Rens Boukema

5 dagen geleden

Dit AI aandeel in Buffett´s portfolio heeft nu laagste waardering ooit

Bijgewerkt: 4 dagen geleden

In het kort:

  • Snowflake rapporteerde een omzetgroei van 33% op jaarbasis in het eerste kwartaal van 2025, ondanks zorgen over de winstgevendheid.

  • Het bedrijf genereerde $331,5 miljoen aan vrije kasstroom met een marge van 40%, ondanks een nettoverlies van $317 miljoen.

  • Snowflake verhoogde zijn omzetprognose voor het hele jaar tot $3,3 miljard dankzij sterke klantinteresse in hun AI-gedreven cloud producten.
     

Snowflake, de cloud data service provider, heeft in het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2025 indrukwekkende cijfers laten zien met een omzet van $829 miljoen, wat een groei van 33% betekent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door terugkerende productinkomsten en een toenemend aantal grote enterprise-klanten.

De aandelenkoers van Snowflake sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

De totale omzet van Snowflake kwam in het eerste kwartaal van FY 2025 uit op $828,7 miljoen, een stijging van 33% vergeleken met het voorgaande jaar. Het grootste deel van deze omzet was afkomstig van productinkomsten, die $789,6 miljoen bedroegen, een groei van 34%. Professionele diensten droegen $39,1 miljoen bij, een stijging van 17%.

Vooral het aantal klanten dat jaarlijks meer dan $1 miljoen aan terugkerende productinkomsten genereert, groeide aanzienlijk met 30%, wat het belang van grote enterprise-klanten benadrukt. Dit segment omvat nu 485 klanten, wat 5% van de totale klantenbasis van Snowflake vertegenwoordigt.

De omzet(groei) van Snowflake sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

Hoewel Snowflake een nettoverlies van $317 miljoen rapporteerde, voornamelijk door hoge kosten voor aandelengebaseerde compensatie (SBC), blijft de vrije kasstroom indrukwekkend. Het bedrijf genereerde $331,5 miljoen aan vrije kasstroom, wat neerkomt op een marge van 40%. Dit toont aan dat, ondanks de verliezen op de korte termijn, Snowflake in staat is aanzienlijke kasstromen te genereren die kunnen worden teruggeploegd in de groei van het bedrijf.

Snowflake heeft zijn prognose voor de omzet over het gehele jaar verhoogd tot $3,3 miljard, wat neerkomt op een verwachte groei van 24%. Dit is te danken aan de sterke vraag naar hun AI-gedreven datacloudplatform, met name Snowflake Cortex AI. Deze tool stelt bedrijven in staat om AI-applicaties te bouwen en te schalen zonder diepgaande programmeerkennis, wat hen in staat stelt om branche-specifieke oplossingen te ontwikkelen. De verwachting is dat de markt voor cloud computing tegen 2033 een waarde van $2,3 biljoen kan bereiken, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 17%.

In plaats van een eigen private cloud te lanceren, heeft Snowflake gekozen voor een strategie van verhoogde integratie door zijn diensten beschikbaar te maken op de drie grote publieke clouddiensten: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud. Deze keuze maximaliseert de levensvatbaarheid van Snowflake's diensten in de toekomst en stelt het bedrijf in staat om te profiteren van de bestaande infrastructuur en klantbasis van deze technologiereuzen.

Ondanks de sterke marktpositie en innovatieve technologieën, staat Snowflake voor aanzienlijke concurrentie in de overvolle cloudmarkt. Microsoft leidt de markt met een cloudomzet van $28,5 miljard in het vierde fiscale kwartaal van 2023, gevolgd door Amazon. Deze concurrentie dwingt Snowflake om voortdurend te innoveren en zijn diensten te verbeteren om relevant en competitief te blijven.

Lees ook: Dit bedrijf is onmisbaar voor Nvidia, AMD en Apple

Snowflake heeft onlangs zijn totale adresseerbare markt (TAM) geüpdatet, waarbij de TAM nu wordt geschat op $342 miljard tegen 2027, met een jaarlijkse groei van 17,6%. Deze uitbreiding van de markt biedt Snowflake een bredere basis om nieuwe klanten aan te trekken en hun bestaande marktaandeel te vergroten.

De huidige waardering van Snowflake toont een Enterprise Value to Forward Revenues (EV/Revenues) ratio van 13,06x, wat lager is dan de 16,83x van concurrent Datadog en de 21,11x van Palantir. Dit wijst op een relatief aantrekkelijke waardering, gezien de sterke omzetgroei en kasstroom van Snowflake.

Snowflake staat echter ook voor enkele uitdagingen, waaronder een vertraging in de omzetgroei, lagere vrije kasstroom en winstgevendheidsprognoses, en grote investeringen in AI die de brutomarge beïnvloeden. Daarnaast spelen macro-economische zorgen zoals een mogelijke recessie en hoge rentestanden een rol.

Tijdens de recente Investor Day presenteerde Snowflake verschillende nieuwe producten die op lange termijn inkomsten zullen genereren. Een daarvan is Iceberg Tables, waarmee klanten data goedkoop kunnen opslaan en eenvoudig kunnen delen. Een ander belangrijk product is Cortex, een AI-platform dat machine learning en realtime analyses combineert om klantgedrag te voorspellen. De nieuwe CEO, Sridhar Ramaswamy, heeft een achtergrond in AI en LLM-technologieën en leidt de inspanningen om de datacapaciteiten van Snowflake te benutten voor AI.

Hoewel de marges op korte termijn onder druk staan door investeringen in AI, bieden deze investeringen op lange termijn aanzienlijke kansen. Het bedrijf verwacht dat deze AI-initiatieven, ondanks de initiële margedruk, zullen bijdragen aan de groei in de opkomende Generative AI-trend.

De kasstroom uit operationele activiteiten nam met 18,7% toe op jaarbasis, maar een aanzienlijk deel van deze groei is toe te schrijven aan de toename van op aandelen gebaseerde compensatie (+25,5% YoY) en veranderingen in het werkkapitaal. De aanzienlijke daling in vorderingen kan wijzen op betere incasso's of een afname van de vraag, maar het is onduidelijk welke van deze factoren de grootste invloed heeft gehad.

Ondanks de agressieve uitgaven van Snowflake in de afgelopen kwartalen, blijven de fundamentele cijfers gezond. Het bedrijf verwacht binnen drie jaar winstgevend te worden, mede dankzij de stabiele omzetgroei en hoge brutomarges. De omzetgroei van Snowflake is gestabiliseerd rond de 33%, wat nog steeds vele malen hoger is dan die van grote techbedrijven zoals Alphabet, Amazon en Microsoft, ondersteund door een mooie groei in de backlog van het bedrijf.

Ondanks de recente daling van 28% in de aandelenkoers van Snowflake sinds het begin van het jaar, lijkt het bedrijf goed gepositioneerd voor toekomstige groei. De huidige waardering van Snowflake ligt op een prijs-omzetverhouding van 14,80x, wat als redelijk kan worden beschouwd gezien de sterke omzetgroei en de solide vrije kasstroom. Vergelijkbare bedrijven zoals Datadog, Cloudflare en Zscaler hebben hogere waarderingen zonder dezelfde mate van vrije kasstroomgeneratie. Hieronder enkele waardings-ratio´s die de huidige verlaagde waardering van Snowflake sinds de beursgang weergeven.

De P/S ratio sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

De P/B ratio sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

De P/FCF ratio sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

Snowflake blijft naar mijn mening een aantrekkelijke beleggingsoptie ondanks zorgen over winstgevendheid. Het bedrijf heeft laten zien dat het in staat is om sterke omzetgroei te realiseren en aanzienlijke vrije kasstromen te genereren, wat suggereert dat de huidige marktreacties overdreven zijn. Met de voortdurende uitbreiding van hun AI-producten en toenemende klantvraag, biedt Snowflake een gunstige langetermijnkans voor beleggers.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl