Rens Boukema

5 dagen geleden

Dit bedrijf is onmisbaar voor Nvidia, AMD en Apple

In het kort:

  • Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft een prijsverhoging aangekondigd voor 2025, met een stijging van +5% voor 3nm-chips en tot +20% voor geavanceerde verpakkingen.

  • De toekomstige groei van TSMC wordt ondersteund door de volledige boeking van de 3nm-capaciteit tot 2026 en de uitbreiding van productiefaciliteiten wereldwijd.

  • De consensusverwachtingen voor TSMC's omzet- en winstgroei zijn verhoogd tot een CAGR van +21.5% en +21.7% respectievelijk tot FY2026.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft recent de aandacht getrokken met aankondigingen over geplande prijsverhogingen vanaf 2025. Deze prijsverhogingen komen voort uit diverse factoren, waaronder stijgende kosten voor elektriciteit, materialen en productie. De prijs van 3nm-chips zal met meer dan +5% stijgen, terwijl de kosten voor geavanceerde verpakkingen zoals CoWoS tot +20% zullen toenemen.

De aandelenkoers van TSMC sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

TSMC heeft te maken met stijgende variabele kosten in Taiwan, waaronder elektriciteit en grondstoffen, die de brutomarges onder druk zetten. In het eerste kwartaal van 2024 zag TSMC een lichte daling in de brutomarge naar 53.1%, vergeleken met het piekniveau van 62.2% in het vierde kwartaal van 2022. Deze prijsverhogingen zijn bedoeld om de marges te verbeteren en de winstmarges op lange termijn stabiel te houden, ondanks de toenemende kosten.

De bruto marge van TSMC 2010-2024:

Bron: Macrotrends

Een andere reden voor TSMC's vertrouwen in het doorvoeren van prijsverhogingen is de volledig vol geboekte capaciteit voor 3nm-productie tot 2026. Dit onderstreept de sterke vraag naar geavanceerde chips, vooral vanuit sectoren zoals AI en cloud computing. Daarnaast breidt TSMC zijn productiefaciliteiten uit in Japan, de VS en Europa, wat op termijn de productiecapaciteit aanzienlijk zal verhogen.

De marktvooruitzichten voor TSMC blijven positief. Analisten hebben hun verwachtingen voor de omzet- en winstgroei verhoogd tot een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van +21.5% en +21.7% respectievelijk tot FY2026.

Het verschil in economische winsten tussen ontwerpers en fabrikanten wordt duidelijk bij het vergelijken van de financiële prestaties van Nvidia en TSMC. Waar Nvidia's inkomsten substantieel zijn gestegen dankzij AI, bleef de groei bij TSMC achter. In het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde TSMC een verwachte omzetgroei van 6% kwartaal op kwartaal en 27.6% jaar-op-jaar, met een brutomarge tussen 51% en 53%, zoals je hierboven al kon zien.

Lees ook: Waarom deze waardering een koopkans biedt

Nvidia vertegenwoordigde slechts 11% van TSMC's omzet in 2023, wat bijdroeg aan de gematigde financiële prestaties van TSMC in vergelijking met de indrukwekkende groei van Nvidia. Andere ontwerpers zoals Broadcom zagen hun AI-omzet vier keer toenemen, wat aantoont dat de ontwerpers meer profiteren van de AI-boom dan de fabrikanten.

CEO C. C. Wei van TSMC verwacht echter wel dat de AI-gerelateerde vraag zal blijven groeien, in lijn met de bredere groei in de markt. Echter, deze groei zal pas op de lange termijn significante economische voordelen opleveren. Tegen 2028 wordt verwacht dat AI-omzet meer dan 20% van TSMC's totale omzet zal uitmaken, met een voorspelde jaarlijkse groei van 50% voor AI-processors.

TSMC's financiële prestaties in 2023 vertoonden een daling in operationele inkomsten, brutowinst en totale omzet vergeleken met 2022. In de afgelopen twaalf maanden bedroegen de operationele inkomsten NT$ 939,246 miljoen, de brutowinst NT$ 1,203,116 miljoen en de totale omzet NT$ 2,245,747 miljoen. Omgerekend naar Amerikaanse dollars zijn deze bedragen respectievelijk $29.1 miljard, $37.3 miljard en $69.7 miljard.

De omzet van TSMC per kwartaal 2010-2024:

Bron: Macrotrends

De P/E ratio van TSMC 2010-2024:

Bron: Macrotrends

In april 2024 rapporteerde TSMC sterke resultaten voor het eerste kwartaal. Met een winst per aandeel (EPS) van $1,38, wat $0,06 boven de consensus lag, en een omzet van $18,32 miljard, wat $225 miljoen beter was dan analisten hadden verwacht, overtrof TSMC de verwachtingen. De omzet steeg jaar-op-jaar met 16,5% en de nettowinst nam toe met 8,9%. Ondanks deze solide resultaten daalde de aandelenkoers aanvankelijk toen het bedrijf zijn groeiverwachting voor de halfgeleiderindustrie verlaagde.

De EPS(groei) van TSMC 2010-2024:

Bron: Macrotrends

Voor het tweede kwartaal van 2024 voorspelt het management een omzet tussen $19,6 miljard en $20,4 miljard. Dit zou een jaar-op-jaar stijging van ongeveer 28% betekenen, met een verwachte EPS van $1,34, een aanzienlijke toename ten opzichte van de $1,14 van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

TSMC domineert de markt voor geavanceerde halfgeleiders, met een marktaandeel van 70-80% voor 5nm-chips en meer dan 90% voor 3nm-chips. Het bedrijf is ook leidend in de ontwikkeling van 2nm-productietechnologie. Deze dominantie wordt versterkt door de sterke vraag naar deze laatst genoemde kleinere chips, die hogere capaciteit, lagere kosten, lager energieverbruik en hogere snelheden bieden.

Klanten zoals Qualcomm, Broadcom, Nvidia, Advanced Micro Devices en Apple zijn afhankelijk van TSMC voor de productie van hun chips. Deze bedrijven vertegenwoordigden samen meer dan een kwart van alle halfgeleiderverkopen in 2023, waarbij vier van deze vijf bedrijven tot de top vijf klanten van TSMC behoren.

Lees ook: Dit is waarom Nvidia daalt na de aandeelhoudersvergadering

De vraag naar AI-gerelateerde chips en cloud computing drijft de groei van TSMC. Het bedrijf heeft sterke onderhandelingskracht dankzij de stijgende vraag en bouwt nieuwe fabrieken om aan deze behoefte te voldoen. Dit heeft geleid tot miljarden dollars aan vooruitbetalingen van fabless halfgeleiderbedrijven.

Daarnaast voorspelt onderzoek van Canalys dat de verkoop van AI-pc's in 2024 48 miljoen zal bereiken, wat 18% van de wereldwijde pc-verkoop vertegenwoordigt. Deze trend zal naar verwachting doorzetten, met AI-pc's die in 2027 naar schatting 60% van de wereldwijde markt zullen uitmaken. TSMC profiteert ook van federale subsidies, het bedrijf ontvangt tot $6,6 miljard aan federale financiering van de CHIPS Act voor een fabriek in Arizona, naast $5 miljard aan leningen.

Financieel staat TSMC er solide voor met een lage schuld en aanzienlijke kasreserves. Aan het einde van het laatste kwartaal had het bedrijf $64,4 miljard in kas, een stijging ten opzichte van $55 miljard in het voorgaande kwartaal. De schuld bedroeg aan het einde van 2023 $30 miljard.

De netto kaspositie van TSMC 2010-2024:

Bron: Macrotrends

Het aandeel heeft een dividendrendement van 1,17% en een 5-jaars dividendgroeipercentage van 9,83%. Met de lage uitbetalingsratio op dit moment kunnen beleggers erop vertrouwen dat het dividend veilig is en naar verwachting zal blijven groeien.

Ondanks de positieve vooruitzichten zijn er ook risico's. De uitbreiding van productiecapaciteit door concurrenten zoals (opkomende concurrent) Intel en het gevestigde Samsung kan leiden tot overcapaciteit en prijsdruk. Daarnaast is de halfgeleiderindustrie inherent cyclisch, wat betekent dat de vraag naar chips kan fluctueren, afhankelijk van macro-economische factoren. Toch blijft TSMC met afstand leidend op dit moment, als we kijken naar het overduidelijke gat tussen TSMC en de concurrenten hieronder.

Het marktaandeel (foundry business) per bedrijf:

Bron: Counterpoint Research

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft zijn leidende positie in de wereldwijde foundry-markt dus verder versterkt de laatste kwartalen, zoals we hierboven hebben kunnen zien. In het eerste kwartaal van 2024 steeg het marktaandeel van TSMC in de wereldwijde foundry-markt van 61% naar 62%.

Lees ook: Waarom Oracle een ondergewaardeerd AI-aandeel kan zijn

Een opvallend kenmerk van de recente financiële resultaten van TSMC is de snelle groei van de vrije kasstromen (FCF) in vergelijking met de omzet. In het eerste kwartaal van 2024 steeg de totale omzet met 17% jaar-op-jaar, terwijl de vrije kasstromen met meer dan 200% toenamen. Dit betekent dat de FCF 12,6 keer sneller groeit dan de omzet, wat logischerwijs de aandacht van veel investeerders trekt.

De prijs/FCF ratio van TSMC:

Bron: Macrotrends

Deze aanzienlijke groei in vrije kasstromen resulteerde in een verbetering van de FCF-marges, die in het laatste kwartaal stegen tot 43%. Deze trend biedt aanzienlijke ruimte voor kapitaalteruggaven aan aandeelhouders, zoals aandeleninkoopprogramma's.

Ondanks een stijging van bijna 63% in de prijs van het aandeel in 2024, blijven de aandelen van TSMC relatief goedkoop op basis van de winst in vergelijking tot concurrenten. De huidige koers-winstverhouding (P/E) van 19,3x voor het vierde kwartaal van 2025 ligt onder het gemiddelde van de sector, exclusief Intel, wat een indicatie zou kunnen zijn van een mogelijke onderwaardering van het aandeel. De huidige P/E van 32x is hetzelfde als de P/E van een bedrijf als Intel, wat op dit moment nog verre weg is van concurrerend met TSMC. De verhoogde productie capaciteit kunnen de marges van TSMC zelfs nog verbeteren en daarmee de verwachtingen overtreffen, zodra deze operationeel zijn.

De forward P/E ratio van TSMC:

Bron: Macrotrends

Hoewel de aandelen van TSMC in 2024 al een solide groei hebben doorgemaakt, bevindt de foundry zich nog steeds in de vroege stadia van een verwachtte meerjarige cyclus van sterke groei, gedreven door de vraag naar AI-capabele chips en cloud oplossingen. De verdere verbetering van de marktpositie in het eerste kwartaal van 2024, met een stijging van het marktaandeel tot 62%, onderstreept de dringende behoefte van de markt aan de chipproductiecapaciteiten van TSMC. Het verhogen van de prijzen geeft aan dat er rek zit in de prijzen, en TSMC verzekert lijkt van hun marktpositie en prijskracht.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl