top of page

Aandelen met grootste omzetblootstelling aan China

  • Foto van schrijver: Rabi Safi
    Rabi Safi
  • 3 dagen geleden
  • 3 minuten om te lezen
Samenvatting:
  • Las Vegas Sands, Qualcomm en KLA zijn het meest kwetsbaar bij een handelsoorlog: zij halen meer dan 50 procent van hun omzet uit China en Taiwan.

  • Nvidia heeft ook een forse blootstelling (39 procent), maar analisten blijven zeer positief met een gemiddeld koerspotentieel van ruim 55 procent.

  • De S&P 500 staat 10 procent lager in 2025 sinds de hoogtepunt in februari; verdere escalatie van het handelsconflict met China kan aandelen met hoge omzetafhankelijkheid verder onder druk zetten.


Een nieuwe escalatie in de Amerikaans-Chinese handelsrelatie hangt in de lucht. President Donald Trump heeft aangekondigd dat hij nieuwe invoerheffingen zal instellen, die onmiddellijk in werking treden. De exacte details van het pakket worden pas later bekendgemaakt, maar het risico op een volledige handelsoorlog is volgens analisten reëel.


In dit klimaat is het essentieel voor beleggers om te weten welke beursgenoteerde bedrijven het meest afhankelijk zijn van de Chinese markt. Goldman Sachs heeft daarom een lijst samengesteld van Amerikaanse bedrijven die in 2023 minstens 25 procent van hun omzet uit China of Taiwan haalden.


Hieronder volgt een overzicht van de tien bedrijven met de hoogste blootstelling.


Las Vegas Sands: 63 procent omzet uit China

Las Vegas Sands is met afstand het meest kwetsbare aandeel op de lijst. In 2023 kwam 63 procent van de omzet uit China, en dan vrijwel volledig uit Macao, het gokparadijs dat in Azië de rol van Las Vegas heeft overgenomen. De afhankelijkheid van deze regio maakt het bedrijf bijzonder gevoelig voor politieke risico’s. Dat weerspiegelt zich in de beurskoers: het aandeel is in 2025 tot nu toe met meer dan 24 procent gedaald. Toch zien analisten ruimte voor herstel. Volgens data van LSEG ligt het gemiddelde koersdoel bijna 50 procent boven het huidige niveau.


Qualcomm: 62 procent omzet uit China

Chipontwerper Qualcomm haalt 62 procent van zijn omzet uit China. Het bedrijf levert processors aan vrijwel alle grote Chinese smartphoneproducenten. Omdat Qualcomm voor een groot deel afhankelijk is van licentie-inkomsten op zijn chipontwerpen, is het risico aanzienlijk: als Chinese klanten wegvallen, stort een groot deel van het verdienmodel in.


KLA Corporation: 51 procent uit Greater China

KLA, een toeleverancier van chipproductieapparatuur, haalt 27 procent van de omzet uit China en nog eens 24 procent uit Taiwan. Samen is dat goed voor een blootstelling van 51 procent. Vooral Taiwan is een geopolitiek risico: mocht China zijn druk op Taiwan opvoeren of mocht exportbeperking vanuit de VS verder worden uitgebreid, dan raakt dat direct de klantenkring van KLA.


Nvidia: 39 procent blootstelling, maar analisten blijven positief

Nvidia is met 39 procent omzet uit de regio (17 procent uit China, 22 procent uit Taiwan) een van de grotere namen op de lijst. Toch reageert de markt anders op Nvidia dan op bijvoorbeeld Las Vegas Sands: het aandeel verloor weliswaar 17 procent in 2025, maar de verwachting op Wall Street is dat dit een tijdelijke correctie is na twee jaar van forse groei. Analisten hebben gemiddeld een koersdoel van 171,82 dollar tegenover de huidige koers van 110,42 dollar. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 56 procent.


Wynn Resorts: 47 procent uit China

Ook Wynn Resorts heeft grote blootstelling aan Macao, waar het luxe casino’s exploiteert. In 2023 kwam 47 procent van de omzet uit China. In tegenstelling tot Las Vegas Sands heeft Wynn zijn verlies dit jaar beperkt weten te houden tot slechts 4 procent. Analisten zien ook hier ruimte voor herstel: het gemiddelde koersdoel ligt 37 procent boven het huidige niveau.


Andere bedrijven op de lijst

Bedrijf

China (%)

Taiwan (%)

Totaal (%)

Las Vegas Sands

63

0

63

Qualcomm

62

0

62

KLA

27

24

51

Wynn Resorts

47

0

47

Intel

27

13

40

Corning

33

6

39

Nvidia

17

22

39

Broadcom

32

0

32

Aptiv

28

0

28

Teradyne

12

14

26

Opvallend is dat zeven van de tien bedrijven actief zijn in de halfgeleidersector. Vooral Intel en Broadcom hebben grote klanten in China die bij nieuwe beperkingen mogelijk moeten afhaken. Ook Aptiv is het noemen waard: het bedrijf levert componenten aan Chinese autofabrikanten, die mogelijk geraakt worden door invoertarieven of exportverboden op onderdelen.



Wat betekent dit voor beleggers?


Beleggers met posities in bovengenoemde bedrijven doen er goed aan hun risico’s opnieuw in te schatten. De volgende vragen zijn relevant:

  • Hoeveel procent van de omzet is direct afhankelijk van China en Taiwan?

  • Is die omzet te vervangen door groei in andere regio’s?

  • Hoe veerkrachtig is de keten bij verstoringen in productie of export?


De vorige handelsoorlog tussen 2018 en 2019 liet zien dat aandelen met directe blootstelling aan China disproportioneel geraakt kunnen worden. Nu Trump opnieuw zijn tarievenbeleid uitrolt, is het risico reëel dat deze bedrijven opnieuw onder druk komen te staan.

Komentar


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page