top of page

2 tech-aandelen die elke belegger moet kennen

In het kort:

  • ChatGPT maakt geschiedenis als snelst groeiende platform; Deze twee bedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de AI-golf.

  • Microsoft's partnerschap met OpenAI kan grote groeimogelijkheden ontgrendelen.

  • Datadog speelt in op de groeiende vraag naar generatieve AI met nieuwe innovaties.

Als we kijken naar de Artificial Intelligence markt, dan steken sommige namen met er met kop en schouders boven uit, zeker als je kijkt naar de interesse van analisten en beleggers. Eén van die spraakmakende namen is ChatGPT. Deze indrukwekkende tool wist binnen een tijdsbestek van slechts twee maanden na zijn introductie een verbluffende 100 miljoen gebruikers aan zich te binden. Dit soort explosieve groei is werkelijk waar ongekend. Volgens experts van de bank UBS is ChatGPT hiermee zelfs het snelst groeiende platform voor consumenten ooit.


De razendsnelle adoptie van ChatGPT duidt op een extreem grote vraag naar generatieve AI-technologieën in de komende jaren. De analisten bij Morgan Stanley zijn zelfs van mening dat generatieve AI het potentieel heeft om een markt van maar liefst $6 biljoen open te breken. Dit zou sectoren zoals online zoeken, e-commerce en digitale reclame kunnen revolutioneren.



In het kader van deze immense mogelijkheden, zijn er diverse ondernemingen die naar voren schieten om hun plek te veroveren in deze beloftevolle toekomst. Twee bedrijven, Microsoft en Datadog, lijken volgens analisten van The Motley Fool bijzonder goed gepositioneerd om volop te profiteren van deze golf van innovatie.


Aandeel 1: Microsoft

Microsoft, een naam die velen van ons al jaren kennen, is niet zomaar een bedrijf. Het staat bekend als dé leider in bedrijfssoftware aangeboden als een dienst (oftewel Software as a Service, SaaS).


Bovendien heeft Microsoft met Azure een sterke voet aan de grond in de wereld van cloud computing, waardoor het de op één na grootste speler op dit gebied is. Ter illustratie: stel je een virtuele opslagruimte voor waar bedrijven hun gegevens en toepassingen kunnen opslaan zonder fysieke servers te moeten onderhouden. Voor veel bedrijven is dit ontzettend toegankelijk en goedkoop. Dat is precies de toegevoegde waarde van Azure.


Dankzij deze sterke posities verwacht men dat Microsoft's omzet en winst stevig zullen groeien, zeker omdat voorspeld wordt dat beide markten jaarlijks met ongeveer 14% per jaar zullen groeien tot 2030.


Maar waar Microsoft echt de grenzen mee verlegt, is hun focus op AI. Door een exclusieve samenwerking (en investering) met OpenAI hebben ze toegang tot geavanceerde taalmodellen, zoals GPT. Een unieke kans die voortvloeit uit deze samenwerking is dat Azure de enige cloud is die ontwikkelaars toegang geeft tot deze geavanceerde OpenAI-modellen. Hierdoor kunnen ze op maat gemaakte AI-toepassingen bouwen. En dit heeft geleid tot enkele interessante nieuwe producten van Microsoft. Neem bijvoorbeeld Microsoft 365 Copilot, dat (automatisch) helpt bij het opstellen en bewerken van teksten in Word, het organiseren van gegevens in Excel en het maken van presentaties in PowerPoint. Of denk aan Dynamics 365 Copilot, die waardevolle inzichten geeft en marketingcontent kan genereren.


Hoewel de introductie van deze Copilot-producten langzaam op gang komt, zien experts al een gouden toekomst. Colette Kress, de financiële topvrouw van Nvidia, gelooft bijvoorbeeld dat AI-gestuurde assistenten zoals Copilot een markt ter waarde van honderden miljarden dollars kunnen zijn in de toekomst. Microsoft is daarom zeker een bedrijf om goed in de gaten te houden.


Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page