top of page

Elon heeft NVIDIA GPUs van Tesla naar X verplaatst

In het kort:

  • Elon Musk heeft $500 miljoen aan Nvidia AI-processors van Tesla naar zijn platform X verplaatst, wat de ontwikkeling van Tesla's autonome voertuigen kan vertragen.

  • Deze stap komt vlak voor een belangrijke aandeelhoudersvergadering waarin Musk's voorgestelde beloningspakket van $55 miljard wordt besproken.

  • De beslissing benadrukt de spanningen tussen Musk en Tesla-aandeelhouders over zijn betrokkenheid bij meerdere bedrijven.

Elon Musk heeft een controversiële beslissing genomen door een lading AI-processors ter waarde van $500 miljoen, oorspronkelijk bedoeld voor Tesla, om te leiden naar zijn sociale mediaplatform X. Dit blijkt uit interne correspondentie van Nvidia, verkregen door CNBC. De verplaatsing gaat om 12.000 H100 GPU's, essentieel voor Tesla's AI-ontwikkelingen zoals autonome voertuigen en robots. In ruil hiervoor zou Tesla een latere levering van dezelfde hoeveelheid chips ontvangen, wat naar verwachting vertragingen in Tesla's AI-projecten zal veroorzaken.


De vertraagde levering van deze cruciale hardware heeft bij investeerders de angst gewekt voor mogelijk maandenlange vertraging van Tesla's supercomputerprojecten. Dit project is van groot belang voor de ontwikkeling van zelf rijdende auto's en menselijke robots, sectoren waarin Tesla volgens Musk een leidende positie wil innemen. Tijdens de eerste kwartaal bespreking van Tesla eerder dit jaar, had Musk aangegeven dat Tesla de hoeveelheid H100's tegen het einde van het jaar zou verdubbelen. De reden achter de hoge waardering van Tesla is vaak de innovatie rond AI en de andere takken van het bedrijf, deze actie van Tesla is dan ook opmerkelijk, aangezien het de groei van deze segmenten zeker kan beïnvloeden.


Deze ontwikkelingen komen op een moment van verhoogde spanning met aandeelhouders, die al sceptisch waren over Musk's betrokkenheid bij verschillende bedrijven. Op 13 juni vindt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Tesla plaats, waarbij Musk's voorgestelde beloningspakket van $55 miljard op de agenda staat. Dit pakket, goedgekeurd in 2018, voorziet in een 10-jarige toekenning van aandelenopties die in tranches worden vrijgegeven wanneer Tesla specifieke doelen bereikt. Tesla beweert dat alle 12 doelen in 2023 zijn bereikt.


Er is kritiek van aandeelhouders en investeringsfirma's over Musk's rol en de omvang van zijn beloningspakket. Eerder dit jaar blokkeerde een rechter in Delaware het pakket vanwege zorgen over Musk's invloed op het bestuur. Aandeelhouders vragen zich af of Musk zijn focus voldoende op Tesla houdt, gezien zijn betrokkenheid bij X, SpaceX, Neuralink en The Boring Company.


Musk heeft eerder al publiekelijk aangegeven ongemakkelijk te zijn met de uitbreiding van Tesla's AI- en robotica-mogelijkheden zonder ten minste 25% stemcontrole. Hij gaf zelfs aan dat hij liever buiten Tesla producten zou ontwikkelen totdat hij deze controle heeft. De verplaatsing van de chips naar X is een duidelijke indicatie dat Musk bereid is zijn belofte na te komen, wat mogelijk gevolgen kan hebben voor Tesla's langetermijnstrategie en marktdominantie in de AI-sector.



Door deze beslissing kan Tesla achterop raken in de race om superieure AI-technologieën te ontwikkelen. De interne e-mails van Nvidia suggereren dat Musk de mogelijkheden van Tesla's AI-ontwikkelingen mogelijk heeft overschat. Deze situatie plaatst Tesla in een kwetsbare positie, vooral nu de concurrentie in de markt voor autonome voertuigen en AI-gestuurde robots toeneemt.


Elon reageert erop door beleggers gerust te stellen


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page