top of page

Aandeelanalyse SAP: Koopadvies van Morgan Stanley, maar risico's blijven

In het kort:

  • SAP's aandelen zijn dit jaar met bijna 40% gestegen, gestuwd door sterke Q2-resultaten en verhoogde winstverwachtingen voor FY25.

  • SAP rapporteerde een omzetgroei van 10% op jaarbasis in Q2, met een indrukwekkende 25% groei in cloud-omzet. Cloud ERP, een kernproduct van SAP, zag zelfs een groei van 33%.

  • Ondanks de sterke operationele prestaties is SAP momenteel gewaardeerd op een P/E-ratio van meer dan 40x, wat hoger is dan veel van zijn grote concurrenten.


SAP, de Duitse softwaregigant die bekend staat om zijn ERP-systemen, heeft in 2024 een opmerkelijke koersstijging van bijna 40% laten zien. Deze stijging is vooral gedreven door de sterke resultaten in het tweede kwartaal van het jaar en verhoogde winstverwachtingen voor 2025. Maar hoewel de cijfers indrukwekkend zijn, roept de hoge waardering van het aandeel vragen op over de duurzaamheid van deze groei. Recent heeft Morgan Stanley SAP een nieuwe koersverhoging gegeven, waarbij SAP werd genoemd als een van de top bedrijven om te gaan profiteren van de ontwikkelingen rondom AI. In dit artikel wil ik verder in gaan op het bedrijf SAP en de waardering ervan.


De aandelenkoers van SAP het afgelopen jaar:

Bron: Macrotrends


In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde SAP een omzet van €8,29 miljard, wat een groei van 10% op jaarbasis betekent. Deze groei overtrof de verwachtingen van analisten en lag hoger dan de 8% groei die het bedrijf in het eerste kwartaal van het jaar liet zien. Wat nog indrukwekkender is, is de groei in SAP's cloud-omzet, die met 25% steeg tot €4,15 miljard. Hiermee vertegenwoordigt cloud-omzet nu 50% van de totale omzet van het bedrijf. Vooral SAP's cloud-ERP-oplossing, een cruciaal product in hun portfolio, kende een groei van maar liefst 33% in dit kwartaal.


Q2 cijfers van SAP gevisualiseerd:

Bron: Economy Insights


De sterke prestaties van SAP kunnen gedeeltelijk worden toegeschreven aan de integratie van AI in hun producten en diensten. Deze integratie heeft niet alleen geleid tot nieuwe deals, maar heeft ook de interne productiviteit van het bedrijf verbeterd. SAP's AI-gedreven functies, zoals geavanceerde supply chain-oplossingen, helpen bedrijven bij het versnellen van besluitvorming en het stroomlijnen van productontwikkelingsprocessen. Deze functies hebben SAP een concurrentievoordeel gegeven, vooral nu bedrijven steeds meer afhankelijk worden van geavanceerde technologieën om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren.


Een ander belangrijk aspect van SAP's recente succes is de herstructurering van het personeelsbestand en het re-skillen van werknemers. In plaats van massale ontslagen heeft SAP gekozen voor een strategie waarbij werknemers worden omgeschoold om beter te passen bij de nieuwe eisen van de AI- en cloud-georiënteerde bedrijfsstrategie. Dit heeft SAP in staat gesteld om de personeelskosten onder controle te houden en tegelijkertijd de operationele marges te verbeteren.



In Q2 2024 stegen de operationele marges van SAP naar 23,4%, een verbetering van 4,1% op jaarbasis. Deze margeverbetering is mede het resultaat van de efficiënte implementatie van de herstructureringsprogramma's zonder de noodzaak van grootschalige ontslagen. Dit toont aan dat SAP in staat is om zijn kostenstructuur effectief te beheren terwijl het blijft investeren in strategische groeigebieden zoals AI en cloud.


Naast de operationele prestaties heeft SAP in juni 2024 een nieuw dividendbeleid ingevoerd. Volgens dit beleid heeft het management zich gecommitteerd om ten minste 40% van de winst na belasting uit te keren als dividend. Voor het fiscale jaar 2025 verwacht SAP een operationele winst van €10,2 miljard, wat een verhoging is ten opzichte van de eerdere verwachting van €10,0 miljard.


Dit dividendbeleid betekent een minimale uitkering van €2,61 miljard aan dividend volgend jaar. Met ongeveer 1,17 miljard uitstaande aandelen, zou dit neerkomen op een dividend van €2,23 per aandeel op jaarbasis. Dit is een lichte verhoging ten opzichte van het huidige jaarlijkse dividend van €2,20 per aandeel, wat neerkomt op een rendement van 1,1%. Hoewel het dividendrendement relatief laag lijkt, vooral in vergelijking met andere technologiebedrijven, is het de verhoging een indicatie dat SAP zijn aandeelhouders direct laat profiteren van de sterke financiële prestaties.


Ondanks de indrukwekkende cijfers en sterke vooruitzichten, zijn er nog wel wat zorgen als we het gaan hebben over de huidige waardering van SAP. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een koers-winstverhouding (P/E) van meer dan 40x, wat aanzienlijk hoger is dan veel van zijn grote technologiepeers zoals Oracle en Workday. Dit roept de vraag op of er nog veel ruimte is voor verdere koersstijgingen, of dat het aandeel mogelijk overgewaardeerd is.


Een dergelijke hoge waardering kan een risico vormen, vooral als SAP er niet in slaagt om zijn groei-momentum vast te houden. Hoewel de cloud-omzet momenteel sterk groeit, is de totale omzetgroei van 10% een teken dat SAP mogelijk zijn verzadigingspunt heeft bereikt in de ERP-markt. Dit suggereert dat toekomstige groei voornamelijk zal moeten komen uit nieuwe initiatieven en uitbreidingen, zoals AI-geïntegreerde oplossingen en verdere cloud transformaties.


Volgens het Cloud ERP Global Market Report 2024 van The Business Research Company heeft de cloud ERP-markt een snelle groei doorgemaakt. De markt steeg van $72,75 miljard in 2023 naar een geschatte $84,7 miljard in 2024, wat neerkomt op een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 16,4%. Deze groei is voornamelijk te danken aan de toenemende vraag naar enterprise resource planning (ERP), de brede adoptie van cloud computing, overheidssteun voor de implementatie van cloud ERP, een groeiend bewustzijn van de voordelen ervan, en de krachten van globalisering.


De cloud ERP-markt zal naar verwachting een aanzienlijke uitbreiding blijven vertonen, waarbij de markt naar schatting $154,59 miljard zal bereiken tegen 2028, met een CAGR van 16,2%. Deze voorspelde groei wordt gestimuleerd door de aanhoudende opkomst van de digitale economie, een toenemende vraag naar branchespecifieke cloud ERP-oplossingen, wereldwijde bedrijfsuitbreiding, en de integratie van het Internet of Things (IoT).


Voor de prognoseperiode worden enkele belangrijke trends verwacht, waaronder de adoptie van hybride cloud ERP-modellen, de implementatie van realtime-analyse, de opkomst van milieuvriendelijke cloud ERP-oplossingen, en de uitrol van innovatieve software-updates om de functionaliteit te verbeteren.


De cloud ERP-markt is gesegmenteerd op basis van componenten, organisatiesoorten en eindgebruikers. Componenten omvatten oplossingen en diensten, terwijl organisaties variëren van grote ondernemingen tot kleine en middelgrote ondernemingen (MKB). Belangrijke eind-gebruiker sectoren omvatten onder andere bankwezen, financiële diensten en verzekeringen (BFSI), gezondheidszorg, IT en telecom, lucht- en ruimtevaart en defensie, de overheid en de publieke sector, en detailhandel. Opvallende spelers in de cloud ERP-markt buiten SAP SE zijn onder andere: Microsoft Corporation, Hewlett-Packard Development Company L.P., International Business Machines Corporation, Oracle, NetSuite, en Workday.


Een ander belangrijk risico voor SAP is de toenemende concurrentie van deze andere grote technologiebedrijven. Oracle, met zijn Fusion ERP, en Workday zijn belangrijke concurrenten in de ERP-ruimte. Hoewel SAP nog steeds een dominante speler is, kan de toenemende concurrentie de groeimogelijkheden van het bedrijf beperken. Vooral omdat veel bedrijven al geïnvesteerd hebben in een ERP-systeem, wordt het steeds moeilijker voor SAP om nieuwe markten te veroveren. Het huidige marktaandeel is ongeveer 10%, waarmee het de grootste speler is op dit moment.


Het huidige marktaandeel van SAP in de ERP markt:

Bron: Apps Run The World


Bovendien is er het risico dat SAP zijn groeipotentieel heeft uitgeput. Hoewel de verschuiving naar de cloud heeft bijgedragen aan een toename van de terugkerende inkomsten, is er geen onbeperkte ruimte voor verdere groei in de ERP-markt. Dit kan betekenen dat SAP op zoek moet gaan naar nieuwe markten of producten om zijn groeimomentum vast te houden.


Christian Klein, CEO van SAP, benadrukte het belang van de strategische focus op business AI en de uitvoering van de transformatieplannen. Deze initiatieven hebben niet alleen geleid tot sterke kwartaalresultaten, maar ook tot een verhoging van de winstverwachtingen voor 2025. Volgens Klein is SAP goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar AI-gedreven oplossingen en cloud-technologieën.


De investeringen in AI hebben al geleid tot nieuwe deals en een sterke pijplijn voor toekomstige groei. SAP verwacht dat de topline-groei zal versnellen tot 2027, ondersteund door strategische investeringen en innovatieve oplossingen zoals SAP S/4HANA Cloud en het SAP Business Technology Platform. Deze platformen spelen een cruciale rol in de digitale transformatie van bedrijven en positioneren SAP als een leider in de markt voor enterprise resource planning (ERP).


De boeking-groei van S/4HANA:

Bron: SAP kwartaalcijfers


Dominik Asam, CFO van SAP, onderstreepte het belang van het behouden van een sterke financiële discipline terwijl het bedrijf zich richt op de verwachte groei in de tweede helft van 2024. Vooral in Q4 wordt aanzienlijke groei in de cloud-backlog verwacht, wat een solide basis zal leggen voor de cloud-omzetdoelstellingen in 2025.



Voor 2024 verwacht SAP dat de cloud-omzet zal stijgen tot tussen de €17,0 en 17,3 miljard, wat neerkomt op een groei van 24% tot 27% bij constante wisselkoersen. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de cloud- en software-omzet met 8% tot 10% zal groeien, en dat de niet-IFRS operationele winst zal stijgen met 17% tot 21%. Deze prognoses bevestigen het vertrouwen van SAP in zijn strategische richting en zijn vermogen om marktkansen optimaal te benutten.


De herstructurering die SAP momenteel doorvoert, is gericht op het verbeteren van de operationele schaalbaarheid en efficiëntie. Hoewel deze inspanningen aanzienlijke kosten met zich meebrengen, zijn ze essentieel om SAP klaar te stomen voor langdurige groei en concurrentievermogen. Het programma omvat een focus op business AI en voorziet in het her-inzetten van middelen naar strategische groeigebieden.


In het tweede kwartaal van 2024 heeft SAP ook aanzienlijke vooruitgang geboekt met klantbetrokkenheid. Bedrijven zoals ExxonMobil, Porsche Informatik en Blue Diamond Growers hebben gekozen voor RISE with SAP, wat hun digitale transformatie ondersteunt. Bovendien hebben andere bedrijven, zoals BMI Group Holdings en Wegmans, SAP S/4HANA Cloud geïmplementeerd, wat wijst op SAP’s aanhoudende succesvolle penetratie in de markt.


Daarnaast kondigde SAP verschillende strategische samenwerkingen en initiatieven aan om zijn productaanbod en marktreikwijdte te versterken. De samenwerking met IBM om nieuwe AI-mogelijkheden en branchespecifieke cloud-oplossingen te introduceren, wordt verwacht aanzienlijke waarde te creëren voor klanten. Verder is de overname van WalkMe, een leider in digitale adoptieplatforms, bedoeld om SAP’s capaciteiten op dit gebied te versterken, waardoor klanten een uitgebreidere oplossing krijgen aangeboden.


SAP heeft onmiskenbaar sterke resultaten geboekt in 2024, gedreven door een sterke groei in cloud-omzet en strategische investeringen in AI. Deze positieve ontwikkelingen hebben geleid tot een indrukwekkende koersstijging van bijna 40% dit jaar. Echter, de hoge waardering van het aandeel roept vragen op over de duurzaamheid van deze groei. Zelf vind ik het aandeel dan ook nog aan de hoge kant gewaardeerd, kijkend naar de concurrentie, waarbij het bedrijf nog geen overduidelijke leidende positie heeft in de markt. Het risico van sterkere groei bij concurrenten vind ik dan ook nog te groot op dit moment.



Hoewel SAP zich in een sterke positie bevindt, zowel operationeel als financieel, is veel van dit succes al in de huidige aandelenkoers verwerkt. Voor beleggers die overwegen om in SAP te investeren, kan het verstandig zijn om te wachten op een correctie of een betere instapkans voordat ze hun positie vergroten. De huidige waardering suggereert namelijk dat het aandeel mogelijk overgewaardeerd is, wat het risico op teleurstellingen in de toekomst vergroot. Ik zelf ben dan ook nog voorzichtig terwijl ik blijf monitoren hoe SAP zich de komende kwartalen ontwikkelt, vooral in een steeds competitievere en verzadigde markt.

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page