top of page

97% van de allerrijksten positief over 2024: Dit is hun favoriete investering

In het kort:

  • Maar liefst 97% van de family offices verwacht positieve rendementen in 2024, waarbij bijna de helft rekent op dubbelcijferige groei.

  • 47% van de family offices is van plan hun allocatie in directe private equity te verhogen, meer dan in enige andere categorie.

  • Family offices verschuiven hun kapitaal van liquide middelen naar risicovollere investeringen zoals aandelen en vastrentende waarden, mede door dalende rentes.


Family offices, de private investeringskantoren van welgestelde families, tonen een opvallend optimisme voor 2024. Volgens het Global Family Office Survey van Citi Private Bank dat deze week naar buiten kwam verwacht 97% van de ondervraagde family offices positieve rendementen voor dit jaar, en bijna de helft (43%) mikt zelfs op een groei van meer dan 10%. Dit optimisme komt na een periode van voorzichtige investeringen en het vasthouden van contanten tijdens economische onzekerheid.


Hannes Hofmann, hoofd van de family office-groep bij Citi Private Bank, verklaart dat dit het meest optimistische sentiment is dat zij in vijf jaar tijd hebben gemeten: “We zien duidelijk een toename in de risicobereidheid.” Na twee jaar van voorzichtigheid beginnen family offices nu meer agressieve investeringsbeslissingen te nemen. De verschuiving naar risicovolle investeringen, zoals publieke en private aandelen, wordt onder andere gedreven door dalende rentevoeten. De huidige Asset-allocatie van family offices wereldwijd op dit moment:

Bron: Citi Private Bank

Directe private equity staat hoog op de agenda, met 47% van de family offices die plannen hebben om hun allocatie naar deze activaklasse te verhogen in de komende 12 maanden. Dit maakt het de grootste focus van alle investeringscategorieën. Private equity-fondsen volgen op de tweede plaats, met 41% die van plan zijn hun investeringen in deze fondsen te vergroten. De populariteit van private equity komt voort uit de verwachting dat deze investeringen hogere rendementen bieden op de lange termijn, met minder blootstelling aan de volatiliteit van de publieke markten.



Naast private equity herwinnen family offices ook vertrouwen in publieke aandelen, voornamelijk in ontwikkelde markten zoals de Verenigde Staten. 39% van de kantoren plant een verhoging van hun allocatie in aandelen van ontwikkelde markten, terwijl slechts 9% van plan is om hun blootstelling aan aandelen te verminderen. Publieke aandelen vormen op dit moment 28% van de gemiddelde portfolio van family offices, een stijging ten opzichte van 22% het voorgaande jaar.


Family offices zien kansen in verschillende activaklassen, waaronder vast renderende investeringen en vastgoed, nu de rentevoeten beginnen te dalen. Vast renderende waarden verwijzen naar beleggingen die vaste rente-inkomsten genereren, zoals staatsobligaties en bedrijfsobligaties. Het afgelopen jaar heeft 50% van de family offices hun blootstelling aan deze investeringen vergroot, gezien de rentevoeten deze beleggingen aantrekkelijker hebben gemaakt. Een derde van de family offices is overigens van plan om deze allocatie in vastrentende waarden in 2024 verder uit te breiden.


Daarnaast spelen alternatieve investeringen een belangrijke rol in hun portefeuille. Alternatieve beleggingen omvatten activaklassen zoals vastgoed, hedgefondsen, durfkapitaal en private equity. Deze categorieën bieden vaak minder liquiditeit maar kunnen hogere rendementen genereren en zorgen voor diversificatie. Op dit moment vormen deze alternatieve investeringen 40% van de gemiddelde portefeuille van family offices, wat een significant deel is ten opzichte van meer traditionele beleggingen zoals publieke aandelen.


Ondanks de sterke optimistische vooruitzichten blijven er ook zorgen bestaan. Meer dan de helft van de ondervraagden noemt de renteontwikkelingen als grootste risico voor hun investeringen. Daarnaast zijn geopolitieke spanningen, met name de relaties tussen de Verenigde Staten en China, en mogelijke markt overschatting belangrijke zorgen. Interessant is dat inflatie dit jaar voor het eerst sinds 2021 niet de grootste zorg is.



Een groot thema in de investeringsportefeuilles van family offices is kunstmatige intelligentie (AI). Meer dan de helft van de kantoren heeft al blootstelling aan AI via publieke of private equity, en 26% overweegt om hun investeringen in AI verder uit te breiden. De family offices van tech-magnaten zoals Jeff Bezos en Bernard Arnault hebben al forse investeringen gedaan in AI-startups. Deze trend contrasteert scherp met eerdere innovaties zoals cryptovaluta, waarbij slechts 17% van de kantoren enige blootstelling heeft, en de meeste aangeven geen interesse te hebben.


Family offices verwachten sterke rendementen voor 2024, gedreven door een hernieuwde focus op risicovolle activa zoals private equity en aandelen. Terwijl ze voorzichtig blijven met betrekking tot renteontwikkelingen en geopolitieke risico's, omarmen ze kunstmatige intelligentie als een veelbelovende langetermijninvestering.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page