Rens Boukema

jun 26

Is het sentiment rond SoFi aandelen aan het keren?

In het kort:

  • De aandelen van SoFi zijn sinds hun piek in 2021 aanzienlijk gedaald, maar recente financiële verbeteringen wijzen op een potentiële ommekeer.

  • Ondanks bezorgdheid van beleggers over wanbetalingen van leningen, suggereren SoFi's sterke financiële prestaties en hoogwaardige kredietnemersbasis een opwaarts potentieel.

  • De resterende vraag is nu wat we kunnen gaan verwachten van SoFi, en in hoeverre de macro-economische situatie effect zal hebben op SoFi´s bedrijfsvoering.

SoFi (NASDAQ: SOFI) heeft een aanzienlijke daling ervaren sinds de piek in 2021 van $28,26. Vandaag de dag zijn de aandelen bijna 78% gedaald tot $6,54. SoFi heeft te maken gehad met langzamere omzetgroei en eerdere operationele verliezen, welke voornamelijk de belangrijkste oorzaken van deze daling zijn. Echter, recente ontwikkelingen suggereren een potentiële ommekeer, waar we in dit artikel verder op in gaan.

De aandelenkoers van SoFi sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

In de laatste twee opeenvolgende kwartalen heeft SoFi verbetering getoond in hun financiën, waarbij ze GAAP-winstgevendheid hebben bereikt zoals beloofd door het management. Ondanks deze positieve verschuiving blijven de aandelen onder druk staan, waarschijnlijk door speculaties over mogelijke wanbetalingen van leningen en verslechterende kredietkwaliteit binnen SoFi's activaportefeuille.

De resultaten van het eerste kwartaal versterken het optimisme over het bedrijf, met een aangepaste netto-omzet die een record van $581 miljoen bereikte, een groei van 26% jaar-op-jaar.

De bruto-omzet is het totale bedrag aan verkopen dat een bedrijf in een bepaalde periode genereert, voordat enige kosten of kortingen zijn afgetrokken. Dit omvat alle inkomsten die voortkomen uit de verkoop van producten of diensten. Bruto-omzet geeft een duidelijk beeld van de totale verkoopprestaties van een bedrijf, maar houdt geen rekening met de kosten die zijn gemaakt om deze omzet te realiseren.

De netto-omzet is de omzet die overblijft nadat van de bruto-omzet alle directe verkoopkosten zijn afgetrokken. Dit zijn kosten die direct gerelateerd zijn aan de productie en verkoop van de producten, zoals inkoopkosten, schadevergoedingen en eventuele kortingen die aan klanten zijn gegeven. Andere bedrijfskosten, zoals personeelskosten, vallen niet onder de verkoopkosten en worden niet in mindering gebracht op de bruto-omzet om de netto-omzet te berekenen.

De bruto omzet(groei) van SoFi sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

Gezien hun nog steeds sterke prestaties en het traject van SoFi naar duurzame winstgevendheid, ben ikzelf minder pessimistisch over dit aandeel dan een groot deel de markt lijkt te zijn op dit moment. Ik geloof dat de recente operationele prestaties wijzen op een kans op een daadwerkelijke ommekeer in de winst en uiteindelijk een vertaling hiervan in de aandelenkoers.

Toen SoFi eind april 2024 rapporteerde over Q1 FY2024, daalde het aandeel met 6,6% na een teleurstellende Q2-verwachting, ondanks een sterke Q1-winst. De geconsolideerde omzet groeide met 26% op jaarbasis. Zwakke verwachtingen voor Q2 FY2024, met een omzet van $560 miljoen (tegenover de consensus van $590,2 miljoen) en een aangepaste EBITDA van $120 miljoen (tegenover de consensus van $135,9 miljoen), leidden tot een negatief sentiment rond het aandeel.

De P/S ratio van SoFi sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

Naar mijn mening is de koersdaling na het rapport en de voortzetting van deze neerwaartse trend uitsluitend te wijten aan een verandering in de kortetermijnverwachtingen van het bedrijf en heeft het niet direct te maken met fundamentele problemen. Daarom is het interessant verder te kijken naar de verschillende segmenten van het bedrijf, en eventuele groeimarkten voor SoFi.

De lening-segmenten van SoFi het afgelopen kwartaal:

Bron: Macrotrends

Het Leningen-segment van SoFi kende inderdaad een moeilijk Q1 2024 met een lichte daling van de GAAP-netto-omzet met 2% op jaarbasis tot $330,5 miljoen. Dit segment vertegenwoordigt bijna 57% van de totale geconsolideerde omzet van het bedrijf, wat de groeiende negativiteit kan verklaren.

Ondanks deze daling groeide het leningenvolume sterk, met een toename van 22% op jaarbasis tot $4,37 miljard, zoals je hierboven ziet. De winstmarge daalde echter met 1% tot $207,7 miljoen vanwege voorzichtige kredietstrategieën in tijden van economische onzekerheid.

De (totale) netto-winstmarge van SoFi sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

Kortgeleden las ik een interessant stuk over het studie leningen-segment van SoFi, en dan met name de impact van de stop van deze leningen in Amerika een paar jaar terug. Voordat Noto in 2018 CEO werd, was de enige echte product van SoFi studentenleningen. Het bleef ook hun belangrijkste product gedurende de eerste twee jaar dat hij het bedrijf leidde (2018 en 2019). In 2018 kwam 99,5% van de omzet van SoFi namelijk uit leningen, waarbij studentenleningen 55,6% van hun lening uitgiftes uitmaakten. In 2019 was lenen nog steeds 98,9% van hun omzet, en studentenleningen waren gegroeid tot 59,7% van het totaal aantal leningen. Er zijn geen geen gedetailleerde kwartaalgegevens van vóór 2019, maar als je naar de beschikbare gegevens kijkt, is de trend duidelijk. Studentenleningen werden een steeds groter deel van de leningactiviteiten van SoFi, en dus een steeds groter deel van de omzet van SoFi.

Eind 2019 was de leningactiviteiten op volle toeren en studentenleningen leidden de weg voor het bedrijf, goed voor 68,2% van alle uitgegeven leningen in Q4 2019 en groeiend in een zeer snel tempo. Toen kwam COVID-19 en op 13 maart 2020 pauzeerde de CARES Act alle federale studentenleningen en stelde de rente op 0%. Het herfinancieringsbedrijf voor studentenleningen viel daarna voorspelbaar in een diep gat. Het is nu vier jaar later en het is nog steeds niet hersteld tot waar het ooit was, vooral als je bedenkt dat SoFi nu 8 keer zoveel leden heeft als in Q1 2020. Deze ledengroei is een sterke basis voor SoFi, wat we terugzien in de groei van de verschillende segmenten van het bedrijf buiten studentenleningen. Echter is het effect van het wegvallen van deze enorme inkomstenbron van SoFi niet zo extreem geweest als je aanvankelijk zou verwachten.

Het is belangrijk te onthouden dat 99% van de omzet in 2019 afkomstig was van leningen en 68% van de lening uitgiftes waren studentenleningen in Q4 2019. Stel je een ander bedrijf voor met een product dat ~65% van zijn omzet vertegenwoordigt en dat wordt teruggeschroefd met 60-75% door een noodwet van het Congres, en ze moeten toekijken hoe dat product blijft krimpen voor de komende vier jaar. Ik denk dat SoFi hier goed op heeft kunnen reageren, als we kijken hoe het bedrijf er nu voor staat.

In maart 2023 stortten verschillende banken in en er waren oproepen dat SoFi het risico liep op een bankenrun. Silicon Valley Bank was de eerste die viel op 10 maart. Op dat moment was meer dan 90% van SoFi's deposito's al verzekerd, wat een goed Niettemin, acht werkdagen later, op 22 maart, rolde SoFi een programma uit dat de FDIC-verzekeringsdekking verhoogde tot $2 miljoen per rekening, waardoor het bedrag van hun verzekerde deposito's tot boven de 98% steeg. Het blijft vandaag de dag boven de 98%. SoFi maakte een snelle en wendbare verandering om angsten weg te nemen en implementeerde de verandering in minder dan twee weken. Ik denk dat deze flexibiliteit bij uitstek een kracht is van een fintech bedrijf als Sofi.

Zelfs toen de Fed de rentetarieven in een ongekend tempo verhoogde, verhoogde SoFi het rentepercentage dat ze hun kredietnemers in rekening brachten nog sneller. Dit is in schril contrast met concurrenten. Veel concurrenten zagen de rentetarieven die ze op hun leningen konden rekenen namelijk achterblijven bij de Fed met vaak verschillen van rond de 1%. Dit leidde tot een ineenstorting van bijvoorbeeld LendingClub's NIM. SoFi's vermogen om de renteverhogingen van de Fed voor te blijven, resulteerde in een uitbreiding van SoFi's NIM tijdens de renteverhogingscyclus, in plaats van een contractie. Vergelijk dat met wat er gebeurde en nog steeds gebeurt met LendingClub's NIM tijdens dezelfde periode.

Het Technology Platform-segment presteerde relatief goed met een indrukwekkende omzetgroei van 21% op jaarbasis tot $94,4 miljoen. De bijdrage aan de winst verdubbelde meer dan, wat resulteerde in een marge van ongeveer 33%. Het aantal actieve klantaccounts in dit segment steeg met 20% op jaarbasis tot 151 miljoen, wat de technologische capaciteiten van SoFi en hun groeiende marktaanwezigheid benadrukt. Voor beleggers is dit segment een belangrijk onderdeel van SoFi, omdat dit moet aan gaan tonen dat SoFi niet enkel rust op de verstrekte leningen, maar ook een ´modern´ tech-bedrijf is met meer groeitakken.

Het Financial Services-segment was echter de echte uitblinker in Q1, met een netto-omzetstijging van 86% op jaarbasis tot een record van $150,6 miljoen. Dit segment genereerde een winst van $37,2 miljoen, een opmerkelijke ommekeer ten opzichte van het verlies van -$24,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Belangrijke producten zoals SoFi Money, SoFi Relay en SoFi Invest lieten aanzienlijke groei zien, wat de diversificatie van de inkomstenstromen van SoFi versterkte.

De verschillende segmenten van SoFi en de groei afgelopen kwartalen:

Bron: Macrotrends

Het grootste risico voor SoFi en een groot deel van de aandelen daling ligt in hun leningenportefeuille, ondanks de hoge kredietkwaliteit van hun leningen (met een mediane FICO-score van 744). Een ernstige economische neergang kan leiden tot verhoogde wanbetalingen. Echter, de conservatieve benadering van het management bij het ontwikkelen van het kernsegment en de actieve investeringen in de andere snelgroeiende segmenten bieden enige zekerheid.

Voor 2024 verwacht SoFi een aangepaste netto-omzet van $2,41 miljard en een (aangepaste!) EBITDA van $595 miljoen, wat een stijging van ongeveer 1,6% boven de consensus is. Bovendien wordt een aanzienlijke groei in de tastbare boekwaarde verwacht, wat bijdraagt aan een solide kapitaalratio van meer dan 16%.

Ondanks de huidige hoge rentevoeten die deposito's duur maken, trekt deze strategie klanten aan naar SoFi's fintech-platform. In Q1 2024 groeiden de totale deposito's van SoFi met een record van $3,0 miljard, een stijging van 16% in het eerste kwartaal tot $21,6 miljard aan het einde van het kwartaal. Negentig procent van deze deposito's kwam van directe depositoleden, wat zorgt voor een stabiele financieringsbron.

Kijkend naar de toekomst, verwacht SoFi een GAAP-netto-inkomen van $165-175 miljoen en een verwaterde winst per aandeel van $0,08-0,09 voor het volledige jaar 2024. Verre in de toekomst zijn de vooruitzichten voor winst per aandeel (EPS) en omzet veelbelovend, helemaal in het hopelijk beter economisch klimaat met dalende rentevoeten. Voor 2024 wordt een omzet van $2,43 miljard voorspeld, terwijl de omzet in 2033 naar verwachting $6,81 miljard zal bedragen.

De EPS van SoFi sinds de afgelopen 2 jaar:

Bron: Macrotrends

Ondanks een aanzienlijke daling van 33% dit jaar in de aandelen van SoFi en de voortzetting van de zwakke prestaties na het Q1 FY2024-winstrapport, blijf ik gematigd positief over SoFi aandelen. De daling van de aandelenkoers is voornamelijk te wijten aan kortetermijnrichtlijnen die onder de verwachtingen van analisten liggen, en niet aan fundamentele problemen binnen het bedrijf. De sterke prestaties in de segmenten Technology Platform en Financial Services, samen met de geplande groei van EPS en omzet, suggereren een aanzienlijk opwaarts potentieel in deze segmenten.

De markt heeft terecht gereageerd op de mogelijke macro-economische risico's in de tweede helft van het jaar. SoFi heeft zijn richtlijnen voor het volledige jaar opgewaardeerd, maar beleggers blijven sceptisch. De recente zwakke dynamiek in de consumentenbestedingen en de mogelijkheid van een piek in de rente van de Fed kunnen de netto rentebaten verlagen en de onzekerheden in de opgewaardeerde richtlijn van SoFi vergroten.

Gemakkelijk aandelen kopen en verkopen? Dat kan bij DeGiro #AD

De verbeterende winstgevendheid en sterke ledengroei positioneren het aandeel echter goed voor mogelijk langdurig succes. Ondanks de aanhoudende zorgen over mogelijke wanbetalingen, biedt SoFi's risicobeheer en hoogwaardige kredietnemersbasis voor nu voldoende zekerheid op dit gebied. De vraag is meer hoe de bredere macro-economische ontwikkelingen impact zullen hebben op de prestaties van SoFi.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl