top of page

Aandelen NIO, Xpeng en Li Auto mogen omhoog na deze cijfers

In het kort:

  • Nio leverde in juni 21.209 elektrische voertuigen (EV's), een stijging van 98,15% ten opzichte van vorig jaar.

  • Li Auto en XPeng zagen ook een sterke stijging in leveringen, met respectievelijk 47.774 en 10.668 EV's in juni.

  • De aandelenkoersen van Nio, Li Auto en XPeng stegen aanzienlijk na de positieve leveringscijfers, terwijl BYD een daling zag.


De Chinese elektrische voertuigmaker Nio heeft in juni een opmerkelijke prestatie neergezet met de levering van 21.209 EV's, een indrukwekkende stijging van 98,15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze leveringen bestonden uit 11.581 SUV's en 9.628 sedans. Voor het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde Nio een totaal van 57.373 geleverde voertuigen, een stijging van 143,9% jaar-op-jaar. Deze sterke prestaties hebben de aandelen van Nio bijna 7% doen stijgen vandaag.


De aandelenkoers van NIO de afgelopen 5 jaar:

Bron: Macrotrends


Niet alleen Nio, maar ook andere Chinese EV-makers zoals Li Auto en XPeng zagen aanzienlijke groei in hun leveringen. Li Auto leverde in juni 47.774 EV's, een stijging van 46,7% ten opzichte van een jaar geleden. Voor het tweede kwartaal rapporteerde Li Auto 108.581 geleverde voertuigen, een stijging van 25,5%. XPeng leverde in juni 10.668 EV's, een stijging van 24% jaar-op-jaar, en rapporteerde voor het tweede kwartaal 30.207 geleverde voertuigen, een stijging van 30,2%.


Ondanks deze sterke leveringsprestaties blijft Nio geconfronteerd met uitdagingen. Het bedrijf heeft zijn exportplannen moeten bijstellen vanwege een nieuwe 21% tarief in Europa en de intense concurrentie op de thuismarkt. Daarnaast heeft Nio aangekondigd dat hun nieuwe, goedkopere "Firefly" auto niet compatibel zal zijn met de huidige batterij wisselstations, wat mogelijk logistieke complicaties met zich meebrengt.


De aandelen van Nio zijn dit jaar bijna 50% gedaald en bijna 60% in het afgelopen jaar, ondanks de recente opleving. De nieuwe "Firefly" auto, die zal worden gelanceerd met kleinere en eenvoudiger wisselstations, wordt gezien als een strategische zet om beter te concurreren op de markt voor goedkopere EV's.


BYD´s aandelen daalden met ongeveer 1,4%, ondanks een verkoop van 341.658 nieuwe energievoertuigen in juni, een stijging van 35% ten opzichte van vorig jaar. BYD's verkoop bestond uit 145.179 volledig elektrische voertuigen en 195.032 plug-in hybride elektrische voertuigen.



De sterke leveringsprestaties van Nio, Li Auto en XPeng tonen aan dat de vraag naar elektrische voertuigen in China blijft groeien, ondanks de uitdagingen op de markt. Deze groei heeft geleid tot aanzienlijke stijgingen in de aandelenkoersen van deze bedrijven, wat het vertrouwen van beleggers in de toekomst van de Chinese EV-markt weerspiegelt. Hoewel er uitdagingen blijven, zoals nieuwe tarieven en logistieke aanpassingen, blijft de sector robuust en veelbelovend voor toekomstige groei.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page