Rens Boukema

jun 20

Onderschat de markt dit fintech aandeel?

In het kort:

  • StoneCo is een Braziliaans fintechbedrijf dat betalings-, software- en bankoplossingen biedt voor MKB's, met een verwachte CAGR van meer dan 30% tot 2027.

  • Het bedrijf heeft zich hersteld van eerdere financiële problemen en heeft een sterke ecosysteemstrategie ontwikkeld om klantretentie te waarborgen.

  • Ondanks macro-economische uitdagingen in Brazilië lijkt StoneCo ondergewaardeerd met aanzienlijke groeivooruitzichten.
     

StoneCo, een Braziliaans fintechbedrijf, biedt een breed scala aan betalings-, software- en bankoplossingen voor middelgrote en kleine bedrijven (MKB's). Na enkele turbulente jaren, waarin het bedrijf een enorme stijging en vervolgens een scherpe daling van de aandelenkoers doormaakte, heeft StoneCo zichzelf hervormd en zet het nu in op een indrukwekkende groeistrategie. In dit artikel duiken ik wat verder in op de structurele veranderingen van StoneCo, de verschillende bedrijfsonderdelen en de financiële vooruitzichten van het bedrijf.

De aandelenkoers van StoneCo sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends

StoneCo heeft een periode van volatiliteit achter de rug, met een stijging van de aandelenkoers tot $90 per aandeel na COVID-19, gevolgd door een scherpe daling tot $9 per aandeel. Deze daling werd veroorzaakt door problemen in het kredietsegment en grote verliezen bij hun investering in BancoIntern.

Als reactie hierop heeft StoneCo een volledige herstructurering ondergaan, waaronder de aanstelling van een nieuwe CEO en de herlancering van hun kredietsegment. Dit heeft geleid tot een veelbelovende toekomst met een verwachte samengestelde jaarlijkse groei van meer dan 31% in aangepast netto-inkomen tot 2027. Dit is tevens hieronder terug te zien in de verwachting van StoneCo voor 2024-2027.

Het betalingssegment is de kern van StoneCo's bedrijfsmodel. StoneCo biedt een breed scala aan betalingsoplossingen, waaronder traditionele betaalterminals, TapTon (betalen via mobiele telefoons) en Pix (QR-codebetalingen). Het bedrijf genereert inkomsten door een klein percentage van elke transactie te nemen.

Voor 2024 verwacht StoneCo een totale verwerkte waarde (TPV) van $74,16 miljard met een take rate van 2,49%, wat neerkomt op $1,846 miljard aan inkomsten. Tegen 2027 verwacht StoneCo een TPV van $108 miljard met een take rate van 2,7%, wat zou resulteren in $2,916 miljard aan inkomsten.

De groeiverwachting van StoneCo:

BRON: StoneCo

Hoewel het softwaresegment niet de primaire focus van StoneCo's groeiplannen is, speelt het een essentiële rol in het versterken van het ecosysteem van producten. De belangrijkste softwareoplossingen omvatten POS/ERP-systemen voor klanten in de detailhandel, benzinestations, voedsel- en drogisterijen, evenals oplossingen voor elektronische geldtransfers en CRM. De integratie van ERP-software met StoneCo's betalingsoplossingen zorgt ervoor dat handelaren hun bedrijfsvoering naadloos kunnen beheren, wat het moeilijk maakt om over te stappen naar andere leveranciers.

Lees ook: Miljardairs blijven aandelen in deze sector kopen

Het banksegment van StoneCo is het nieuwste en snelst groeiende onderdeel van het bedrijf. Dit segment omvat werkkapitaaloplossingen, kredietoplossingen en digitale bankdiensten. StoneCo biedt handelaren vooruitbetalingen op hun ontvangsten en rekent hiervoor een vergoeding.

Dit vermindert het risico voor StoneCo omdat zij de uiteindelijke ontvanger worden van de ontvangsten van de kaartuitgever. StoneCo herintroduceert ook hun kredietoplossingen, waarbij handelaren hun schulden kunnen aflossen in lijn met hun TPV. Dit vermindert het risico voor StoneCo en maakt het gemakkelijker voor handelaren om hun schulden af te lossen.

In de afgelopen 12 maanden heeft StoneCo een omzet van $2,345 miljard gegenereerd met een brutomarge van 73,88%. Het bedrijf heeft een netto-inkomen van $346,7 miljoen behaald, wat neerkomt op een nettomarge van 14,7% en een koers-winstverhouding van 10,4. StoneCo heeft $1,087 miljard in kas, maar ook $1,5 miljard aan schulden. Het bedrijf heeft een aandeleninkoopprogramma van $250 miljoen, wat neerkomt op 7% van de marktkapitalisatie.

De omzet(groei) van StoneCo per kwartaal sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends

De macro-economische situatie in Brazilië vormt een uitdaging voor StoneCo. Hoge inflatie en rentetarieven hebben de economische groei belemmerd. Een verlaging van de rentetarieven zou de kosten van kapitaal verlagen en de economische activiteit stimuleren, wat gunstig zou zijn voor StoneCo. Echter, als de rente hoog blijft, kan dit de groei van StoneCo belemmeren en de waarde van hun inkomsten verminderen wanneer deze worden omgerekend naar Amerikaanse dollars.

Lees ook: Hoe staat de Braziliaanse economie ervoor?

Ondanks de tegenwind blijft StoneCo optimistisch over zijn groeiprognoses. Het bedrijf verwacht een voortdurende uitbreiding over verschillende belangrijke groeimetingen, wat de mogelijkheid biedt om softwareoplossingen cross-sell te verbeteren. StoneCo heeft ook zijn focus uitgebreid naar specifieke verticale markten zoals de detailhandel en benzinestations, wat resulteerde in een 12% jaar-op-jaar toename in deze sectoren.

Bovendien gelooft StoneCo dat het zijn Go-To-Market-strategie verder kan verfijnen om de take rates te verbeteren via gebundelde aanbiedingen aan zijn klantenbestand. Dit zou kunnen helpen om de betrokkenheid en uiteindelijk de winstgevendheid te verhogen.

Ondanks de uitdagingen blijft StoneCo naar verwachting solide winstgevendheid boeken in de komende jaren. Wall Street-analisten hebben hun winstverwachtingen voor het bedrijf recent dan ook verhoogd, wat suggereert dat de markt mogelijk te pessimistisch is. Met een vooruitzicht op een aangepaste PEG-ratio van 0,46, bijna 60% lager dan het mediane cijfer in de financiële sector, lijkt StoneCo in verhouding tot de CAGR en onderliggende marges en bedrijfsmodel-verbeteringen ondergewaardeerd.

De netto winstmarge van StoneCo sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends

Een punt om voorzichtig re zijn is de politieke situatie in Brazilië, aangezien mogelijke politieke inmenging de geloofwaardigheid van de centrale bank kan verzwakken en de effectiviteit van het monetaire beleid kan verminderen, wat een negatief effect kan hebben op de klantenbasis van StoneCo.

Voor meer informatie over StoneCo: Uitleg van mijn nieuwste transacties

StoneCo is op zichzelf staand een hoogwaardig Braziliaans fintechbedrijf met sterke groeivooruitzichten, geïntegreerde oplossingen en een robuust bedrijfsmodel. Ondanks de macro-economische en politieke uitdagingen in Brazilië, biedt StoneCo aanzienlijke groeikansen en lijkt het bedrijf ondergewaardeerd. Met de juiste strategie en macro-economische omstandigheden kan StoneCo zeker marktverstorende rendementen bieden en verder marktaandeel winnen.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl