top of page
Rens Boukema

4 redenen waarom beleggers blijven kopen, zelfs nu aandelen torenhoog gewaardeerd zijn

In het kort:

  • Historisch hoge waarderingen: De S&P 500 wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 27, ver boven het gemiddelde van 17. Toch blijven beleggers kopen.

  • UBS rechtvaardigt de prijzen: Techdominantie, hogere kasstromen, lage kapitaalkosten en het ontbreken van een recessie ondersteunen hoge waarderingen.

  • Risico’s genegeerd: Optimisme over AI, lage spreads op bedrijfsobligaties en de verwachting van geen recessie houden de rally gaande, ondanks duidelijke waarschuwingssignalen.


Beurzen wereldwijd bereiken waarderingsniveaus die historisch moeilijk te rechtvaardigen zijn. De S&P 500 wordt momenteel gewaardeerd tegen een koers-winstverhouding van 27, ver boven het langjarige gemiddelde van 17. UBS, een van de grote banken, publiceerde deze week een opmerkelijk rapport waarin de huidige hoge waarderingen worden verdedigd. Het geeft daarbij vier hoofdredenen waarom de huidige rally mogelijk nog even doorzet, die ik graag met je bespreek in dit artikel (voor de overzichtelijkheid per punt):


Om te beginnen, de P/E ratio van de S&P 500 de afgelopen 90 jaar:

Bron: Macrotrends

1. Techdominantie als drijvende kracht

UBS stelt dat technologiebedrijven, nu goed voor 40% van de marktkapitalisatie van de S&P 500, structureel beter presteren dan andere sectoren. Ze wijzen op de snellere omzetgroei en hogere winstmarges in de techsector. Dit rechtvaardigt volgens de bank de hogere waarderingen.


De kritiek die je hierop zou kunnen hebben:

De "superieure fundamentals" van techbedrijven worden niet losgekoppeld van de hype rondom kunstmatige intelligentie (AI). Hoewel AI wordt gezien als een grote toekomstige groeimotor, zijn er nog fundamentele twijfels over de praktische toepasbaarheid en winstgevendheid ervan.


Dit zal echter nog lang een discussiepunt blijven, waarbij we nu al wel langzaam zien welke bedrijven echt profiteren van AI en in sommige gevallen ook zeker welke niet.


2. Hogere kasstromen, hogere waarderingen

UBS wijst erop dat bedrijven in de S&P 500 meer vrije kasstroom genereren per dollar omzet dan vroeger. Dit wordt toegeschreven aan de transitie naar kapitaalarme bedrijfsmodellen, vooral binnen technologie.


De vrije kasstroom ten opzichte van de koers in de S&P 500 (gemiddelde):

Bron: UBS/Financial Times

Ook de winstmarges zullen naar verwachting stijgen dankzij lagere inflatie en efficiëntere bedrijfsvoering. Goldman Sachs voorspelt dat de nettomarge van bedrijven in de S&P 500 zal toenemen tot 12,3% in 2025.



Banken voorspellen hierbuiten ook dat de winstgroei in 2025 breder wordt verspreid over bedrijven. In eerdere jaren droegen vooral de "Magnificent 7" technologiebedrijven bij aan marktrendementen. Nu wordt verwacht dat ook de andere 493 bedrijven in de S&P 500 meer aan winstgroei bijdragen.


Eventuele kritiek hierop:

De vraag is hoe duurzaam dit model is. Externe druk, zoals regelgeving of geopolitieke spanningen, kan bedrijven dwingen meer te investeren in binnenlandse productie en infrastructuur, wat de kapitaalkosten zal verhogen en kasstromen kan drukken.


Tegelijk denk ik wel dat voornamelijk de techsector enorm veel efficiënter zal worden door o.a. AI en technologische ontwikkelingen die heel wat processen kunnen gaan stroomlijnen, een voorbeeld van een bedrijf die dit geweldig doet is bijvoorbeeld Meta.


3. Lage kapitaalkosten

Ondanks de eerder stijgende rentetarieven zijn de de spreads tussen bedrijfsobligaties en staatsobligaties historisch laag. Dit houdt de financieringskosten van bedrijven relatief betaalbaar.


Eventuele kritiek die je hierop zou kunnen hebben:

De lage spreads zijn een weerspiegeling van de risicotolerantie van beleggers. Wanneer markten minder optimistisch worden, kunnen deze spreads snel oplopen, wat de financieringskosten verhoogt en bedrijfswinsten onder druk zet.


4. Geen recessie in zicht

Volgens UBS blijven aandelenwaarderingen doorgaans hoog in periodes zonder recessie. Zolang recessierisico’s beheersbaar blijven, verwacht de bank dat aandelenkoersen in 2025 verder stijgen.


Mogelijke kritiek hierop:

Dit argument gaat ervan uit dat economische stabiliteit blijft bestaan, maar de markt kent natuurlijk onverwachte schokken die nog lastig in te schatten zijn. Hoge waarderingen maken aandelen extra kwetsbaar als het sentiment toch ineens omslaat.


De optimistische analyse van UBS negeert echter wel enkele duidelijke risico’s:


  • Macro-economische onzekerheden: Inflatie kan opnieuw oplaaien, vooral als het AI-optimisme toch afkoelt of de financiële situatie in de VS toch andere vormen aanneemt (waarbij we voornamelijk letten op de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld PCE).


    Hoewel de inflatie op dit moment iets boven de doelstelling van 2% blijft (ongeveer 2,5% tot 3%), wordt echter wel verwacht dat dalende energieprijzen en stabiliserende toeleveringsketens de druk op prijzen verminderen. De vraag is alleen in hoeverre het beleid de inflatie juist weer kan aanwakkeren.


  • Beperkte ruimte voor foutmarges: Bij zulke hoge waarderingen is er weinig ruimte voor teleurstelling, wat een scherpe correctie kan veroorzaken als de winsten tegenvallen. Iets wat we overigens op dit moment al zien, waarbij sommige bedrijven sterk presteren maar toch afgestraft worden (noem bijvoorbeeld MongoDB deze week).


  • Psychologie van de markt: De huidige rally wordt sterk gedreven door momentum en "fear of missing out" (FOMO). Zodra dit sentiment omslaat, kan de daling snel en hevig zijn.


Banken voorspellen een S&P 500 tussen 6.400 en 7.007 punten, wat een stijging van 5% tot 15% impliceert vanaf de huidige niveaus. Hoewel de waarderingen dus hoog zijn (met een gemiddelde koers-winstverhouding van 27), zien strategen dit niet als een direct risico voor zwakke rendementen. Verdere groei zal echter voornamelijk af gaan hangen van winstgroei in plaats van waarderingsuitbreiding verwacht ik, de waarderingen moeten dus eigenlijk waar blijken, waarbij we willen zien dat deze (voornamelijk) tech- bedrijven ook daadwerkelijk de winsten gaan boeken waarvoor ze gewaardeerd zijn.


Terwijl UBS redenen aandraagt waarom aandelenkoersen kunnen blijven stijgen, negeert het de structurele risico’s die natuurlijk horen bij een hoog gewaardeerde markt. Voor beleggers lijkt de boodschap helder: geniet van de rally, maar wees voorbereid op een scherpe correctie mocht de harde realiteit toch ineens om de hoek komen kijken.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page