top of page

Aandelen hebben nog veel potentieel voor winstgroei volgens analisten

In het kort:

  • De winstschattingen van de S&P 500 blijven stijgen, zelfs met het toevoegen van de schattingen voor 2025.

  • Diverse Wall Street-strategen hebben hun S&P 500-doelen voor eind 2024 verhoogd.

  • In dit artikel kijken we naar deze ontwikkeling en waar dit wellicht vandaan komt.


Het eerste halfjaar van 2024 was uitzonderlijk voor de aandelenmarkt, met stijgende koersen die de verwachtingen van veel analisten overtroffen. De S&P 500 steeg met ongeveer 14%, terwijl de Nasdaq Composite zelfs met 18% toenam. Dit gebeurde ondanks bescheiden voorspellingen aan het begin van het jaar, toen analisten een groei van slechts 8% tot 9% voor de S&P 500 voorspelden.


De veerkracht van de economie en sterke bedrijfswinsten vormen de basis van het huidige marktsentiment. Analisten verwachten een stabiele winstgroei tot minstens 2026, zelfs als men de grote technologiebedrijven buiten beschouwing laat. In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerden 79% van de S&P 500-bedrijven beter dan verwachte resultaten, wat licht boven het vijfjaarlijks gemiddelde ligt.


De aandelenkoers van de S&P 500 sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De vooruitzichten voor de S&P 500 blijven positief, ondanks een aantal economische onzekerheden en marktschommelingen. De toekomstige winstschattingen geven een indicatie van de verwachte winst per aandeel (EPS) voor de komende vier kwartalen van alle bedrijven in de S&P 500. De recente updates laten zien dat de voorwaartse winstschattingen van de S&P 500 blijven stijgen. De voorwaartse (gemiddelde) vier-kwartaal schatting staat deze week op $253,54, een stijging ten opzichte van vorige week ($253,42) en eind maart ($242,94). Dit is een stijging van $11 in de afgelopen tien weken, wat duidt op een aanhoudend optimisme onder analisten.


Wat opmerkelijk is, is dat deze positieve herzieningen doorgaans zeldzaam zijn aan het einde van het kwartaal. Analisten worden meestal conservatiever naarmate het einde van het kwartaal nadert. Echter, de huidige data toont aanhoudende opwaartse herzieningen, wat het vertrouwen in de winstvooruitzichten van bedrijven versterkt. Zelfs op deze hoogtes lijkt de beurs dus nog steeds ruimte hebben om te groeien, als we uitgaan van deze analisten schattingen wat betreft de verwachtte winstgroei.


Een mogelijke verklaring voor deze verhoogde schattingen is de aanhoudende positieve herziening van de winstverwachtingen door bedrijven. De economische beleidsmaatregelen die vaak geassocieerd worden met een Republikeinse overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden de groei ook kunnen stimuleren, wat doorgaans positief is voor de aandelenmarkten. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, zouden deze verwachtingen al gedeeltelijk in de schattingen kunnen zijn verwerkt.


Voor conservatieve en langetermijnbeleggers ziet de dividendgroei er over de bredere markt aantrekkelijk uit. Verwacht wordt dat de contante uitkeringen dit jaar met 6% tot 6,5% zullen stijgen, wat neerkomt op $629 miljard.


Voor de Russell 2000, een index die kleine bedrijven volgt, was 2023 geen geweldig jaar wat betreft winstgroei. Echter, dit betekent dat de vergelijkingen voor 2024, vooral in de tweede helft van het jaar, zeer gunstig zullen zijn. Beleggers moeten deze asset class niet over het hoofd zien, aangezien de winst- en omzetpatronen in deze sector mogelijk aantrekkelijker worden. Analisten zien dus ook kansen in kleinere (groei) aandelen, ondersteund door de verwachte versoepeling van het beleid van de Federal Reserve. Over dit specifieke onderwerp heb ik gisteren een artikel over geschreven, die lees je hier beneden.



Ondanks de optimistische vooruitzichten blijven er risico's bestaan. Renteverhogingen door de Federal Reserve kunnen de markt beïnvloeden. Aan het begin van het jaar verwachtten beleggers meerdere renteverlagingen, maar nu wordt slechts één of twee verlagingen verwacht. Politieke onzekerheden, zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, kunnen ook voor volatiliteit zorgen. Historisch gezien presteren markten goed in verkiezingsjaren, vooral wanneer een zittende president herkozen wordt, maar de huidige politieke polarisatie kan tot grotere risico's leiden.


FedEx (FDX), Micron (MU) en Nike (NKE) rapporteren deze week als een van de eersten hun kwartaalresultaten, wat ons een beter inzicht zal geven in verschillende sectoren van de Amerikaanse economie. FedEx zou kunnen profiteren van de groei in AI, terwijl Micron waarschijnlijk een toename ziet in de vraag naar DRAM, wat essentieel is voor AI-aangedreven computers. Deze eerste kwartaalcijfers zullen wellicht een indicatie kunnen zijn van wat ons verder te wachten staat in de komende kwartaalcijfers.



De voortdurende opwaartse herzieningen van de winstverwachtingen voor de S&P 500 wijzen op een sterk vertrouwen in de markten, ondanks economische onzekerheden. Beleggers moeten echter voorzichtig blijven en de ontwikkelingen nauwlettend volgen, vooral met betrekking tot de politieke situatie en de prestaties van belangrijke bedrijven in de komende kwartalen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page