel een interessantere waardering bieden naar mijn mening. Voor nu is het dus wachten tot aandelen als deze de juiste waardering bereiken, voor (lange termijn) beleggers geïnteresseerd in dit markt segment.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page